Waarom het ouderschap je leiderschap leert

Waarom het ouderschap je leiderschap leert

Hoe ervaar jij je werkende leven nu je kinderen hebt? En hoe reageert je professionele omgeving daarop? Het hebben van kinderen wordt vaak als lastig gezien vanuit professioneel oogpunt. Volgens Werk- en Ouderschapsexperts Lotte & Sanne van Parents Inc. brengt ouderschap je juist nieuwe kwaliteiten, zoals leiderschap.

Parents Inc.

Wijze raad van

Parents Inc.

Werk en Ouderschap experts

Herken je dat? Dat je liever een externe afspraak in de agenda van je werk zet dan dat je er letterlijk in vermeld dat je je kind van de opvang moet halen. Ouderschap kan als tegenpool voelen van professionaliteit. Anders gezegd: ouderschap en professionaliteit gaan volgens velen niet goed samen. Waarom denken we dat eigenlijk?

Je kinderen dwingen je om grenzen aan te geven

Werkende ouders (en in hogere mate moeders) voelen zich vaak in een spagaat zitten. De dubbele loyaliteit: er voor je kinderen willen zijn én niets inleveren op je werk, is iets wat veel werkende ouders met jonge kinderen parten speelt. Toch nog even blijven, racen zodat je om vijf voor zes je kind kan ophalen en vooral niet te veel klagen over je gebroken nachten. Op hete kolen in die vergadering die net te lang duurt. Totdat je opeens snapt dat het zo niet gaat. Je kinderen dwingen je om grenzen aan te geven.

Stress onder werkende moeders

Met name werkende moeders ervaren een hoge stress in de combinatie van werken en zorgen. Ze zitten vast in de verwachtingen en de gewoontes van voordat er kinderen waren. Dit zorgt voor minder productiviteit en minder werkgeluk. Het gevoel van balans mist, dat kan leiden tot uitval en misschien zelfs tot de wens voor een nieuwe baan die beter in je leven past.

Het ouderschap geeft je nieuwe kwaliteiten

We zien vaak vooral de nadelen van het ouderschap op je carrière (en cijfers laten dit ook zien). Maar het ouderschap brengt zoveel nieuwe kwaliteiten en persoonlijke groei met zich mee, dat komt ook je werk ten goede. Jij wordt gedwongen om duidelijk te zijn en grenzen aan te geven. Het wordt makkelijker om te zeggen: “Nee, dan kan ik niet.”

Meer leiderschap door ouderschap

Op het moment dat je dit doorkrijgt, ontstaat er veel meer duidelijkheid die je kan ombuigen in leiderschap. ”Dan kan ik niet, omdat ik dan mijn kind moet wegbrengen/ophalen. Hoe zit jij donderdag?” Of: “Op dinsdag kan je me tot vier uur bellen”. Duidelijkheid zorgt voor respect en rust. Voor jezelf, maar ook voor de ander. Die duidelijkheid wordt ook sterker doordat je een hele goede reden hebt … je kind(eren).

Als je de tijd neemt om de nieuwe balans te ontdekken en oude overtuigingen over jezelf als professional en over jezelf als moeder te onderzoeken, merk je dat je juist door het ouderschap als professional kan groeien.

Lees ook: 6 gouden tips voor werkende moeders

Beeld: iStock.com