Staat van het Gezin 2022: gezinnen balanceren meer dan ooit tevoren

Staat van het Gezin 2022: gezinnen balanceren meer dan ooit tevoren

De eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ laat zien dat gezinnen als nooit tevoren een balanceeract uitvoeren. 89% van de gezinnen vindt Nederland een fijn land om in te leven, blijkt uit onderzoek van WIJ samen met Voor Werkende Ouders en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. En toch is het leven van ouders die werk, gezin en zorg combineren niet altijd even fijn, blijkt uit dit onderzoek. Zeker nu niet.

Hoe staat het met de 2,6 miljoen Nederlandse gezinnen?

Eerder dit jaar deden de drie organisaties onderzoek onder ouders. Verreweg de grootste uitdaging (90%!) voor gezinnen is de combinatie werk en gezin. Andere grote uitdagingen die ouders ervaren zijn tijd voor jezelf (50%) en elkaar (45%), de oplopende inflatie en energieprijzen (57%) en een gebrek aan energie en slaap (43%).

‘We moeten de eindjes echt aan elkaar knopen. Ik ben al meer gaan werken, maar dat levert niet zoveel extra’s op. Alles zorgt voor veel stress en spanningen thuis. Dat merken de kinderen ook. Ik voel me daar heel schuldig over.’ Karen, moeder van 2 kinderen

Dat dit ze zwaar valt, blijkt uit het feit dat 72% van de ouders zich aan het eind van de dag moe of kapot voelt. 66% van de ouders is wel eens onzeker over de eigen invulling van het ouderschap en 55% zou het graag beter willen doen. Het beter gaan doen gaat echter niet vanzelf. De belangrijkste redenen waarom het niet lukt zijn het ontbreken aan tijd en/of geld en vermoeidheid.

‘Er lijken niet genoeg uren in de dag te zitten. Ik heb de vermoeidheid van te voren zwaar onderschat. Het maakt ook dat je soms geen goede keuzes maakt en soms niet goed kan nadenken, waardoor er dingen misgaan of veel beter hadden gekund.’ Nick, vader van 3 kinderen

Gevoel ouders: waar is de politiek?

Qua voorzieningen vindt 52% van de ouders het in Nederland onvoldoende goed geregeld of dat het op zijn minst beter kan. Ongeveer 33% van de ouders zegt dat zij zich recent zorgen hebben gemaakt over de opvoeding of ontwikkeling van hun kinderen. Ouders hebben het gevoel er alleen voor te staan en maar liefst 79% mist aandacht voor ouderschap in de politiek.

‘Ik heb niet het gevoel dat ze aan ouders en kinderen denken in Den Haag. Ook al denk ik wel dat het mij en mijn kinderen heel erg zou helpen. Gewoon een beetje steun, maakt al een heleboel verschil. Maar niet alleen de overheid kan helpen. Iedereen kan wat doen. ’ Achmed, vader van 4 kinderen

Zorgen over de toekomst

Sinds het huidige onderzoek is er een hoop gebeurd; de wereld staat momenteel op zijn kop. De druk is nu hoger dan ooit. Ouders maken zich zorgen over hun bestaanszekerheid en over de toekomst van henzelf, maar vooral ook over die van hun kinderen. Kunnen we de rekeningen nog wel betalen? Hoe houd ik het hoofd boven water? De organisaties pleiten daarom voor een nieuw sociaal contract. Hoe kunnen we gezinnen in de breedte veel beter ondersteunen? Het is hoog tijd voor een betrokken en overkoepelend gezinsbeleid.

Overhandiging Staat van het Gezin 2022

Met deze dringende oproep hebben WIJ, Voor Werkende Ouders en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid de eerste Nederlandse ‘Staat van het Gezin’ overhandigd aan minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit onderzoek zal jaarlijks worden gehouden om vinger aan de pols te houden bij ouders zelf.

Overhandiging Staat van het Gezin 2022
Beeld: iStock.com