Je krijgt niet alleen een kind, je wordt ook moeder en vader

Je krijgt niet alleen een kind, je wordt ook moeder en vader

Tijdens de zwangerschap zijn alle ogen gericht op de buik. Daar gebeurt het allemaal. Natuurlijk bereid je je volop voor op de komst van de baby. Maar bereid je je ook voor op de komst van jou als moeder, of jou als vader?

Samen met Wat Ouders willen weten

Een kind krijgen, betekent automatisch de start van een nieuw leven als ouder. Toch blijken ouderschapstaken niet altijd boven aan de to-do lijst van ouders te staan. Terwijl onderzoek aantoont dat met het krijgen van een kind er gemiddeld zo’n 23 uur aan zorgtaken bijkomen. Ahum?! Dat is feitelijk een gemiddelde parttime baan. Dat moet je dus plannen & organiseren anders sla je over de kop. Toch voeren veel stellen het ‘wie doet straks wat’ keukentafelgesprek niet altijd heel bewust en starten zo hun nieuwe leven als ouders op basis van een flink misverstand. Zij denkt: we doen het samen … en dat weet hij ook. Hij denkt: zij doet straks het meeste … en dat weet zij ook.

Ouderschap verandert alles

Aan tafel dus! Want het is heel belangrijk - of je nou zwanger bent of al een kind hebt - om dat zogenaamde ouderschap hoger op de agenda te zetten. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Naast de werk/zorg-verdeling (inclusief verlofregelingen en kinderopvang) gaat ouderschap onder meer om de (huishoudelijke) taakverdeling, veranderingen in financiën en verzekeringen, veranderingen op relationeel vlak, tijdmanagement, opvoedissues, veiligheid, etc. Op zo’n beetje alle aspecten in je leven, betekent de komst van een kind dat er veel verandert. Natuurlijk kan je denken: daar dealen we wel mee als we er tegenaan lopen. Maar de ervaring van andere ouders leert dat je al snel overspoelt raakt of achter de feiten aanloopt (en ruzie krijgt). Is dat normaal gesproken al vervelend genoeg, als er ineens 23 uur aan extra zorgtaken bijkomen, kan je maar beter voorbereid zijn.

Maak een gedetailleerd ouderschapsplan

En dat is helaas geen klein klusje. Om te beginnen is het goed om te bespreken wat voor soort gezin je wilt zijn. Welke waarden vind jij/vinden jullie belangrijk? Wie een kind krijgt, put onder meer uit zijn eigen opvoeding en thuissituatie en die was per definitie voor elke ouder anders. Praat daar over. Vervolgens komt de werk-zorg verdeling aan bod: wie wil hoeveel dagen werken? Parttime werken is een recht voor iedereen dus niets staat een eerlijke verdeling (dus 4 om 4 of 3 om 3) in de weg. Dat is gemiddeld genomen zowel op de korte als op de lange termijn financieel het aantrekkelijkst. Op de korte termijn hou je het meeste nettosalaris over en op de lange termijn zou een mogelijke relatiebreuk tot een armoedeval kunnen leiden bij één van beiden. En dan zijn er nog de diverse huishoudelijke en organisatietaken. Maak een lijst en verdeel ze nauwkeurig, anders is de ervaring dat één van beiden, meestal de netste, de meest georganiseerde, de Sjaak is (en dan weet jij wel wie dat is).

Wat jij wilt weten

Naast dit keukentafelgesprek dat je het beste elke zes of twaalf maanden kan herhalen, wil je ook al die legio andere zaken regelen als ouder. Op het nieuwe platform Wat Ouders Willen Weten vind je hierover informatie van experts, met handige doorlinks. Goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Cliché, maar waar. Ouderschap is voor iederéén een hele onderneming. Dat hoef je niet alleen te doen.

Beeld: iStock.com