
Je gezin online beschermen? Dat doe je met deze tips
Op het internet kun je even iets opzoeken, je kind vermaken met een filmpje of bijpraten met vrienden. De voordelen van internet zijn bekend, maar de nadelen? Internet is niet altijd veilig. Jij als ouder, maar ook je kind, kunnen zomaar in een ‘onveilige’ situatie terechtkomen. Je gezin online beschermen is daarom belangrijk. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Tip 1. Je privacy extra beschermen
Ooit gehoord van VPN? Dit is de afkorting voor Virtual Private Network. Klinkt ingewikkeld, denk je misschien, maar het valt mee. Een VPN is een handige tool om je internetverbinding veiliger te maken. Het versleutelt je gegevens en verbergt je IP-adres. Volg je het nog? Simpel gezegd zorgt het ervoor dat je online anoniem en veilig blijft. Je bent minder kwetsbaar voor hackers en voorkomt dat websites je kunnen volgen. Vooral op openbare wifi is een VPN handig, maar ook thuis. Kies bij de aanschaf van een VPN er wel één met goede recensies en een no-log policy. Dat betekent dat ze niks van je online activiteiten opslaan.
Tip 2. Stel ouderlijk toezicht en schermtijd limieten in
Je kind groeit hoe dan ook op met technologie. Of je het nu leuk vindt of niet, schermen zijn overal. Het is dan ook geen verrassing dat hij vroeg of laat vraagt om je mobiel, tablet of een ander scherm. Gelukkig bieden veel apparaten en apps ingebouwde opties om het kidsproof te maken. Denk bijvoorbeeld aan ouderlijk toezicht op streamingdiensten, veilige zoekinstellingen op Google en schermtijd limieten.
Het gaat er niet om dat je je kind alles verbiedt. Het gaat er om dat je samen afspraken maakt over wat wel en niet oké is online. Praat ook met je kind over de gevaren van onbekende mensen op het internet. En waarom het belangrijk is om persoonlijke informatie privé te houden.
Tip 3. Sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie
Je weet vast wel dat je wachtwoord niet te makkelijk moet zijn. Wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘wachtwoord’ kun je beter vermijden. Gebruik bij het bedenken een wachtwoordmanager. Dit is een handige tool die je helpt sterke wachtwoorden te maken en veilig op te slaan. Ideaal als je een mamabrein hebt, want je hoeft ze niet allemaal zelf te onthouden. Dubbel zo handig!
Zet daarnaast ook tweestapsverificatie (2FA) aan. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe en maakt het voor hackers een stuk moeilijker om toegang te krijgen, zelfs als ze je wachtwoord weten. Door deze stappen te nemen, maak je het cybercriminelen een stuk lastiger en zorg je ervoor dat je gezin veilig blijft op het internet.
Extra tip Als je een e-mailaccount hebt, zet dan altijd 2FA aan. Je e-mailaccount is vaak het toegangspunt voor veel andere accounts. Door het goed te beveiligen, bescherm je je andere online gegevens meteen.
Lees ook: Kind beschermen op internet? 6x zo is je kind veilig online