Het eenoudergezin

Het eenoudergezin

Sommige kinderen groeien op in een gezin met één ouder. Misschien heb je daar wel bewust voor gekozen. Of is het je overkomen? Hoewel het geen gemakkelijke opgave is, kunnen jullie het samen prima naar je zin hebben. Als je in je eentje de zorg op je neemt voor één of meerdere kinderen, loop je tegen een aantal problemen aan. Buiten de moeilijkheden die in ieder gezin kunnen voorkomen, zijn er zaken waar je anders minder mee bezig zou zijn.

Verdeel je tijd

Om in je eentje een heel gezin draaiende te houden, heb je nogal wat organisatievermogen en flexibiliteit nodig. Waar in andere gezinnen twee mensen zijn die de taken verdelen, moet jij alles zelf doen. Zorg daarom voor een goede agenda. Als je je dagen efficiënt indeelt, zul je zien dat je nog tijd overhoudt om samen met je kleine spontaan leuke dingen te doen.

Wees bovendien niet bang om anderen in te zetten en het jezelf zo iets makkelijker te maken. Natuurlijk moet je wel zeker weten dat de mensen die je inzet dat ook willen.

Wees eerlijk

Zodra je kleine contact krijgt met andere kinderen, begint hij te begrijpen dat het bij hem thuis anders is dan bij de meeste van zijn vriendjes. Je krijgt gegarandeerd vragen over de ontbrekende ouder. Wees daar eerlijk over zonder te zwaar op de hand te zijn. Je kleine heeft immers meer aan een eerlijk verhaal dan aan eindeloze smoesjes en verhalen. Als jullie gescheiden zijn, probeer er dan voor te zorgen dat je kind geen negatief beeld krijgt van de andere ouder. Dit heb je voor een groot deel zelf in de hand, door je nooit negatief uit te laten over je ex-partner.

Contact met beide seksen

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat hij contact heeft met mensen van beide geslachten. Je kind moet namelijk de kans krijgen zich te identificeren met mannen en met vrouwen. Het is dan ook goed als hij zo nu en dan tijd doorbrengt met een van jouw goede vrienden of vriendinnen, een buurman of -vrouw of een oom of tante.

Betrek je kind niet in je zorgen

Het is belangrijk om je kleine niet op te zadelen met jouw zorgen. Hij heeft er niets aan te weten hoe moeilijk jij sommige dingen vindt, of dat je het financieel moeilijk hebt. Bovendien bestaat de kans dat hij zich zorgen gaat maken om jou, wat veel spanning op kan leveren, of dat hij de schuld bij je ex-partner neerlegt wat ook niet de bedoeling is. Zoek je steun daarom ergens anders, bij een goede vriend of vriendin bijvoorbeeld. Ook kun je altijd terecht bij speciale steungroepen voor alleenstaande ouders.

Zorg voor jezelf

Je kind heeft veel meer aan een ouder die zich goed voelt, dan aan eentje die zichzelf helemaal wegcijfert. Denk daarom ook regelmatig aan jezelf en aan je eigen conditie. Laat je de leuke dingen niet ontnemen. Plan bijvoorbeeld eens een lekker weekendje weg met een goede vriend of vriendin. Het is heerlijk om zo nu en dan de boel de boel te laten en jezelf lekker te verwennen. Zo kun je er weer een tijdje tegen.

Beeld: iStock.com