Een relatie gelukkig houden? Zo doe je dat

Een relatie gelukkig houden? Zo doe je dat

Blije ouders, blije baby. Het klinkt zo makkelijk, maar we weten dat het leven na de komst van een baby heel anders verloopt. De tijd en aandacht die je voorheen voor elkaar had, gaan nu ook veel naar de baby. Wist je dat vier van de tien relaties jaarlijks in een scheiding eindigt? Zorg dat je je partner niet uit het oog verliest en jullie relatie in een dip terecht komt. Daarom 7 tips om je relatie gelukkig te houden.

Tip 1: Praat met elkaar

Het klinkt als een open deur, maar een open en eerlijke communicatie vormt de basis van een goede relatie. Zeg wat je voelt en spreek naar elkaar uit wat je verwacht. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar luisteren naar elkaar en begrip tonen klaart de lucht! Probeer in een gesprek ook geen verwijten te maken, maar vertel hoe de dingen op jou overkomen en hoe jij je daarbij voelt. Als je partner bij jou komt met een verhaal, kun je aan het eind samenvatten wat je net gehoord hebt en vragen of het klopt. Zo weet je zeker dat je elkaar goed begrijpt en snapt wat de ander bedoelt.

Tip 2: Volg een (online) cursus of masterclass

Zowel over ouderschap als over relaties zijn er allerlei goede online cursussen beschikbaar. Stichting Gelukkige Relaties heeft vier video’s gemaakt voor de gratis masterclass ‘Gelukkige relaties’. Je kunt in je eigen tijd de vier video’s bekijken en dan leer je meer over onderwerpen zoals:

  • Wat is liefde en hoe is je eigen kindertijd van invloed op patronen in je relatie én op jou als opvoeder van je kind?
  • Hoe werken de hersens in relaties en hoe ga je om met emoties?
  • Hoe hou je de relatie goed op de langere termijn?
  • Hoe voer je een goed gesprek en hoe los je conflicten en oud zeer op?

Tip 3: Geef naast je baby óók aandacht aan je relatie

Dat je baby alle aandacht opslokt, is logisch. Maar naast dat je ouder bent, ben je ook nog iemands partner en die relatie moet ook goed blijven. Alle kleine stapjes helpen: bespreek bijvoorbeeld hoe je de taken in huis verdeelt. Denk ook aan onderwerpen zoals:

  • Hoe houden we genoeg tijd en aandacht voor elkaar?
  • Wat zijn onze wensen voor de toekomst van ons kind?
  • Hoe zorgen we dat we genoeg slaap krijgen?
  • En wanneer is er ruimte voor intimiteit en seks?

Tip 4: Ga samen naar een Relatie Bootcamp of een Relatie Weekend

Als je denkt dat jullie relatie beter kan of als jullie vastzitten in een negatief patroon, is een Relatie Weekend misschien iets voor jou. Tijdens zo’n weekend leer je op een leuke en effectieve manier hoe je je relatie weer ontspannen en gepassioneerd kunt maken. Je krijgt praktische tips die je kunt gebruiken wanneer het wat stroef loopt. Deze tips helpen je om echt met elkaar te praten en weer verbinding te voelen. Ook ontdek je waarom jullie voor elkaar hebben gekozen, wat liefde zo geweldig maakt en waarom jullie soms tegenover elkaar komen te staan als jullie van mening verschillen, zelfs als je veel van elkaar houdt. Tijdens zo’n weekend of bootcamp middag oefen je met elkaar in een groep en hierdoor krijg je een completer beeld van jullie relatie.

Tip 5: Weet in welke fase je relatie zit

In elke relatie ga je door verschillende fases heen. Wat handig is om te weten, is dat je deze fases misschien zonder dat je het doorhebt doorloopt. Dit zijn de fases:

Samensmelten

In de ‘samensmeltingsfase’ ben je smoorverliefd en voel je een sterke aantrekkingskracht. Je probeert vooral je beste kant te laten zien en aan de verwachtingen van je partner te voldoen.

Machtsstrijd

In de ‘machtsstrijdfase’ lukt het niet meer om aan elkaars verwachtingen te voldoen. Jullie ware ik komt naar voren, inclusief minder leuke kanten, wat tot conflicten leidt. Kleine dingen veroorzaken irritaties en ruzies, wat voor frustratie en twijfel zorgt.

Het werk doen

Het werk doen. Praten, inleven, spiegelen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar zo belangrijk.

Opnieuw verbinden

Als je de vorige fase goed doorstaat, groeien jullie samen en wordt jullie relatie sterker.

Ontwaken

Je merkt dat het werkt en wordt er blij van.

Volwassen liefde

In deze fase ervaar je veiligheid, ontspanning en passie.

Tip 6: Praat met een goede relatiecoach of therapeut

Het is heel normaal dat je relatie na de komst van een kleintje anders wordt dan daarvoor. Hebben jullie moeilijkheden binnen jullie relatie? Maakt een druk gezinsleven en meningsverschillen jullie gefrustreerd? Waar loopt het vast? Een relatiecoach kan helpen om de communicatie weer rustig, open en vrij te laten verlopen. Daarnaast kan een coach de negatieve patronen identificeren, begrijpen hoe ze zijn ontstaan en wat eraan heeft bijgedragen.

Tip 7: Maak plezier

Waarom wilde je voorheen zoveel tijd met elkaar doorbrengen? Wat maakte de ander zo leuk en aantrekkelijk aan het begin van jullie relatie? Emotionele en fysieke intimiteit zijn belangrijk in een liefdesrelatie. Je kunt dit stimuleren door samen leuke dingen te doen en veel te lachen. Zorg dus voor ‘quality time’ met elkaar. Dit kan een filmavondje op de bank zijn, ga samen uiteten of boek een weekendje weg. Als jullie het maar leuk hebben!

Gelukkige Relaties is een stichting met als doel om langdurig gelukkige liefdesrelaties te bevorderen en hierdoor meer kinderen te laten opgroeien in een fijne gezinssituatie. Een folder met alle tips vind je ook in de blije doos.

Beeld: iStock.com/David-Prado