Ben ik de enige die niet alle ballen in de lucht kan houden?

Ben ik de enige die niet alle ballen in de lucht kan houden?

De geboorte van je kind, dat is één van de meest levensveranderende gebeurtenissen in je leven. En met de geboorte worden er ook twee ouders geboren. Met dat ouderschap komen er een heleboel ballen bij die je allemaal in de lucht wilt - of moet - houden. Het lijkt wel alsof iedereen dat allemaal maar vrolijk jonglerend doet, zeker als je de gemiddelde momfluencer volgt op social media. Maar wat als dat dus niet lukt? En er schaamte of schuldgevoel bij komt kijken?

Elsbeth Vermeulen

Wijze raad van

Elsbeth Vermeulen

Psycholoog bij De Oudertelefoon

Niets is wat het lijkt

Jij bent zelf de enige die achter je eigen voordeur kan kijken. Al die andere mensen, in de wereld of online, laten vaak de beste versie van zichzelf zien. We zijn vaak niet geneigd om de zware kanten van het leven, of van ouderschap, te bespreken. Weet dat iedereen, echt iedereen, wel eens zware momenten kent als ouder. En dat er soms wel eens een bal op de grond valt bij de bijna onmogelijke jongleeracts tijdens het opgroeien van je kind(eren).

De tropenjaren: waarin alles tegelijk komt

Het is eigenlijk al een ontzettende prestatie dat je je werk en opvoedtaken, je relatie, je sociale leven en misschien nog wel mantelzorg combineert. En dat vaak met weinig slaap. Je mag jezelf daar echt wel even een compliment voor geven. En als het je lukt, ook je partner. Als ouder voer je met liefde al je taken uit, maar er zijn ook echt wel momenten waarop het een uitdaging kan zijn. Er is vast wel eens een fase waarin je het even niet van de zonnige kant kan zien. Dan is normaal, ook dat hoort bij het ouderschap.

Je mag trots zijn op jezelf

Ga eens na hoe je het eigenlijk nu al doet, hoe hóud je het eigenlijk vol? Wat goed dat het je elke dag weer lukt om op te staan, er voor jezelf en voor je kinderen te zijn en naar je werk te gaan. Wat doe je allemaal goed? Kan je daar nog wat meer van doen? Of is er iets of iemand die je zou kunnen helpen om het een beetje beter vol te kunnen houden? Weet je nog wat je deed om te ontspannen voordat je kinderen kreeg? Wat zou je een vriendin aanraden die jou vertelt dat ze zich zo schuldig voelt dat het niet altijd allemaal lukt zoals ze graag wil?

Stel prioriteiten, wat is er nu écht belangrijk?

Het is ook lastig om al die verschillende rollen te hebben, met alle taken die daarbij horen. Probeer eens te kijken of er ook taken zijn die niet zo belangrijk zijn of even kunnen wachten. En denk eens terug aan je eigen kindertijd: wat was het belangrijkste dat jij van je eigen ouders hebt meegekregen? Wat vinden jij en je partner de belangrijke kernwaarden in de opvoeding? Hoe wil je dat je kind later terugkijkt op zijn jeugd? Als je daar antwoorden op kan vinden en er de focus op kunt leggen, zie je het vanuit een nieuw perspectief en kan je jezelf misschien toestaan om schaamteloos even een bal op te grond te laten vallen.

Vraag om hulp

Op zoek naar een luisterend oor? Je kunt met al je vragen en zorgen over het ouderschap terecht bij De Oudertelefoon. Dit kan telefonisch of via de chat. De Oudertelefoon is gratis en biedt anonieme ondersteuning voor iedere ouder en opvoeder.

Maak je je echt ernstige zorgen over het gedrag van je kind? Wordt het niet beter of houd je het zelf niet langer vol? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts en bespreek je twijfels. Zij kijken met je mee of er andere hulp nodig is.

Beeld: iStock.com/eclipse_images