7 tips om je relatie goed te houden als je kleine kinderen hebt

7 tips om je relatie goed te houden als je kleine kinderen hebt

Als je kleine kinderen hebt, komt de relatie met je partner onder druk te staan. Al is het maar om de simpele reden dat je minder tijd hebt voor elkaar. Tel daarbij op dat je vaak slechter slaapt, omdat kleintjes niet altijd goed doorslapen. Je energielevel gaat dan flink naar beneden. Hoe houd je je relatie goed als je kleine kinderen hebt? Relatietherapeut Roos Boer van KernAanpak deelt 7 tips.

Om maar met de deur in huis te vallen: om je relatie goed te houden, zal je er bewust ruimte voor moeten maken. Voordat je het weet ben je alleen nog maar bezig met de familie BV en vergeet je elkaar volledig. Een grote valkuil is dat je denkt dat het wel goed komt, als de kinderen bijvoorbeeld groter zijn. Het is echt ontzettend belangrijk om, vanaf het begin, de relatie met je partner bewust te voeden. Zo houd je de verbinding met elkaar. Hoe je dat precies doet? Met deze 7 tips zit je goed.

1. Zorg voor 1-op-1 tijd

Zorg voor 1-op-1 tijd met elkaar en ga samen eropuit. Heel belangrijk is, dat de kinderen geen gespreksonderwerp mogen zijn, zodat jullie praten over andere onderwerpen. Je kan ook eventueel gesprekskaartjes gebruiken ter inspiratie. Wees ook creatief als je bijvoorbeeld nog borstvoeding geeft en uiteten nog een uitdaging is. Een etentje in de tuin met een mooi gedekte tafel en kaarsen, doet al wonderen.

2. Geef complimenten

Geef elkaar drie complimenten per dag. Positieve aandacht voor elkaar zorgt voor verbinding.

3. Stel deze vraag

Stel elkaar de vraag, wat kan ik doen om jouw dag een stukje leuker te maken? Bijvoorbeeld door die lekker lasagne te maken, want die is zo verrukkelijk volgens je partner. Zo help je elkaar in de juiste richting.

4. Raak elkaar aan

Raak elkaar bewust aan, ook gedurende de dag, geef een gemeende knuffel. Maar ook tijd en ruimte voor seks maken is belangrijk, en met kleine kinderen vaak een uitdaging. Mocht je minder zin hebben in seks. Maak het bespreekbaar en blijf samen kijken naar welke vorm van intimiteit wel prettig is. Zo houd je het vuurtje wel aan, en kan het vuurtje ook later weer opgestookt worden. Mocht de seks al langere tijd weg zijn, bedenk dan dat je daar echt wat mee moet, want de seks komt dan niet vanzelf meer terug.

5. Blijf lieve dingen zeggen

Blijf elkaar lieve dingen zeggen. Onderschat niet de kracht van lieve woorden. Wat vind je mooi aan de ander, welke eigenschappen vind je leuk aan de ander? Blijf vooral lieve woorden gebruiken naar elkaar. En spreek je waardering uit.

6. Verras elkaar

Verras de ander met een leuk cadeautje. Het gaat dan niet om de grote van het cadeau, maar de speciale gedachte erachter. Rijd een blokje om die speciale chocolade te kopen die je partner zo lekker vindt.

7. Zorg goed voor jezelf

Zorg ook goed voor jezelf, doe ook juist dingen apart van elkaar. Blijf sporten en met vriendinnen en vrienden afspreken. Je komt dan met nieuwe verhalen thuis en dat geeft leuke gespreksstof. Verzorg jezelf ook goed, door bijvoorbeeld je mooi aan te kleden en zorg goed voor je uiterlijk. Dat ziet je partner en het geeft jezelf ook een fijn gevoel.

Lees ook: 7x lekker in je vel voor ouders

Beeld: iStock.com/PeopleImages