Onderzoek: weeënremmers na 30 weken hebben geen effect op gezondheid baby

Onderzoek: weeënremmers na 30 weken hebben geen effect op gezondheid baby

Weeënremmers bij een dreigende vroeggeboorte na 30 weken hebben geen effect op de gezondheid van een baby. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. Artsen dachten dat het uitstellen van de geboorte beter zou zijn voor een baby, omdat die dan meer tijd heeft om te groeien en ontwikkelen in de buik. Grootschalig onderzoek toont nu aan dat weeënremmers geen positieve en ook geen negatieve invloed hebben op de gezondheid van een baby.

Geschreven door Redactie

Over de situatie nu

Wereldwijd leidt 1 op de 10 zwangerschappen tot een vroeggeboorte. Volgens Strong Babies gaat het jaarlijks om 11.000 baby’s in Nederland. Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben een grotere kans op ernstige gezondheidsproblemen en kunnen in de ergste gevallen overlijden. Weeënremmers worden daarom sinds jaar en dag standaard ingezet bij vrouwen met een dreigende vroeggeboorte tussen de 24 en 34 weken. Het idee is dat het uitstellen van de bevalling de baby extra tijd geeft om zich te ontwikkelen en zo de kans op gezondheidsproblemen vermindert.

Martijn Oudijk, hoogleraar Verloskunde bij Amsterdam UMC: “Of verlenging van de zwangerschap door de inzet van weeënremmers ook beter is voor de gezondheid van de baby bij geboorte, was tot nu toe niet met onderzoek onderbouwd.” Zo wordt in grote ziekenhuizen in Canada en Ierland niet standaard gebruik gemaakt van weeënremmers bij een dreigende vroeggeboorte na 30 weken zwangerschap. In Nederlands dus wel.

Grootste placebo-gecontroleerde onderzoek naar weeënremmers wereldwijd

Aan het onderzoek werkten 755 vrouwen mee met een dreigende vroeggeboorte tussen de 30 en 34 weken. De helft van de vrouwen kreeg weeënremmers, de andere helft kreeg een placebo. Arts-onderzoeker Larissa van der Windt: “Dit is wereldwijd het grootste placebo-gecontroleerde onderzoek naar het effect van weeënremmers op de gezondheid van een baby. In de resultaten zagen we geen enkel verschil voor de gezondheid van een baby - niet in het voordeel en niet in het nadeel.” De onderzoekresultaten werden maandag gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.

‘Hoog tijd om richtlijnen aan te passen’

Volgens Martijn van het Amsterdam UMC is het tijd voor verandering: “We moeten ons afvragen of weeënremmers nog wel een standaardbehandeling moeten zijn na 30 weken zwangerschap. Het doel van het uitstellen van een bevalling is een pasgeboren baby een betere start te geven. Vroeggeboorte heeft echter vaak een medische oorzaak, zoals een infectie of problemen met de placenta, waarbij langer in de baarmoeder blijven juist schadelijk kan zijn. Het is hoog tijd dat ook wij in Nederland met andere landen gaan werken aan een aanpassing van de (inter-)nationale richtlijnen”, aldus Martijn.

Meer weten? Lees meer over (dreigende) vroeggeboorte.

Gepubliceerd op 4 maart 2025. Bron: Amsterdam UMC

Beeld: iStock.com/BongkarnThanyakij