Vaccin rotavirus vanaf 2024 opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma

Vaccin rotavirus vanaf 2024 opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma

Vanaf 2024 is de vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Een infectie met het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken, waarvoor soms ziekenhuisopname nodig is. Alle ouders van baby’s die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn ontvangen een uitnodiging voor vaccinatie. De rotavirusvaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond. Je baby krijgt deze druppels rond de leeftijd van 6 tot 9 weken en nog een keer rond de leeftijd van 3 maanden.

Geschreven door Redactie

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en is heel besmettelijk. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen. Toch is het rotavirus niet zo bekend. Dat komt omdat je de infectie alleen met laboratoriumonderzoek kunt aantonen. En dat wordt lang niet altijd gedaan als kinderen diarree hebben.

Gaby’s zoon kreeg rota

Ook Gaby’s zoontje (1,5) kreeg het rotavirus tijdens een familieweekend. Dat het om het rotavirus ging, hadden ze niet direct door. Lucas begon na een middagje zwemmen van het één op het andere moment over te geven en dat leek niet meer op te houden. Hij kon niks meer binnenhouden en had ook amper nog natte luiers. Na een paar dagen maakte het overgeven plaats voor flinke buikkrampen en diarree. Als moeder vond Gaby het verschrikkelijk om Lucas zo ziek te zien. Op dat moment zat ze in het derde trimester van haar tweede zwangerschap en besloot ze het rotavirusvaccin zelf te kopen. Gaby wilde absoluut voorkomen dat haar dochtertje, die in 2023 werd geboren, net zo ziek zou kunnen worden als Lucas. Lees haar hele verhaal.

Jaarlijks 3.500 kinderen met rota in het ziekenhuis

Wanneer kinderen als gevolg van het rotavirus langere tijd diarree hebben kunnen ze uitdrogen. Zeker als ze ook niets binnen kunnen houden. Als kinderen door langdurige of hevige diarree uitdrogen, moeten ze naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen. Jaarlijks overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie.

Bescherming tegen rotavirus

Om ziekenhuisopnamen en overlijden te voorkomen, wordt de vaccinatie tegen het rotavirus vanaf 2024 aan het Rijksvaccinatieprogramma toegevoegd. Het rotavirusvaccin beschermt kinderen tegen ernstig ziek worden door het rotavirus. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Kinderen zijn hiermee beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.

Geen prik, maar druppels

Het rotavirusvaccin is geen prik, maar een vloeistof in een kleine tube die kinderen op het consultatiebureau n de mond gedruppeld krijgen. Kinderen krijgen de druppels rond de leeftijd van 6 tot 9 weken en nog een keer rond de leeftijd van 3 maanden. Het vaccin is niet nieuw: sinds 2006 wordt het in steeds meer landen gegeven. Daar is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink gedaald.

Bijwerkingen van het rotavaccin

Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Houd je kind altijd in de gaten en als je twijfels hebt over de bijwerkingen kun je contact opnemen met je huisarts.

Bron: RIVM

Beeld: iStock.com/FotoDuets