Risico op bekkenbodemproblemen groter bij gebruik van vacuümpomp
Bij 10 tot 20% van de vrouwen die voor het eerst bevallen, duurt de uitdrijvingsfase lang. De gevolgen voor de bekkenbodem waren onduidelijk. Daarom zochten Zweedse onderzoekers uit wat beter is: ingrijpen met vacuümpomp, een keizersnede of afwachten tot een natuurlijke bevalling. En wat bleek? Het risico op bekkenbodemproblemen is groter bij het gebruik van een vacuümpomp.
Zweeds onderzoek
Zes ziekenhuizen in Stockholm deden mee aan dit onderzoek. Ze nodigden vrouwen uit die voor het eerst waren bevallen - na 37 weken zwangerschap - en bij wie de uitdrijvingsfase langer dan drie uur duurde. De interventiegroep bestond uit vrouwen bij wie een keizersnede of vacuümextractie had plaatsgevonden na drie tot vijf uur. De vrouwen die zonder interventie spontaan bevielen, vormden de afwachtende groep.
Om bekkenbodemproblemen één tot twee jaar na de bevalling vast te stellen, vulden de vrouwen een digitale vragenlijst in over incontinentie en verzakking. Er werd ook gecontroleerd of een totaalruptuur invloed had op de resultaten, wat niet het geval bleek te zijn.
Groter risico bij vacuümpomp
Wat blijkt? Het risico op bekkenbodemproblemen is groter bij het gebruik van een vacuümpomp. Meer dan een derde van de 1.302 vrouwen die meededen aan onderzoek had last van bekkenbodemproblemen. Vrouwen die na een langdurige uitdrijving een vacuümextractie ondergingen, hadden een hoger risico op bekkenbodemproblemen dan vrouwen die spontaan bevielen, zelfs als de spontane bevalling langer duurde. Er werd geen verschil gevonden in het risico op bekkenbodemproblemen tussen een keizersnede en afwachten.
Wat betekent dit voor jou als je zwanger bent?
Deze studie laat zien dat een lange uitdrijving van meer dan drie uur niet meteen een reden is om een vacuümpomp te gebruiken om je bekkenbodem te beschermen. Het kan zijn dat de druk van een vacuümextractie na een lange uitdrijving juist het grootste risico vormt, vergeleken met gewoon afwachten of een keizersnede. Natuurlijk is dit maar één van de dingen die je laat meewegen bij het maken van je keuze.
Over de vacuümpomp
De vacuümpomp is een hulpmiddel die tijdens de bevalling ingezet kan worden. De gynaecoloog zet de vacuümcup op het hoofd van je baby en hij zuigt de cup vacuüm, zodat hij goed vastzit. De gynaecoloog trekt voorzichtig mee in de juiste richting, terwijl jij perst. Vaak wordt je baby dan binnen een paar weeën geboren.
Ongeveer 1 op de 5 vrouwen die voor de eerste keer bevallen krijgt ermee te maken. Bijvoorbeeld als het jou of je baby niet meer lukt om op eigen kracht de bevalling voort te zetten of omdat er snel gehandeld moet worden door bijvoorbeeld zuurstoftekort. Meestal zet de arts tijdens een vacuümextractie ook een knip om daarmee een totaalruptuur te voorkomen.
De meeste kunstverlossingen (meer dan 90 procent) verlopen zonder problemen. Na de bevalling blijf je meestal nog even in het ziekenhuis. Als alles goed verlopen is, mag je soms dezelfde dag nog naar huis. Vaak blijf je wel een nachtje in het ziekenhuis.
Persoonlijke ervaringen
Liesbeth beviel met behulp van een vacuümpomp van zoontje Niek. Lees hier haar bevallingsverhaal. Ook deze moeder heeft er ervaring mee en deelde haar verhaal anoniem met WIJ.
Gepubliceerd op 30 mei 2024. Bron: Kennispoort Verloskunde