Prinsjesdag 2024: wat verandert er voor (aanstaande) ouders?

Prinsjesdag 2024: wat verandert er voor (aanstaande) ouders?

De plannen van het kabinet-Schoof zijn bekend. Wat betekent dit voor ons als (aanstaande) ouders? We snappen dat je niet de tijd hebt om overal in te duiken. Daarom zet WIJ de belangrijkste veranderingen voor ouders in 2025 op een rij.

Geschreven door Redactie

Baby’s krijgen vaccin tegen RS-virus

Vanaf volgend jaar krijgen baby’s een vaccin tegen het RS-virus. Dit virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken bij jonge kinderen. Met dit vaccin wil de overheid baby’s beter beschermen.

Meer geld voor kinderopvangtoeslag

Er wordt 425 miljoen euro extra uitgetrokken voor kinderopvangtoeslag. Vooral ouders met een hoger inkomen profiteren hiervan. Het doel is om kinderopvang voor iedereen toegankelijker en betaalbaarder te maken.

Gratis schoolmaaltijden

Vanaf 2025 wordt er 135 miljoen euro vrijgemaakt voor gratis schoolmaaltijden. Steeds meer scholen kunnen zo gezonde maaltijden aanbieden, wat goed is voor de ontwikkeling en concentratie van kinderen.

Hoger kindgebonden budget

Het kindgebonden budget gaat omhoog met maximaal 75 euro extra per kind per jaar. Er wordt 300 miljoen euro vrijgemaakt om ouders te helpen de kosten voor hun kinderen te dragen.

Zorgverzekering duurder, toeslag ook omhoog

De zorgverzekering wordt in 2025 iets duurder, naar gemiddeld 156 euro per maand. Maar voor gezinnen met een lager inkomen gaat de zorgtoeslag met 6,50 euro per maand omhoog. Het eigen risico blijft hetzelfde, maar in 2027 wil de overheid het flink verlagen naar 165 euro per jaar. Dit is goed nieuws voor gezinnen die zorg nodig hebben.

Meer geld voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Om de wachtlijsten in de GGZ aan te pakken, komt er in 2025 en 2026 elk jaar 30 miljoen euro extra beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat mensen sneller hulp kunnen krijgen.

Ziekenhuizen in kleine dorpen blijven open

Het kabinet wil dat ziekenhuizen in kleinere plaatsen open blijven, zodat iedereen snel hulp kan krijgen, bijvoorbeeld bij bevallingen of spoedeisende zorg. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen in kleinere gemeentes.

Meer betaalbare woningen

Het kabinet werkt eraan om woningcorporaties te helpen meer betaalbare woningen te bouwen. Ook worden de regels versoepeld, zodat er makkelijker extra verdiepingen op appartementencomplexen kunnen worden gebouwd.

Hogere huurtoeslag

De huurtoeslag gaat met ongeveer 11,50 euro per maand omhoog. Dit helpt huurders met een laag inkomen hun woonlasten te verlichten.

Steun voor energiekosten

Ook in 2025 en 2026 kunnen mensen met moeite om hun energierekening te betalen, rekenen op hulp. Hiervoor is 60 miljoen euro beschikbaar.

Voorkomen van schulden

Er komt 75 miljoen euro extra om problematische schulden bij gezinnen te voorkomen door deze vroeg te signaleren en aan te pakken.

Investeringen in nieuwbouwprojecten en openbaar vervoer

Er wordt 2,5 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe wegen en openbaar vervoer rond grootschalige nieuwbouwprojecten. Dit is goed nieuws voor gezinnen die in nieuwbouwwijken willen wonen.

Subsidies voor verduurzaming van huizen

Huizenbezitters kunnen ook volgend jaar subsidies aanvragen om hun huis te verduurzamen. Er is 578 miljoen euro beschikbaar voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

Subsidies voor duurzame sportverenigingen

Sportverenigingen kunnen subsidies krijgen om te verduurzamen, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op het dak van de kantine. Hiervoor is 74 miljoen euro beschikbaar, zodat ook kinderen in een duurzame omgeving kunnen blijven sporten.

Bron: Stichting voor Werkende Ouders, Rijksoverheid.nl

Beeld: iStock.com/FluxFactory