Petitie 21e-Eeuws Verlof: waarom het geboorteverlof anders moet

Petitie 21e-Eeuws Verlof: waarom het geboorteverlof anders moet

Heb je ’m al gezien? Op de redactie viel ons oog op de Petitie 21-Eeuws Verlof. Volgens initiatiefnemers Het Buikencollectief ‘is het tijd voor een ander soort verlofregelingen in Nederland’. Ze doelen hierbij o.a. op een langer en gendergelijk ouderschapsverlof. Om hiervoor aandacht te vragen is een petitie in het leven geroepen. Het uiteindelijke doel is dat er verlofregelingen komen die meer passen bij deze tijd. Vind jij dat ook? Lees dan snel verder.

Geschreven door Redactie

Als ouders een baby krijgen, hebben ze op dit moment recht op 26 weken ouderschapsverlof: negen betaald in het eerste levensjaar van het kind(70% van het salaris), en zeventien onbetaald. De Petitie 21e-Eeuws Verlof is in het leven geroepen door Het Buikencollectief. Zij willen hiermee de regering vragen om verlofregelingen die meer passen bij deze tijd. Wat dat precies inhoudt? Het gaat om het volgende.

  • Gelijke rechten op verlof na de geboorte van een kind voor beide ouders.
  • Beiden een financiële vergoeding in deze weken.
  • Langer recht op betaald ouderschapsverlof.
  • Recht op verlof na een miskraam en stilgeboorte voor 24 weken.
  • Verlengen van de Werkurenwet om zwangere vrouwen meer recht te geven op werkpauze

Waarom is petitie 21e-eeuws verlof belangrijk?

Als je de cijfers erbij pakt, daalt het inkomen van een kersverse Nederlandse moeder met maar liefst 46%. Het inkomen van de vader daalt niet. Aan de andere kant is er voor mannen niet echt een goede verlofregeling na de geboorte: ze kunnen wel vrij nemen, maar krijgen veel minder betaal dan het normale salaris. Dit werkt door in genderongelijkheid, iets wat anno 2022 juist zo belangrijk is. Dankzij deze ouderwetse regelingen blijft het beeld bestaan dat vrouwen meer tijd in het opvoeden van de kinderen moeten steken. De regeling zoals-ie nu is, heeft effect op de kansengelijkheid en inkomensgelijkheid. Door dit niet aan te pakken, houden we dat in stand. In andere landen is het anders geregeld. In bijvoorbeeld Finland is het ouderschapsverlof voor alle ouders gelijk na de geboorte van hun kind.

Verlof na een miskraam of stilgeboorte

In Nederland heb je geen recht op verlof na een miskraam of stilgeboorte voor de 24 weken. Als moeder kun je je natuurlijk ziekmelden, maar vaders doen dat niet zo snel. En dat terwijl de impact van zo’n gebeurtenis op beide ouders heel groot is. Op andere plekken in de wereld is dit verlof al wel geregeld, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland. Daar kun je als ouder bij een miskraam of stilgeboorte voor de 24 weken ook verlof krijgen. De initiatiefnemers willen dat beide ouders 5 dagen verlof krijgen bij een miskraam tot 16 weken en bij doodgeboorte tussen de 16 en 24 weken 40 dagen verlof per ouder.

Ziekmelden bij zwangerschapsklachten

Acht op de tien vrouwen die zwanger zijn, krijgen in het eerste trimester te maken met zwangerschapsklachten. Denk aan misselijkheid of vermoeidheid. Daar kunnen ze niets aan doen, en toch wordt er verwacht dat ze op volle kracht doorwerken. Een van de eisen uit de petitie is dat vrouwen tijdens de zwangerschap meer tijd zouden moeten hebben om te rusten op het werk. Veel vrouwen durven dit nu niet te vragen aan een werkgever, omdat ze het gevoel hebben dat ze maar door moeten. Als dit is vastgelegd, wordt de stap om hulp te vragen kleiner. Het doel is om de pauzes een kwart van de dag te laten duren, in plaats van zoals nu een achtste van de werkdag.

Wat is het doel van petitie 21e-Eeuws Verlof?

De initiatiefnemers hebben een duidelijke samenvatting gemaakt van de wensen die ze hebben.

  • Iedere ouder moet 160 dagen betaald ouderschapsverlof krijgen na de geboorte van hun kind
  • Ouders moeten daarbij achttien dagen tegelijkertijd betaald verlof kunnen opnemen. Ze kunnen dit opnemen voordat hun kind twee jaar oud wordt.
  • De zes werken zwangerschapsverlof blijft, maar staat los van die 160 dagen ouderschapsverlof
  • Als een kind een ouder of verzorger heeft, heeft deze persoon recht op 230 dagen geboorteverlof. Bij meer dan twee verzorgers, kunnen de moeder/geboorteouder en een eventuele andere ouder beiden 63 dagen ouderschapsverlof overdragen aan een andere verzorger van het kind
  • Ophef van onderscheid tussen bevallingsverlof en (aanvullend) geboorteverlof voor partners, zodat er sprake is van een uniform ouderschapsverlof met gelijke voorwaarden voor alle ouders
  • Toekeninng van gelijke verlofrechten aan ZZP’ers en andere ondernemers, deels te financieren vanuit sociale premies.

Ben jij het hiermee eens en vind je het ook tijd voor verandering? Teken hier de Petitie 21-Eeuws Verlof.

Beeld: iStock.com