Ouders zijn bezorgd over toekomst kinderopvang

Ouders zijn bezorgd over toekomst kinderopvang

Om het kinderopvangstelsel toegankelijk, simpel en betaalbaar te maken voor ouders staat er vanaf 2027 2,7 miljard gereserveerd. 79% van de ouders vindt dat een nieuw kabinet door moet gaan met de plannen om kinderopvang betaalbaar te maken.

Geschreven door de Redactie

Dit blijkt uit een peiling van Stichting Voor Werkende Ouders die WIJ heeft ondersteund. Slechts 34% van de ouders denkt echter dat de overheid de kinderopvang ook echt betaalbaar gaat maken. Terwijl kinderopvang één van de grootste kostenposten van het huishoudboekje is. Ouders geven in de peiling duidelijk aan dat het huidige stelsel te complex is. Een nieuw stelsel moet eenvoudig en betaalbaar zijn, geen terugvorderingen meer kennen en direct betaald worden aan de kinderopvang. Ook zouden ouders graag één portaal hebben waar ze al hun kindregelingen kunnen vinden.

Jojo-beleid

Volgens directeur Marjet Winsemius maken ouders zich terecht zorgen. “Vreemd is het ook niet dat ouders zich zorgen maken. Als je kijkt naar de afgelopen 20 jaar dan zie je een jojo-beleid op het gebied van kinderopvang. Ouders zitten nog steeds met een stelsel dat alle risico bij hen legt, dat niet loont om meer te werken en te veel onzekerheid met zich mee neemt. Het schrikt sommige ouders echt af. Waarom zou je nog door willen gaan met dit stelsel?”

Onze oproep is simpel: Investeer in de kinderopvang. Investeer in een simpel, breed toegankelijk en betaalbaar stelsel. Zet een stip op de horizon en werk daar gezamenlijk naar toe in het belang van kinderen en ouders.

Investeer in kinderopvang

Op dinsdag 19 maart 2024 overhandigde Stichting Voor Werkende Ouders samen met WIJ en enkele andere partners de peiling en de inbreng van ouders aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Tweede Kamer.

Ook Chamali Heijblom, moeder van 3, was daarbij aanwezig. Haar kinderen gaan niet naar de opvang omdat dit simpelweg te duur is. Als de kinderopvang betaalbaar wordt, is er voor haar ook tijd en ruimte om te werken en om dingen voor zichzelf te doen. En Chamali is zeker niet de enige ouder voor wie dit zo is.

Reactie van de politiek

Hoofdredacteur Mariska van der Kogel sprak na de overhandiging met enkele Tweede Kamerleden. Hun reactie op de peiling lees je hieronder.

Anne-Marijke Podt - D66 “Het is een bevestiging van iets dat we eigenlijk al wisten, dat dit voor heel veel ouders een ontzettend belangrijk punt is. Voor hun kinderen zodat ze goed mee kunnen komen, maar ook om te zorgen dat ouders zich ten volle kunnen inzetten op de arbeidsmarkt waar we iedereen hartstikke hard nodig hebben. Ik kan jullie oproep alleen maar ten volle ondersteunen. Het is heel belangrijk dat die bijna gratis kinderopvang er komt."

Senna Maatoug - Groenlinks PvdA “Ouders willen hun kind kunnen brengen naar een plek waar het veilig is. We lopen er nu tegen aan dat het super duur is. En dat is een probleem. Ik hoor dat zoveel verschillende soorten mensen zeggen. Ik heb jullie gehoord, stop met het jojoën."

Jacqueline van den Hil - VVD “Alles wat het systeem kan verbeteren lees ik met aandacht. Volgens mij zijn we het er met z’n allen over eens dat het systeem op de schop moet, dat we af moeten van die toeslagen.”

Mona Keizer - BBB “Voor mij is dit dossier nieuw, ik wil me er eerst goed in kunnen verdiepen alvorens hierover een standpunt in te nemen.”

Petitie investeer in kinderopvang Petitie Investeer in kinderopvang commissie Sociale Zaken Petitie investeer in kinderopvang gesprek Mona Keizer
Beeld: iStock.com/FatCamera