Nieuwe 3D-echo kan miskraam voorspellen
Het is de nachtmerrie van iedere zwangere vrouw, een miskraam krijgen. Helaas krijgt ongeveer 10% van de vrouwen ermee te maken. Bij een volgende zwangerschap kun je je heel onzeker voelen, want zal het deze keer wel goed gaan? Binnenkort kan via een nieuwe, geavanceerde 3D-echo voorspeld worden of je (opnieuw) een miskraam krijgt óf juist niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Hoe werkt het?
Nieuw onderzoek wijst uit dat bij zwangerschappen die in een miskraam eindigen, de ontwikkeling van een embryo in de eerste tien weken trager verloopt dan bij een gezonde zwangerschap. De onderzoekers ontdekten dit met geavanceerde 3D-echo’s en virtual reality (VR). Door deze technieken toe te passen kan een miskraam voorspeld worden. Tegelijkertijd kunnen ouders in de eerste weken juist gerustgesteld worden als blijkt dat de groei normaal verloopt.
‘Voorspellen miskraam eerder niet betrouwbaar’
“Eerder bestond er geen betrouwbare manier om miskramen te voorspellen”, licht gynaecoloog Melek Rousian toe in een bericht van het Erasmus MC. “Als een embryo achterloopt, zie je dat niet altijd in de groei en dus ook niet op de gewone echo’s. Aan achterblijvende ontwikkeling kun je dus zien dat er een kans bestaat dat de zwangerschap eindigt in een miskraam.”
Onderzoek
Tussen 2010 en 2018 volgden de wetenschappers 644 zwangere vrouwen. Daarvan waren er 611 gezonde zwangerschappen en eindigden er 33 in een miskraam. Via nieuwe 3D-technieken werden er hologrammen van het embryo gemaakt en konden de ontwikkelingen heel nauwkeurig bekeken worden. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC verliepen de ontwikkelingsstadia van een embryo langzamer bij zwangerschappen die eindigden in een miskraam. Op die manier is ontdekt dat de ontwikkeling van een embryo het verloop van een zwangerschap kan voorspellen. Voor ouders die erg onzeker zijn over het verloop van de zwangerschap, kan dit een uitkomst zijn. Vooral in de eersten weken is de kans op een miskraam het grootst.
1 op 10 zwangerschappen eindigt in miskraam
Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht voor 16 weken zwangerschap. De meest voorkomende oorzaak is dat het vruchtje in aanleg niet goed was. Chromosoomafwijkingen veroorzaken de helft van de miskramen. Zelden is het een erfelijke fout, meestal ontstaat de fout tijdens de bevruchting. Het vruchtje stopt met groeien en je lichaam reageert daar op door het af te stoten. Dit is een volkomen natuurlijk proces, hoe moeilijk en verdrietig ook. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken. Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Lees meer over de oorzaken en gevolgen van een miskraam.
Geplaatst op 4 mei 2023. Bron: Erasmus MC