Kinderspeelgoed niet altijd veilig: onderzoek naar mogelijk gevaar speenkoorden

Kinderspeelgoed niet altijd veilig: onderzoek naar mogelijk gevaar speenkoorden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoek doen naar de veiligheid van speenkoorden, want ze ontvangen regelmatig meldingen over mogelijk onveilige koorden. Waar kan je als ouders zelf opletten als het gaat om de veiligheid van speelgoed en accessoires van je kind?

Geschreven door Redactie

Kraaltjes die loslaten of een koord dat zo lang is dat een kind het om zijn nek kan wikkelen: het zijn voorbeelden van meldingen die de NVWA sinds 2020 binnenkreeg over speenkoorden. Of dit daadwerkelijk tot ongelukken heeft geleid, is volgens het AD niet bekend.

Maar het is bij lange na niet het enige product dat niet altijd aan de veiligheidseisen voldoet, stelt Mieke Cotterink. Ze is Expert Kinderveiligheid bij VeiligheidNL en ziet dat de NVWA regelmatig terugroepacties of waarschuwingen geeft over onveilig speelgoed.

Bewust van risico’s

“Natuurlijk is het heel goed dat zo’n product teruggeroepen wordt. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat ouders van jonge kinderen zich bewust zijn van de risico’s”, legt ze uit. Want hoewel producten aan strenge eisen moeten voldoen, voldoet lang niet al het speelgoed dat in ons land verkocht wordt aan deze eisen. “Producenten en importeurs zijn zelf verantwoordelijk dat producten veilig zijn. En de NVWA controleert door middel van steekproeven. Aangezien het aanbod groot is en het heel snel wisselt, is het niet altijd te voorkomen dat er onveilig speelgoed verkocht wordt.”

Probeer daarom te achterhalen of de webshop waar je speelgoed wilt bestellen, in Europa gevestigd is, zegt Mieke. “Helaas is dat nog geen garantie dat het speelgoed aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Het komt nog steeds voor dat op Nederlandse webshops speelgoed wordt aangeboden, dat niet voldoet aan de Europese veiligheidseisen.” Wel is er een richtlijn. Met de CE-markering geeft de fabrikant van het speelgoed aan dat het speelgoed voldoet aan de Europese eisen.

Speelgoed uit China

Zeker bij producten die bij goedkope webwinkels uit China worden besteld, is niet altijd duidelijk hoe veilig het product is. “Ook omdat het CE-logo lijkt op het logo dat de Chinese export gebruikt. Het is dus best wel ingewikkeld om te weten of het product echt voldoet aan de veiligheidseisen.”

Volgens Mieke ligt er dan ook een belangrijke taak bij de ouders zelf. “Controleer het speelgoed van je kinderen regelmatig. Kijk bijvoorbeeld aan het einde van de dag wanneer je het speelgoed opruimt of alles nog heel is”, vertelt ze. “Kijk of er geen stukjes plastic afgebroken zijn, de magneten bij magnetisch speelgoed nog goed vastzitten en check - héél belangrijk - of het batterijklepje van elektronisch speelgoed nog steeds goed dichtzit.”

Pas op met knoopcelbatterij

“Vooral met de kleine knoopcelbatterij gaat het vaak mis, want kinderen lopen direct gevaar als ze de batterij inslikken”, vult Mieke aan. Jaarlijks overlijden er wereldwijd ongeveer 2000 kinderen doordat ze zo’n batterij inslikken, meldde RTL Nieuws dit voorjaar. Artsen van het UMCG en de TU Delft zijn daarom druk bezig met het ontwikkelen van een kindvriendelijke knoopcelbatterij.

Weekmakers

Ook iets om op te letten: weekmakers. “Dat betekent dat hard plastic zacht wordt. Tegenwoordig is dit verboden en kom je het in babyspeelgoed als rammelaars niet meer tegen, maar het zou natuurlijk goed kunnen dat het nog wel in het speelgoed zit dat nog bij opa en oma op zolder ligt.” Mieke adviseert daarom om ook bij je (schoon)ouders thuis het speelgoed op veiligheid te checken.

Veel werk? Veel gaat vanzelf, ziet Mieke. “Als je met je kind aan het spelen bent, valt het je snel op dat er iets niet klopt.” Het is ook een idee om niet al het speelgoed bij elkaar te leggen, maar steeds een kleine collectie te wisselen. “Die afwisseling is sowieso goed voor kinderen en op deze manier gaat al het speelgoed regelmatig door je handen.”

Bronnen: AD, RTL Nieuws

Beeld: iStock.com/jordieasy