Inzicht in je tijd met Tijdbaas

Inzicht in je tijd met Tijdbaas

Druk, druk, druk. Het lijkt wel of tijd het nieuwe goud is en we constant tijd tekort komen. Met het begin van een nieuw jaar komen vaak ook nieuwe voornemens. Veel van die goede voornemens gaan over gezondheid, carrière en persoonlijke ontwikkeling, maar zoals elk jaar staat ‘meer tijd voor mezelf ’ ook weer op veel goede voornemens lijstjes. Ontdek hoe jij je tijd slim indeelt en vind balans tussen gezin, werk, sociaal leven én tijd voor jezelf.

Geschreven door Redactie

We kennen het allemaal wel. Met een to-do-list die nooit af lijkt te komen hebben we soms maar weinig tijd voor onszelf. Dit geldt met name voor ouders, waarbij de verantwoordelijkheden zich opstapelen. Een extra avond sporten, een middag winkelen met vriendinnen of simpelweg enkele uren in een goed boek verdwijnen lijkt vaak niet haalbaar binnen het strakke schema van ouderlijke verplichtingen, werk, huishoudelijke taken en boodschappen. Hoe zorg je ervoor dat het dit jaar wel lukt?

Tijdsoverzicht maken

Waar echt nog wel eens een overzicht gemaakt wordt van de financiële inkomsten en uitgaven, zijn we dat niet gewend om te doen met onze kostbare tijd. Dit versterkt het gevoel van continue tijd tekort komen en achter de feiten aanlopen. Wanneer je denkt even een momentje voor jezelf te hebben gooit je peuter per ongeluk een beker melk over zichzelf … Vervolgens sta je je kind om te kleden en weer te dweilen in plaats van dat je iets voor jezelf doet. Of plan je een avondje sporten, maar is de dag anders verlopen en ga je niet. Om je vervolgens later weer schuldig te voelen dat je niet bent gaan sporten. Natuurlijk zijn er altijd externe factoren die een rol spelen in de controle die je hebt over jouw tijd. Maar meer bewustzijn is een eerste belangrijke stap om er meer controle over te hebben.

Tijd anders indelen

Volgens Stichting Voor Werkende Ouders zijn ouders op zoek naar een andere balans. Ze willen meer tijd voor zichzelf, het gezin, slaap, sport en voor vrienden. Ze willen hiervoor minder tijd besteden aan werk, mentale lijstjes en organiseren. Het verbaast Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders, niet dat ouders hun tijd graag anders in willen delen. “Ouders vragen veel van zichzelf. We willen alles; een goede werknemer en collega zijn, een goede ouder en partner zijn, maar ook sporten, vrijwilligerswerk doen, leuke dingen doen met vrienden, maar vooral tijd met de kinderen hebben. Er zitten maar zoveel uur in een dag en dan gaat het ergens knellen.”

Lees ook: 6 gouden tips voor werkende moeders

Balanceren op een bal

De balans werk, gezin en zorg, blijkt ook uit de Staat van het Gezin, wordt als grootste uitdaging ervaren aldus 90% van de respondenten. ‘De systemen die ouders moeten ondersteunen, ondersteunen niet.’ aldus Marjet. ‘ We moeten het gesprek op de werkvloer veel meer met elkaar voeren. Werkgevers kunnen in het kader van goed werkgeverschap vaker met hun werknemers bespreken wat ze nodig hebben om het thuis ook goed te regelen. Op die manier blijven ze in ieder geval staan.’

Naast het gesprek op de werkvloer raadt Voor Werkende Ouders aan om ook in de politiek en wetenschap meer aandacht te hebben voor de werk, gezin, zorgbalans. Meer aandacht naar parental burn-out, een jaarlijkse Staat van het Gezin, betaalbare kinderopvang en beter betaalde verlofregelingen zouden een goed begin zijn. ‘We hopen dat het gezin en de uitdagingen op het gebied van werk, gezin en zorg aan de formatietafel een duidelijke plek krijgt. Ouders hebben nu vooral het gevoel er alleen voor te staan’.

TijdBaas test

Stichting Voor Werkende Ouders ontwikkelde de TijdBaas test om ouders te ondersteunen in hun werk-gezin-zorgbalans. Het is een praktische tool die werkgevers en ouders kunnen inzetten om meer inzicht te geven in de tijdkeuzes die ze maken. De TijdBaas Test maakt mensen bewuster van hun tijdkeuzes en geeft ze informatie waar tijd bespaard kan worden. Ook kan je in de test aangeven welke activiteiten energie geven en welke energie nemen. In één oogopslag is te zien hoeveel tijd je tekort komt en waar mogelijke verbeteringen zitten. Daarnaast geeft de test voor elk tijdtype aangepaste tips en tricks over hoe je een absolute Tijdbaas kan worden en de dagen weer van jou zijn.

Beeld: iStock.com/vgajic