Duizenden ouders kunnen kinderopvang niet meer betalen

Duizenden ouders kunnen kinderopvang niet meer betalen

Steeds meer gezinnen komen door de hoge inflatie en energieprijzen in de financiële problemen. Dat is nu ook zichtbaar in de kinderopvang. Duizenden ouders hadden zo’n grote betalingsachterstand dat er een incassobureau werd ingeschakeld. En de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. “Dit wordt de komende maanden alleen maar erger.”

Geschreven door Redactie

Dat meldt NU.nl naar aanleiding van gesprekken met incasso-organisaties GGN en Flanderijn.

De deurwaarders zagen het aantal openstaande bedragen dat ze opeisen sinds afgelopen zomer toenemen met 15 tot 20 procent.

Meerdere achterstanden

GGN-directeur Wim van Limpt maakt zich zorgen om de groeiende groep ouders met een betalingsachterstand. Want wie de rekening voor de kinderopvang niet kan betalen ‘heeft vaak al meerdere achterstanden, zoals de huur en energierekening’. De directeur ziet dat kinderopvangorganisaties vaak erg behulpzaam zijn naar ouders met een financiële problemen, maar hij waarschuwt dat het niet slim is om meerdere malen uitstel van betaling te bieden. “Het is beter om samen tijdig met al die openstaande rekeningen aan de slag te gaan”, vertelt hij aan Nu.nl.

Van Limpt is bang dat het aantal ouders dat de opvang niet meer kan betalen in de komende maanden ‘alleen maar erger’ wordt. Hij vraagt zich ook af of de overheid wel genoeg oog heeft voor dit probleem. “Als mensen hun kinderen niet meer naar de opvang kunnen brengen, valt hun inkomen mogelijk ook weg.”

Ook ouders met goed salaris

De deurwaarders merken dat ook ouders die een goed inkomen hebben steeds vaker financiële problemen hebben. Bij Flanderijn moeten ze soms zelfs langs bij stellen die ‘twee keer modaal verdienen’. Volgens de directeur Michel van Leeuwen komt dit doordat deze groep een vrij groot deel van de kinderopvangkosten zelf betaalt en minder compensatie krijgt van de overheid. Hij hoop daarom dat kinderopvangorganisaties ook bij ouders met een goede baan en mooie auto betaalproblemen snel signaleren.

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft nog weinig signalen opgevangen over een stijging van het aantal betaalachterstanden, maar kan zich wel voorstellen dat ouders door de toegenomen inflatie en hogere energiekosten ‘in de problemen kunnen komen’.

Feiten & cijfers

  • Ruim 868.000 kinderen gaan naar de kinderopvang
  • Gemiddeld gaan ze 64,1 uur per maand
  • De kinderopvang telt ruim honderdduizend medewerkers

TIP! Lees ook het artikel Kinderopvangtoeslag: wanneer aanvragen en hoeveel krijg je?

Gepubliceerd op 27 januari 2023. Bronnen: Nu.nl, Kwartaalreportage 2023, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Brancheorganisatie Kinderopvang

Beeld: iStock.com