Chemische stoffen in plastic drinkbekers en broodtrommels: hoe zit dat?

Chemische stoffen in plastic drinkbekers en broodtrommels: hoe zit dat?

Veel ouders gebruiken plastic drinkflessen en broodtrommels voor hun kinderen. Maar is dat wel veilig? Na een onderzoek van Stichting Tegengif is dit een veelbesproken onderwerp. In dit artikel leggen we uit wat je moet weten over plastic drinkflessen en broodtrommels om ze veilig te kunnen gebruiken.

Onderzoek van Stichting Tegengif

McGill University onderzocht in opdracht van Stichting Tegengif 39 soorten waterflessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen om te zien welke chemicaliën er via drinkflessen in het drinken terechtkomen. En welke chemicaliën er op die manier in het lichaam komen.

Veel kinderen gaan elke dag naar school met een plastic drinkfles. We weten dat plastics chemicaliën bevatten. We wilden onderzoeken of die chemicaliën ook vrijkomen, zodat we weten wat kinderen daadwerkelijk binnenkrijgen. Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif

Stichting Tegengif wilde weten of deze stoffen in het lichaam komen en daarom hebben zij niet de plastic fles zelf, maar de vloeistof in de fles laten onderzoeken. En omdat veel mensen hun plastic fles in de vaatwasser stoppen, hebben zij de vloeistof ook laten onderzoeken na een aantal beurten in de afwasmachine. In meer dan de helft van de flessen bleek Di-isobutylftalaat (DIBP) juist ná het vaatwassen vrij te komen. Voor het vaatwassen lekte deze chemische stof maar uit één fles. Uit het onderzoek blijkt ook dat de concentratie DIBP toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat.

Zijn plastic drinkflessen veilig?

Plastic drinkflessen zijn veilig als je ze goed gebruikt. Wetenschappers hebben onderzocht hoeveel chemische stoffen uit een fles kunnen komen. Bij normaal gebruik zijn de hoeveelheden heel klein en niet schadelijk. Dit betekent dat je plastic drinkflessen veilig kunt gebruiken zolang je er op de juiste manier mee omgaat. En herbruikbare plastic drinkflessen zijn beter dan wegwerpflessen die je opnieuw vult.

Hoe kan je drinkflessen veilig gebruiken?

Het is belangrijk om de instructies van de producent te volgen. Hier zijn een paar tips.

  • Gebruik de fles zoals het hoort. Doe geen vette dranken zoals melk, zure dranken zoals frisdrank of vruchtensap, of hete dranken in de fles als dat niet mag.
  • Let op de temperatuur. Zet de fles niet in de zon of in een hete auto.
  • Check de fles op beschadigingen. Gebruik geen kapotte of beschadigde drinkflessen.
  • Laat drinken niet te lang in de fles zitten. Ververs de inhoud regelmatig, vloeistof dat langer in de fles zit neemt meer stoffen op van het plastic.
  • Check of de fles vaatwasbestendig is. Bij twijfel of zorgen was je de fles - inclusief dop - met de hand met warm water en druppeltje afwasmiddel tegen bacteriegroei.

Veilig gebruik van plastic broodtrommels

Plastic broodtrommels zijn handig, maar je moet ze wel op de juiste manier gebruiken:

  • Controleer of je broodtrommel hittebestendig is. Gebruik broodtrommels niet in de magnetron of oven als er niet staat aangegeven dat dit kan. Soms is alleen het inzetbakje magnetronbestendig.
  • Gebruik geen kapotte of beschadigde broodtrommels. Dit kan ervoor zorgen dat chemische stoffen in het eten komen.
  • Volg de reinigingsinstructies. Kijk of de broodtrommel in de vaatwasser mag en op welke temperatuur. Was de broodtrommel anders met de hand met afwasmiddel.

Een ander manier van gebruik kan ervoor zorgen dat bepaalde chemische stoffen makkelijker vrij kunnen komen uit broodtrommels en drinkbekers.

Zijn er bij normaal gebruik gezondheidsrisico’s door het vrijkomen van chemische stoffen?

Nee, voedselcontactmaterialen - zoals broodtrommels en drinkbekers - mogen bij normaal gebruik geen schadelijke hoeveelheden chemische stoffen aan voedsel afgeven. Dit is vastgelegd in de wet. Als je je aan de gebruiksaanwijzing houdt kan je je kinderen dus veilig hun lunchpakket meegeven in plastic drinkflessen en broodtrommels. Dit geldt voor producten die je bij Nederlandse winkels koopt, koop jij een drinkfles via een dropshipper of buitenlandse webshop? Dan kan er niet gegarandeerd worden dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het gebruik.

TIP! Bekijk of je op de onderkant het logo van een wijnglas en een vork ziet. Dit symbool geeft aan dat het product veilig is om uit te eten of drinken en voldoet aan de Europese kaderverordening voedselcontactmaterialen.

veilig-voedsel-logo

Alternatief voor plastic flessen en broodtrommels

Een goed alternatief voor plastic zijn glazen of stalen flessen en bakjes. Alleen zijn deze opties voor schoolgaande kinderen niet altijd even handig. Glazen flessen en bakjes kunnen breken als ze vallen of als er hard met tassen wordt gegooid. Stalen flessen en bakjes zijn stevig en duurzaam, maar kunnen zwaarder zijn. Hierdoor blijven plastic opties, mits goed gebruikt, vaak de prettigste optie voor kinderen.

Bronnen: Waarzitwatin.nl, RIVM en Stichting Tegengif

Beeld: iStock.com/sergeyryzhov