Bewezen: kinderopvang goed voor kinderen

Bewezen: kinderopvang goed voor kinderen

Een groot Europees onderzoek toont aan dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Directeur Marjet Winsemius van Stichting Voor Werkende Ouders is blij met deze resultaten. Ze benadrukt dat kinderen die naar de kinderopvang gaan beter zijn voorbereid op school en sociale situaties. “We weten van leerkrachten in het basisonderwijs dat ze gewoon het verschil kunnen zien tussen kinderen die wel of niet naar de kinderopvang zijn geweest. Het is goed nieuws dat dit nu bewezen is.”

Geschreven door De Redactie

Betere vaardigheden door kinderopvang

Kinderen die voor hun vierde jaar naar de kinderopvang gaan, ontwikkelen betere motorische en sociale vaardigheden. Ook kunnen ze vaak beter praten en hebben ze geleerd om op hun beurt te wachten. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in vijf Europese landen waaronder Nederland, volgde meer dan 80.000 kinderen tot en met 13 jaar. De resultaten laten zien dat kinderen die naar de opvang gaan minder druk zijn, minder onaangepast en hebben minder last van depressieve gevoelens, angsten en fobieën.

Waarom is kinderopvang belangrijk?

Onderzoekers denken dat kinderopvang helpt omdat kinderen daar leren omgaan met hun emoties, samen te werken en conflicten op te lossen. Het onderzoek laat ook zien dat kinderen vaak minder verlegen of teruggetrokken zijn. De drukkere kinderen zijn juist weer minder bazig of agressief. Deze positieve gevolgen blijven zichtbaar tot het eind van de basisschool en het zijn ook belangrijke vaardigheden voor hun latere leven.

We kunnen nu stoppen met het zielig vinden dat kinderen naar de kinderopvang gaan en moeders hierop afrekenen.

Gelijke kansen voor ieder kind

Marjet Winsemius: “We kunnen nu ook ophouden met het idee dat het zielig is om kinderen naar de opvang te brengen. Of vooral moeders beoordelen op het feit dat ze hun kind brengen. Sterker nog, het is juist goed voor de kansengelijkheid van ieder kind. Daarom pleiten wij er met Stichting Voor Werkende Ouders voor dat de plannen van het kabinet om de kinderopvang financieel toegankelijker te maken geldt voor alle ouders, dus ook voor niet-werkende ouders. Mits er voldoende aanbod is natuurlijk.”

Lees ook: ‘Je bent een rund, als je kinderen geen kinderopvang gunt’

Bron: NOS

Beeld: iStock.com/svetikd