Advies: wacht 3 maanden met zwanger worden na stoppen met de pil

Advies: wacht 3 maanden met zwanger worden na stoppen met de pil

Onderzoek wijst uit dat het beter is om drie maanden te wachten met zwanger worden als je bent gestopt met de anticonceptiepil. Dat meldt Trouw. Na het gebruik van de pil hebben vrouwen een groter risico op complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsvergiftiging.

Geschreven door Redactie

Het advies komt onder andere van de onderzoekers van Radboudmc in Nijmegen. Zij adviseren vrouwen die de pil gebruiken en een kinderwens hebben na het stoppen met de anticonceptiepil nog drie maanden te wachten met zwanger worden. De onderzoekers analyseerden hiervoor gegevens van ruim 7000 zwangerschappen. Zo’n 1050 zwangerschappen ontstonden binnen drie maanden nadat de moeder was gestopt met de pil.

Belangrijk dat vrouwen dit weten

Gynaecoloog Marc Spaanderman is een van de onderzoekers en meldt in een interview met Trouw dat die zwangerschappen vaker complicaties vertoonden, zoals zwangerschapsvergiftiging. Spaanderman benadrukt hierbij dat het om kleine getallen gaat en dat het risico beperkt is. Volgens hem is het belangrijk dat vrouwen dit weten en hierbij stil kunnen staan als ze zwanger willen worden.

Tot 40% meer kans op zwangerschapsvergiftiging

Trouw meldt verder dat normaal gesproken 3% van de zwangeren in Nederland te maken krijgt met zwangerschapsvergiftiging. Het onderzoek toont aan dat het risico daarop met 30 à 40% toeneemt als je binnen drie maanden zwanger wordt na het stoppen met de pil. “Dan heb je het uiteindelijk over een kans van zo’n 4% voor vrouwen die binnen drie maanden zwanger worden”, zegt Spaanderman in Trouw. Het risico is dus beperkt. Wel kan zwangerschapsvergiftiging tot serieuze klachten leiden. De onderzoekers adviseren daarom om drie maanden te wachten als je de pil hebt gebruikt.

Over zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging (ook wel pre-eclampsie genoemd) is een combinatie van een te hoge bloeddruk en eiwitverlies via urine. Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) heeft tot gevolg dat bepaalde organen niet goed meer functioneren. Een ander schadelijk gevolg van de ziekte is dat de placenta minder goed gaat werken. Dit heeft directe gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Kinderen die na een zwangerschapsvergiftiging worden geboren, zijn vaak kleiner dan normaal. Lees meer over de symptomen en gevolgen van zwangerschapsvergiftiging.

Geplaatst op 13 april 2023. Bron: Trouw

Beeld: iStock.com