Wat zijn de voordelen (en nadelen) van kinderopvang?
Het laten opvangen van je kind biedt flink wat voordelen, maar ook enkele nadelen welke je goed moet overwegen.
Voordelen kinderopvang
Jij en je partner hebben op deze manier de mogelijkheid om zonder al te veel geregel een (deeltijd)baan te nemen. Je kind krijgt op deze manier bovendien een goed voorbeeld mee: papa en mama gaan werken om huis, kleren en eten te kunnen betalen. Je kind krijgt al tijdig het besef van het belang en de noodzaak van werken en het nemen van verantwoordelijkheid.
Verder leert je kind dat er (ook) een andere omgeving is dan thuis of bij familie. Op deze manier leert hij omgaan met het leven in een andere context en regels die voor die omgeving gelden. Dat is belangrijk; het besef dat de wereld verder reikt dan alleen thuis of bij familie.
Kinderen die gewend zijn aan opvang en zich veilig en vertrouwd voelen op die plek, bouwen veel zelfvertrouwen op. Het alleen naar een plek (durven) gaan waar je kind geaccepteerd wordt, geeft hem de mogelijkheid om zichzelf zelfstandig te ontplooien zonder meekijkende (soms kritische) ouders.
Nadelen kinderopvang
Nadelen van opvang liggen meer aan de hoeveelheid dagen per week dat een kind naar de opvang gaat en de mate van veilige hechting met de leidsters, ouders en verzorgers. Zodra een kind veel opgevangen wordt door kinderopvanginstanties en weinig mogelijkheden heeft om zich op een positieve manier te hechten aan leidsters en ouders of verzorgers, zal het zich niet op een veilige manier kunnen ontwikkelen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat een veilige hechting aan een leidster of een gastouder voordelig kan uitpakken voor kinderen die onveilige gehecht zijn aan de eigen ouders.