Opvang en ontwikkeling

Opvang en ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat je een plek vindt waar er goed voor je baby wordt gezorgd als jij en je partner aan het werk zijn. De voor- en nadelen van een oppas of gastouder op een rij!

Je hebt de keuze tussen een kinderdagverblijf, een gastouder of oppas aan huis. Het is belangrijk dat je baby zo veel mogelijk persoonlijke aandacht krijgt. Het kinderdagverblijf kan een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling, zéker vanaf de leeftijd van 2 jaar, als je kind de behoefte heeft om met andere kinderen te spelen.

Kinderdagverblijf

Ga je voor een kinderdagverblijf? Zoek er dan één waar veel aandacht is voor de omgang met baby’s. De leidsters hebben een pedagogische opleiding afgerond. Ook is er een vaste dagindeling. Dat is prettig voor je baby. Met hoeveel leidsters krijgt je kind te maken? Wordt er gezamenlijk gegeten, gedronken, gespeeld en voorgelezen? Het is fijn als de kinderen ook de mogelijkheid hebben om vrij te spelen. Vraag of je een half dagje mag meekijken om te zien hoe het er aan toe gaat. Vraag ook in je eigen omgeving naar ervaringen van ouders met dit kinderdagverblijf. Tip: je baby heeft tijd nodig om te wennen en aan andere prikkels dan thuis. Breng hem, als het kan, rond 9 uur weg en haal hem om 3 uur op.

Oppas of gastouder?

Kies je voor een oppas of gastouder? De opvang vindt dan plaats bij jou thuis of in een huiselijke omgeving. Een gastouder vangt maximaal 6 kinderen op. Kies een oppas of gastouder die goed aanvoelt wat je kind nodig heeft. Is er interactie met je baby? Praat ze tegen hem? Heb jij een veilig gevoel bij deze gastouder of oppas? Ook voor haar is het verplicht om een pedagogische opleiding te hebben afgerond. Vraag of de gastouder voor langere tijd beschikbaar is, zodat je baby een band met haar kan opbouwen. Maak duidelijke afspraken. Hoe zit het bijvoorbeeld met televisie kijken of op de tablet spelen?

Waar je ook voor kiest, het kinderdagverblijf of een gastouder/oppas: blijf dicht bij je gevoel. De opvang hoort aan te sluiten bij wat bij jou en jouw baby past.

Beeld: iStock.com/FatCamera