Kosten oppas aan huis

Kosten oppas aan huis

Buiten de georganiseerde vormen van kinderopvang om kun je ook zelf een oppas zoeken. Je kunt je kinderen naar het huis van de oppas brengen (dan is de oppas een gastouder). Of de oppas kan thuis op je kinderen passen.

Samen met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

Wat je betaalt voor een oppas bij jou thuis, hangt af van een aantal factoren. Als eerste is belangrijk op hoeveel kinderen de oppas past. Ook is belangrijk hoeveel werk zij aan hen heeft. Slapen ze bijvoorbeeld of vragen ze om continu vermaak?

Zorgt de oppas niet alleen voor de kinderen, maar verricht ze ook huishoudelijk werk? Dan nemen de kosten verder toe. Voor een vaste oppas die overdag bij jou thuis oppast, is het redelijk om gemiddeld € 5,98 per uur te betalen voor 1 kind.

Wanneer je oppas ook huishoudelijk werk doet, gelden er andere tarieven. De hoogte van dit bedrag is onder andere afhankelijk van het aanbod aan huishoudelijke hulpen. Dat verschilt per regio. Ook is het bedrag dat je betaalt afhankelijk van de zwaarte van het werk. Een hulp in de huishouding ontvangt tussen de € 13 en € 15 per uur. In plaatsen waar het aanbod aan huishoudelijke hulpen relatief laag is, zul je een hoger bedrag kwijt zijn.

Een scholier die ’s avonds oppast, kun je een vast bedrag per avond geven of een bedrag per uur. Een bedrag van € 3,25 tot € 5,40 per uur is redelijk. Na middernacht (of na 0.00 uur) kun je het dubbele tarief afspreken. Blijft de oppas slapen, dan kun je een bedrag voor de nacht afspreken. Bijvoorbeeld een tarief voor 2 of 3 uur. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de oppas komt, of de oppas ze naar bed moet brengen.

Beeld: iStock.com