Soorten kinderdagverblijf

Soorten kinderdagverblijf

Je hebt gekozen om je kind te laten opvangen op een kinderdagverblijf of ook wel KDV genoemd. Maar wat voor soort kinderdagverblijf kies je? Uiteraard het liefst een opvang dichtbij huis of werk. Wist je dat er veel verschillen zijn in het soort opvang? Hierbij een overzicht, zodat jij tot een goede keuze kunt komen.

Wat is een kinderdagverblijf?

Een kinderdagverblijf is bedoeld voor kinderen vanaf 6 weken tot circa 4 jaar. De kinderopvang kan voor hele of halve dagen zijn. De kinderen zitten in een groep en het aantal leid(st)ers per groep is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en de grootte van de groep. Het kinderdagverblijf is bedoeld voor kinderen waarvan de ouders werken of andere verplichtingen hebben. Hoe vaak een kind naar het kinderdagverblijf gaat, bepalen de ouders zelf. Wanneer je gaat kiezen voor een kinderdagverblijf kan het soort opvang van elkaar verschillen.

Flexibele opvang

Sommige dagverblijven bieden vervroegde en verlengde openingstijden aan. Handig als je bijvoorbeeld niet in staat bent om je kind voor 18.00 uur op te halen. Heb je ploegendiensten? Er zijn ook kinderdagverblijven die de mogelijkheid bieden om een vast aantal dagdelen per week flexibel in te vullen. Bijvoorbeeld de ene week van maandag tot en met woensdag, de andere week van woensdag tot en met vrijdag.

24-uurs opvang

Steeds meer kinderdagverblijven, vooral in grotere steden, bieden 24-uurs opvang. Je kind kan, indien je dit wenst, op het kinderdagverblijf de nacht of het weekend doorbrengen. Opvang is 24 uur per dag mogelijk, zeven dagen per week en vaak ook op feestdagen. Kinderdagverblijven met 24-uursopvang hebben voor de nacht vaak vaste haal- en brengtijden om de rust van de andere baby’s zo min mogelijk te verstoren. Bijvoorbeeld brengen voor 6.30 uur en halen voor 22.00 uur.

Horizontale en verticale groepen

Op het kinderdagverblijf brengt je baby een groot deel van de dag in een vaste groep door. Dit zorgt voor stabiliteit. Het zien van steeds dezelfde leidsters en kinderen geeft je baby een veilig gevoel en biedt hem houvast. De groepssamenstelling kan variëren. Er zijn kinderdagverblijven met groepen met kinderen met vrijwel dezelfde leeftijd (horizontale groep) en crèches met groepen waar kinderen van 0 tot 4 jaar door elkaar heen zitten (verticale groep).

Opendeurenbeleid

Steeds meer kinderdagverblijven hanteren tegenwoordig een opendeurenbeleid. Dat betekent dat er mogelijkheden zijn om buiten de groepsruimtes te spelen. Dit is voor veel kinderen een extra uitdaging en bevordert hun zelfstandigheid. Toch blijft het verblijf in de groep ook belangrijk, met name voor de sociale ontwikkeling. In een groep leert je kind rekening houden met anderen, conflicten op te lossen en elkaar te helpen.

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van kinderopvang

Andere opties voor kinderopvang

Naast dat je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf zijn er nog meer soorten opvang mogelijk in Nederland.

Gastouderopvang

Je kunt kiezen voor een gastouder. Een gastouder doet aan kleinschalige kinderopvang in huiselijke sfeer. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen. Het exacte aantal hangt af van de leeftijd van de kinderen. Een gastouder mag 5 kinderen opvangen jonger dan 4 jaar, 4 kinderen jonger dan 2 jaar of 2 kinderen jonger dan 1 jaar. Hierbij tellen de eventuele eigen kinderen van de gastouder onder de 10 jaar ook mee. Een gastouder is een gediplomeerde pedagogisch professional die kinderen verzorgt, de ontwikkeling van kinderen stimuleert en aanvoelt wat de kinderen nodig hebben en daar in bijstuurt waar nodig.

Peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal is een voorschool voor kinderen vanaf twee jaar. Kinderen worden op de peuterspeelzaal voorbereid op de basisschool, waar kinderen starten als ze vier jaar oud zijn. De peuterspeelzaal draagt bij aan de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Een peuterspeelzaal is geen fulltime opvang. De meeste kinderen gaan twee tot drie ochtenden of middagen per week naar de peuterspeelzaal, maximaal vier uur achter elkaar. Je kind hoeft op een peuterspeelzaal geen schoolwerk te doen, maar leert er spelenderwijs onder begeleiding van twee gediplomeerde pedagogische medewerkers.

Buitenschoolse opvang (BSO)

Een buitenschoolse opvang (BSO) is een opvang voor kinderen tussen de 4-13 jaar. Deze opvang is dus speciaal bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. De BSO vindt plaats voor, tijdens en na schooltijd. Ook in de vakanties en op studiedagen biedt de BSO opvang aan kinderen. De BSO kent drie soorten opvang: voor of naschoolse opvang.

Au pair of oppas

Je kunt ook kiezen voor een au pair of een oppas. De overeenkomst is dat beide op je kinderen passen, ze helpen met huiswerk en helpen misschien ook in het huishouden. Het verschil tussen au pair en oppas is dat een oppas in Nederland woont en ‘s avonds weer naar huis gaat. Een au pair komt uit het buitenland en woont maximaal een jaar lang bij je gezin in huis. Dit is dan ook ideaal als je ook ‘s ochtends hulp nodig hebt. Een oppas en au pair is (vaak) iemand zonder pedagogisch certificaat. Een au pair of incidentele oppas vallen in de categorie ‘informele kinderopvang’. Deze opvangvormen hoeven niet te voldoen aan de regels van de Wet kinderopvang. Hiervoor krijg je dan ook geen kinderopvangtoeslag. Meer weten? Lees meer over de verschillende soorten opvang.

Hoe kies je de juiste kinderopvang?

Kijk goed naar je kind. Wanneer heeft hij het naar zijn zin en is hij in zijn element? Is hij verlegen of juist niet? Je kunt ook een bepaalde keuze maken juist om bepaald gedrag dat je bij je kind mist te stimuleren. Vindt hij het lastig om met andere kinderen te spelen? Kijk verder ook goed naar je eigen voorkeur. Daar waar jij je goed bij voelt, daarbij voelt je kind zich vaak ook goed. Als jij moeite hebt om je kind ergens te brengen, dan merk je vanzelf dat je kleine dit aanvoelt en het er ook moeilijk mee heeft. Doe er zo gewoon mogelijk over, dan doet je kind dat ook.

Twijfel je of kinderopvang wel de juiste keuze is voor je kleintje? Lees ook: Het kinderdagverblijf voor je baby: ja of nee?

Kosten kinderdagverblijf

De kosten voor kinderopvang verschillen per organisatie. Bij de overheid kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Voor deze toeslag kom je in aanmerking als je kind naar een geregistreerde instelling gaat. Dit is bedoeld voor de dagopvang van kinderen van 0 tot 4 jaar. En voor de buitenschoolse opvang voor kinderen op de basisschool. De hoogte van de maandelijkse toeslag hangt af van je inkomen. Lees meer over kinderopvangtoeslag.

Kinderopvang zoeken

Bekijk in het Landelijk Register Kinderopvang welke kinderdagverblijven er bij jou in de buurt zijn.

Beeld: iStock.com