Het kinderdagverblijf voor je baby: ja of nee?

Het kinderdagverblijf voor je baby: ja of nee?

Je kraamtijd zit er op en je wilt je baby in goede handen achterlaten. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf, waar je wilt dat je kind zicht thuis voelt. Waar kun je op letten?

Hechting

Je kunt de zorg voor je baby gerust een paar dagen in de week aan iemand anders overlaten, zonder dat dit ten koste gaat van de band die jij en je partner met je kind hebben opgebouwd. Het is belangrijk dat ook de andere verzorgers, bijvoorbeeld de leidsters van het kinderdagverblijf, een goede relatie met je baby opbouwen. Dit maakt dat hij zich veilig en vertrouwd voelt, wat nodig is voor een goede ontwikkeling én zelfvertrouwen. Vaste leidsters hebben dus de voorkeur.

Het kan soms lawaaierig zijn op een kinderdagverblijf, wat zorgt voor veel prikkels. Voor je baby kan het prettig zijn om in een echte babygroep (horizontale groep) te zitten. Vraag hiernaar als je het kinderdagverblijf van je keuze bezoekt.

Vraag of je een half dagje mag meedraaien. Zo krijg je een betere indruk van hoe het er aan toe gaat. Geef je baby vervolgens genoeg tijd om te wennen. Trek hier zeker een paar weken voor uit en haal je kind om 3 uur al op.

Is je kinderdagverblijf rookvrij?

Roken bij baby’s en kinderen is not done. Bij 84% van de kinderopvangcentra is inmiddels ook het buitenterrein rookvrij. Nu blijkt dat roken altijd restanten achterlaat, zogenaamde derdehands rook, zo zeggen organisaties als het Longfonds. Hoe ga je hiermee om bij de keuze voor kinderopvang? Wat vindt het kinderdagverblijf van de risico’s op aanraking met derdehands rook? Want als medewerkers buiten of thuis roken, dan nemen ze die schadelijke stoffen ook mee naar hun werk. Vraag ernaar. Op basis van het crèchebeleid kun jij een veilige keuze maken.

Derdehands rook

Eerstehands rook is de rook die je zelf inademt als je een sigaret opsteekt. De rook die je inademt als een ander rookt, noemen we in Nederland ‘meeroken’. In het buitenland wordt dit tweedehands rook genoemd. Derdehands rook is een relatief nieuwe term. Hiermee worden de stoffen bedoeld die tijdens het roken neerdalen in de omgeving. Ze blijven achter nadat er is gerookt. Derdehands rook is wat je ruikt als je merkt dat iemand heeft gerookt. Denk aan de geur in haren of kleding. Of in een huis waar wordt gerookt. Rookrestanten blijven hangen in gordijnen, tapijt en meubels. Je ziet het ook aan een geelbruine kleur op de muren bijvoorbeeld.

Rookvrije generatie

Ieder kind dat nu wordt geboren, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit is het doel van de Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en het Longfonds. Kinderarts Jasper Been: “Kinderen beschermen tegen tabaksrook helpt écht voor hun gezondheid. We zien duidelijk dat als je niet meer mag roken in publieke ruimten de gezondheid van volwassenen én kinderen erop vooruit gaat. Er zijn minder vroeggeboortes en er worden minder kinderen opgenomen met longontsteking en astma. Hier kun je zelf zeker wat aan doen. Bedenk je voor wie je het doet … Kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daar moeten wij voor zorgen.”

Moedig (ook) je omgeving aan om te stoppen met roken. Het wordt in veel gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op ikstopnu.nl.

Meer weten? Kijk op rookvrijegeneratie.nl.

Beeld: iStock.com