Het kinderdagverblijf voor je baby: ja of nee?
Je kunt de zorg voor je baby gerust een paar dagen in de week aan iemand anders overlaten, zonder dat dit ten koste gaat van de band die jij en je partner met je kind hebben opgebouwd. Het is belangrijk dat ook de andere verzorgers, bijvoorbeeld de leidsters van het kinderdagverblijf, een goede relatie met je baby opbouwen. Dit maakt dat hij zich veilig en vertrouwd voelt, wat nodig is voor een goede ontwikkeling én zelfvertrouwen. Vaste leidsters hebben dus de voorkeur.
Naar het kinderdagverblijf
Als je ervoor kiest om je baby naar een kinderdagverblijf te brengen, kan dat een spannende stap zijn voor zowel jou als je kleintje. Het kan een geweldige kans zijn voor je baby om nieuwe dingen te leren en om te gaan met andere kinderen. Hoewel het misschien even wennen is om je kleintje achter te laten, kan het kinderdagverblijf een veilige en stimulerende omgeving bieden waar je baby wordt verzorgd door liefdevolle en gekwalificeerde professionals. Het kan ook een kans zijn voor jou om weer aan het werk te gaan of tijd voor jezelf te hebben, wetende dat je baby in goede handen is en nieuwe avonturen beleeft.
Tip: De meeste kinderdagverblijven hebben een app waar ze foto’s en berichtjes in kunnen plaatsen, vraag of ze de eerste dagen even willen laten weten als je kleintje gestopt is met huilen. Je gaat toch een stuk prettiger naar je werk als je weet dat die huilbui 5 minuten later al voorbij was.
Wanneer aanmelden voor het kinderdagverblijf?
In sommige steden in Nederland hebben kinderdagverblijven te maken met lange wachtlijsten, waardoor het belangrijk is om tijdig te beginnen met het zoeken naar een geschikte plek voor je baby. Het is slim om je zo vroeg mogelijk aan te melden, bij voorkeur al tijdens de zwangerschap of kort daarna. Door je vroeg aan te melden, vergroot je de kans op een plekje op het gewenste kinderdagverblijf in de periode dat jij daar gebruik van wilt maken. Het is ook verstandig om meerdere kinderdagverblijven te bezoeken en informatie in te winnen over hun beleid, voorzieningen en pedagogische aanpak, zodat je een goede keuze kunt maken. Daarnaast is het handig om flexibel te zijn wat betreft de startdatum en dagen waarop je opvang nodig hebt, omdat dit kan helpen om sneller een plek te vinden. Regelmatig contact houden met het kinderdagverblijf waar je je hebt aangemeld, en zo nodig je aanmelding updaten bij eventuele veranderingen in de beschikbaarheid van plaatsen helpt om een plekje voor je baby te krijgen.
Wendagen of proefdraaien
Vraag of je eens half dagje mag meedraaien. Een wenochtend is bij de meeste kinderdagverblijven mogelijk. Zo krijg je een betere indruk van hoe het er aan toe gaat en kan je kleintje de eerste indrukken opdoen met jou. Geef je baby vervolgens genoeg tijd om te wennen en begin niet direct met volledige dagen. Het kan soms lawaaierig zijn op een kinderdagverblijf, wat zorgt voor veel prikkels. Voor je baby kan het daarom prettig zijn om in een echte babygroep (horizontale groep) te zitten. Vraag hiernaar als je het kinderdagverblijf van je keuze bezoekt.
Is je kinderdagverblijf rookvrij?
In deze tijd kun je je niet meer voorstellen dat er binnen in het kinderdagverblijf gerookt wordt, maar hoe ga je om met medewerkers die buiten op het terrein roken en daarna weer binnen komen? Roken bij baby’s en kinderen is not done. Roken laat altijd restanten achter, zogenaamde derdehands rook, zo zeggen organisaties als het Longfonds. Ieder kind dat nu wordt geboren, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit is het doel van de Rookvrije Generatie. De Rookvrije Generatie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting en het Longfonds.
Kinderen beschermen tegen tabaksrook helpt écht voor hun gezondheid. We zien duidelijk dat als je niet meer mag roken in publieke ruimten de gezondheid van volwassenen én kinderen erop vooruit gaat. Er zijn minder vroeggeboortes en er worden minder kinderen opgenomen met longontsteking en astma. Hier kun je zelf zeker wat aan doen. Bedenk je voor wie je het doet … Kinderen kunnen niet voor zichzelf opkomen. - Kinderarts Jasper Been
Hoe ga je hiermee om bij de keuze voor kinderopvang? Wat vindt het kinderdagverblijf van de risico’s op aanraking met derdehands rook? Vraag ernaar. Op basis van het beleid kun jij een veilige keuze maken.
Alternatieven voor het kinderdagverblijf
Naast kinderopvang zijn er alternatieven zoals een oppas aan huis, waarbij een oppas in je eigen huis voor je baby zorgt. Deze oppas kan een professional zijn, maar ook een vriend of familielid. Je kunt er ook voor kiezen om je baby naar een gastouder te brengen, een professionele gastouder vangt in haar eigen huis meerdere kinderen tegelijkertijd op. Ouderschapsverlof of deeltijdwerk geeft je de mogelijkheid om zelf meer tijd thuis door te brengen met de baby terwijl je toch betrokken blijft bij werk of carrière. Het is belangrijk om de verschillende opties te overwegen en te kiezen wat het beste past bij jou en je baby.