De verschillende soorten opvang

De verschillende soorten opvang

Het is per kind verschillend is welke opvang geschikt is voor hem of haar. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid. Je zult als ouder goed moeten onderzoeken waar je kind warm voor loopt. Is dit de huiselijke sfeer in een gastgezin met andere kinderen? Of vindt hij het fijn om te spelen met leeftijdsgenootjes in een vaste groep op een kinderdagverblijf? Of is het graag bij oma, waar alle aandacht voor hem is en de omgeving vertrouwd is? Alle vormen van opvang hebben voor- en nadelen.

Kinderdagverblijf

Bij een kinderdagverblijf zijn vaak verschillende leidsters, waardoor je kind zich aan meerdere mensen gaat hechten. Je kind komt dus ook met meerdere mensen in aanraking en bouwt meer hechtingsrelaties op. In het verleden werd weleens gezegd dat dit minder goed zou zijn voor een goede vertrouwensrelatie met het kind, maar uit onderzoek is gebleken dat dit, mits er met de verschillende verzorgers een goede hechtingsband is, omstreden is.

Bij een kinderdagverblijf is het fijn dat je kind leert van andere kinderen en met andere kinderen leert spelen en delen. Nadeel kan zijn dat je kind ongewenst gedrag van andere kinderen gaat nadoen.

Een kinderdagverblijf heeft een duidelijk pedagogisch plan en een pedagogische visie. Alle leidsters leven deze visie na en worden hierin pedagogisch geschoold. Verder is het bij de meeste kinderdagverblijven voor leidsters verplicht om een pedagogische opleiding te hebben gevolgd. Je weet als ouder daarom wat beter waar je aan toe bent qua opvoedkundige aanpak. Leidsters worden vaak allemaal (intern) geschoold betreft veiligheid. Het inleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag is verplicht.

Gastouder

Bij een gastouder verblijft je baby in een huiselijke omgeving is waarin de regels van een gezin gelden. Het nadeel hiervan kan zijn dat de gastouder er een heel andere opvoedkundige visie op nahoudt dan jijzelf. Op zich hoeft dit niet al te veel problemen op te leveren, mits je je van te voren goed laat inlichten over de regels en aanpak wat betreft belonen en straffen.

Gastouders die aangesloten zijn bij een gastouderorganisatie dienen vaak wel verantwoording af te leggen wat betreft veiligheid, werkervaring en opleidingsachtergrond. Ook is hierbij het inleveren van een Verklaring Omtrent Gedrag vaak verplicht. Als je een gastouder hebt die niet is aangesloten bij een gastouderbureau, dan kun je deze informatie zelf opvragen. Goed doorvragen en en goede match zijn hierbij absoluut van groot belang.

Opa en oma

Je kind brengen bij oma geeft je als ouder een vertrouwd gevoel. Het is binnen de familie en het is iemand die jou ook heeft opgevoed, waardoor je weet dat er goed voor je baby gezorgd wordt. Nadeel kan zijn dat je kind te veel leert omgaan met alleen maar volwassenen, doordat het geen of weinig andere kinderen ziet.

Leeftijd

De voor- en nadelen van verschillende opvangsvormen zijn ook leeftijdsafhankelijk. Baby’s gedijen het beste bij één vaste verzorger die continuïteit biedt. Oma of een rustig gastoudergezin met weinig andere kinderen zou in dit geval het beste zijn. Het is natuurlijk niet zo dat één of twee vaste leidsters op een kinderdagverblijf dit niet kunnen bieden. Wel zou je kunnen zeggen dat deze drukker zijn met andere kinderen dus minder tijd hebben voor één baby. In een goed kinderdagverblijf geldt daarom ook vaak de regel: 1 leidster op 3 baby’s.

Peuters passen gezien hun ontwikkeling beter in een kinderdagverblijf of gastgezin met meerdere kinderen. Een kinderdagverblijf staat op één als het gaat om taalontwikkeling, positief reageren en ruimte geven, omdat leidsters vaak beter geschoold zijn en te maken hebben met een formeel pedagogisch beleid en visie van het dagverblijf, waarin deze ontwikkelingsopgaven zijn meegenomen.

Beeld: iStock.com