Tips om een jaarboek te maken
Een fotojaarboek maken is een leuke manier om al je herinneringen van het afgelopen jaar vast te leggen. Super leuk om later terug te kijken. Maar hoe doe je dat zonder stress? Wij delen handige tips en een makkelijke werkwijze, speciaal voor drukke ouders. Zo wordt jouw jaarboek niet alleen mooi, maar ook haalbaar!
Begin in het nu
Ik hoor je denken: “Waar haal ik de tijd vandaan?! Mijn kind is al drie jaar en ik heb zijn babyfoto’s nog niet eens in een album.” Het lijkt misschien veel werk, maar met een beetje organisatie maak je zonder stress een prachtig jaarboek. Your future self will thank you. En de jaren die al geweest zijn, die laat je even zitten. Het is makkelijker om nu te beginnen en het direct bij te houden. Dan komen de jaren die geweest zijn wel een keertje als je wat meer tijd over hebt.
Begin in januari
Wacht niet tot het einde van het jaar om te beginnen met je jaarboek. Maak er een gewoonte van om elk jaar in januari een digitaal fotoalbum te starten. Kies een makkelijk te gebruiken programma of app waar je meteen je foto’s in kunt bewerken en bewaren. Denk bijvoorbeeld aan Albelli. Hier kan je een blanco fotoboek starten, maar ook een themaboek met templates. Je start je jaarboek zonder foto op de kaft, dit soort dingen doe je later. Je weet nooit of je in de zomer misschien dé coverfoto maakt.
Maak tussendoor pagina’s
Het geheim van een stressvrij jaarboek is om tussendoor al pagina’s te maken. Na een dagje uit, een verjaardag of een ander bijzonder moment ga je even zitten om een pagina in te vullen. Is je kind jarig geweest? Dan selecteer je direct de foto’s die je wilt gebruiken en maak je in de week erna een momentje vrij om de verjaardag in het fotoboek te verwerken. Je maakt de hele pagina direct op, dus achtergrond, foto’s en tekstjes. Omdat je dingen direct plaatst zit alles nog vers in je geheugen, dus kun je ook de teksten leuk en persoonlijk maken. In een half uurtje is je pagina klaar. Zo blijft het leuk en overzichtelijk. Je hoeft aan het einde van het jaar niet alles in één keer te doen!
Een knutselpagina voor de creaties van je kind
Bewaar niet alleen foto’s van gezinsmomenten, maar maak ook een aparte pagina voor de knutselwerkjes van je kind. Denk aan tekeningen, schilderijen en knutselwerkjes. Je kunt foto’s maken van de kunstwerkjes en ze mooi indelen op de pagina. Zo geef je ze een speciale plek zonder dat je hele huis vol hangt.
Lees ook: Een berg knutselwerken van je kind? 6x dit doe je ermee
Een pagina voor losse foto’s
Niet alle foto’s passen bij een specifiek moment, maar dat maakt ze niet minder leuk. Misschien heb je een schattige foto van je kind die met een lepel speelt, lekker in bad zit of een grappige selfie met je vriendinnen. Verzamel deze losse foto’s op een “random” pagina. Zorg dat je door je boek heen een aantal van deze random pagina’s hebt.
Plan een vast moment
Om bij te blijven, is het handig om een moment in te plannen om aan je jaarboek te werken. Dit hoeft niet wekelijks, maar meer dat je de dagen na uitjes, verjaardagen en vakanties tijd inpland om je boek bij te werken. Zo ben je er steeds korte momenten mee bezig.
Maak het zo simpel of uitgebreid als je zelf wilt
Maak het jezelf niet te moeilijk. Niet alle foto’s hoeven perfect te zijn en leg de lat niet te hoog. Je kunt foto’s zo van je camerarol plaatsen, of je bewerkt ze nog. Kies een paar foto’s per pagina en voeg eventueel een tekst of datum toe. Soms is een leuke quote al voldoende. Zo houd je het overzichtelijk en kost het minder tijd. Gebruik kant-en-klare sjablonen als je niet veel tijd hebt om creatief bezig te zijn. En hoe meer je bezig bent aan je boek, hoe meer je de feeling krijgt. Gebruik je elke pagina andere kleurtjes en lettertypes, passend bij het moment? Óf kies je voor een kleurenpallet en gebruik je vaste lettertypes? Doe wat jij wil! Houd ook in je gedachten dat het nog niet definitief is. Je kunt alles nog aanpassen.
Voorbeelden van momenten om vast te leggen
Het hele jaar door zijn er talloze mooie momenten om in je jaarboek te zetten. Hier zijn wat ideeën:
- Familiedagjes uit, zoals naar de dierentuin of het strand
- Verjaardagen en feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen
- Eerste keren: de eerste stapjes, eerste schooldag of eerste zwemles
- Vakanties en weekendjes weg
- Spontane momenten thuis, zoals spelletjesavonden of samen koken
- Hobby’s en sportprestaties van de kinderen
- Bijzondere mijlpalen, zoals een nieuwe baan, uitreiking van zwemdiploma of een jubileum
Lees ook: Tips voor mooie foto’s van je kind
Het resultaat: een jaar vol herinneringen
En dan is het jaar voorbij. Kies de leukste foto of foto’s voor op de kaft en zet op de rug van je boek ‘Jaaralbum’ en het jaartal, extra leuk als je op de achterkant een korte samenvatting geeft van het jaar. Loop ook alle pagina’s nog eens door. Heb je geen typefoutjes of dubbele foto’s gebruikt? Mis je misschien nog iets? Neem een momentje op de puntjes op de i te zetten en bestellen maar! Aan het einde van het jaar heb je zo een prachtig jaarboek waar je met trots naar kunt kijken. Het is een mooi overzicht van alle bijzondere momenten en kleine details van jullie gezin die anders misschien vergeten zouden worden. En het beste? Je hebt het gemaakt zonder stress!