Tips voor mooie foto’s van je kind
Je hebt het vast al gemerkt; foto’s maken van je kind een ware uitdaging. Kleine kinderen kunnen vaak moeilijk stil zitten en hebben een andere aanpak nodig dan het fotograferen van volwassenen. Die aanpak kan zelfs per kind verschillen! Best lastig, want hoe maak je nu een leuke foto waar je kind spontaan en sprankelend op staat?
Plezier maken
Het allerbelangrijkste bij het maken van foto’s van je kind, is dat ze er zelf plezier aan beleven. Als je een kind gaat dwingen, is foto’s maken vooral vervelend en zal hij elke keer als jij je camera tevoorschijn tovert niet gefotografeerd willen worden. Betrap je jezelf weleens op ‘Even lachen!’ of ‘Cheeeese!’? Beter van niet. Hoewel er kinderen zijn die prachtig kunnen lachen op commando, bij de meeste is het spontane er echt wel af. Daarnaast denkt je kind dat zo’n neplach verwacht wordt elke keer als jij een foto wilt maken.
Tips voor plezierige foto’s van je kind
- Wil je je kind lachend op de foto? Maak er dan een feestje van en zorg dat ze echt plezier beleven. Doe een leuk spelletje, vertel een goede grap of doe lekker gek.
- Focus niet teveel op die ene mooie lach, ook andere gezichtsuitdrukkingen zijn prachtig. Als je kind geconcentreerd bezig is met een knutselwerkje of aandachtig luistert naar een verhaal, levert dat mooie beelden op.
- Probeer de camera geen hoofdrol te laten spelen, maar de interactie tussen jou en je kind. Zet de camera eventueel op de zelfontspanner of vraag iemand om hulp zodat jullie samen mooie foto’s kunnen maken.
- Laat je kind vooral zichzelf zijn en volg zijn natuurlijke interesse. Geen zin om te kleuren aan de keukentafel, terwijl jij foto’s maakt? Zet dan iets anders neer of volg je kind letterlijk naar zijn volgende activiteit.
- Beloon je kind als hij goed naar je luistert en meewerkt tijdens het maken van de foto’s! Dat kan al met een high-five of een compliment. Hierdoor vergroot je zijn zelfvertrouwen, wat de foto’s uiteraard ook weer ten goede komt.
Zet je camera klaar
Spontane momenten leveren vaak de mooiste foto’s op. Zorg dus dat je je camera klaar hebt liggen met een volle batterij, een memory card en de juiste instellingen. Als je een wat verder gevorderde fotograaf bent kun je zorgen dat je alvast de juiste sluitertijd, ISO-waarde en diafragma hebt ingesteld. Fotografeer je veel met je telefoon? Zet hem dan alvast de camera aan en kies de modus waar vanuit je wilt fotograferen. Hierdoor vergroot je de kans dat je dat leuke spontane moment ook daadwerkelijk te pakken krijgt.
Neem de tijd
Wil je graag een bepaalde gebeurtenis fotograferen of een fotosessie plannen? Zorg dan dat je altijd de tijd neemt om foto’s te maken. Geforceerd of gehaast te werk gaan levert vaak frustraties op bij zowel jezelf als je kind. Ook als je kind moe is of duidelijk geen zin meer heeft om gefotografeerd te worden, stop dan en ga een andere keer weer verder. Als je een fotosessie geboekt hebt bij een fotograaf, houdt hij of zij rekening met je kind. Het afbreken van een fotosessie omdat een kind het niet meer fijn vindt of moe is gebeurt regelmatig, voel je daar dus niet schuldig over.
Perspectief
Wanneer je een foto van je kind maakt terwijl jij staat, kijk je letterlijk op je kind neer. Je foto wordt een stuk mooier als je op dezelfde ooghoogte als je kind bent. Dus ga eens door je hurken of fotografeer liggend op je buik. Ook kan recht van boven fotograferen hele mooie foto’s opleveren; als je kind ijverig bezig is met het maken van een treinbaan of een schilderij maakt bijvoorbeeld. Experimenteer met fotograferen vanuit verschillende hoeken, dat maakt je collectie foto’s heel interessant!
Schone gezichten
Check van tevoren even of je kind een schoon gezicht heeft. Snottebellen en etensresten zijn meestal zonde, helemaal als je een prachtige foto hebt geschoten die zo aan de muur kan. Ook vieze kraagjes of snotresten op kleding zijn meestal niet zo prettig op een foto. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten; een kind dat voor het eerst geniet van een ijsje levert juist prachtige plaatjes op!
Basistips kinderfotografie
Door bovenstaande richtlijnen te volgen weet je hoe je het beste je je kind kunt fotograferen. Daarnaast kun je onderstaande basistips gebruiken als uitgangspunt om je kind te fotograferen.
Natuurlijk licht
De mooiste foto’s van je kind maak je bij natuurlijk licht, bij voorkeur als het licht bewolkt is. Indirect daglicht (bijvoorbeeld het licht binnenshuis, wat door een raam naar binnenvalt) levert de meest natuurlijke tinten op. Bij gebruik van lampen of flitslicht ziet de huid van je kind er minder natuurlijk uit. Als je graag buiten wilt fotograferen, vermijd dan fel zonlicht en ga bijvoorbeeld voor het golden hour. Hierbij fotografeer je als de zon wat lager staat, net na zonsopgang of bij avondlicht. Dit licht is warmer en zachter dan midden op de dag, waardoor je mooie tinten krijgt.
Een rustige omgeving
Zorg dat je de achtergrond en omgeving rustig houdt, zo gaat de aandacht naar je kind. Verwijder storende elementen (speelgoed, afstandsbediening, koffiekopjes, vazen, fotolijstjes) of haal ze even weg voor de foto. Kies een rustige achter- of ondergrond, of ga op zoek naar een evenwicht in de objecten die te zien zijn op beeld. Het zou zonde zijn als je kind niet goed terug te zien is in een rommelige achtergrond.
Testen en uitproberen
Durf te experimenteren, daarmee krijg je vaak de leukste kinderfoto’s. Kleine details kunnen ook prachtig zijn, je kind hoeft niet altijd volledig op de foto te staan. Probeer ook eens tegen de zon in te fotograferen, hierdoor ontstaat ander licht dan normaal met mooie contrasten.
Je foto’s nabewerken
Voor meer contrast, diepte, bijsnijden of ander licht in je foto kun je gebruik maken van nabewerking. Hier heb je geen professionele programma’s voor nodig, want er zijn veel (gratis) apps beschikbaar die prachtige fotobewerking bieden. Lees De beste apps om je foto’s te bewerken voor goede tips!