Tips voor mooie babyfoto’s

Tips voor mooie babyfoto’s

Kleintje teentjes, bolle wangetjes en een prachtige lach. Je kunt uren naar je baby blijven kijken en wilt het liefst van elke mijlpaal foto’s maken. Hoe zorg je ervoor dat je deze fijne herinneringen zo goed mogelijk vastlegt? Volg onderstaande tips om mooie babyfoto’s te maken.

Newborn fotografie tips

De eerste bijzondere fase om te fotograferen is als je baby net een paar dagen oud is. Je baby is nieuw op de wereld, helemaal puur en kwetsbaar. Hij slaapt veel en ligt vaak nog in de foetushouding. Hierdoor kun je je baby redelijk eenvoudig in verschillende houdingen leggen. Zorg dat je altijd een moment kiest wanneer je baby het meest ontspannen is, bijvoorbeeld na een badje of voeding.

Tips voor mooie newborn foto’s

 • Ga tijdens je zwangerschapsverlof al op zoek naar inspiratie voor je newbornshoot. Op Pinterest zijn veel mooie voorbeelden te vinden van achtergronden, details en accessoires die je kunt gebruiken. Zorg dat je eventuele items alvast in huis hebt voordat je bevalling begint.
 • Plan van tevoren dat je samen met iemand anders gaat fotograferen. Zo kan één van jullie zich bezighouden met de baby en in de gaten houden of hij zich comfortabel voelt. Geen blije baby? Stop dan met fotograferen en plan een ander moment.
 • Met een schone luier, gevoed buikje en genoeg slaap houdt je baby het waarschijnlijk wat langer vol. Of kies juist een moment dat je baby slaapt, zodat je hem niet onnodig hoeft te storen.
 • Wil je je baby fotograferen zonder kleding aan? Zorg dan dat het lekker warm is in de kamer en blijf zijn temperatuur in de gaten houden.
 • Houdt de omgeving en de achtergrond waar je fotografeert rustig en neutraal voor een mooie, natuurlijke uitstraling.

Zie je het niet zitten om zelf te fotograferen? Laat het dan over aan een professional. Er zijn veel fotografen gespecialiseerd in newborn fotografie en vaak hoef je daar zelf de deur niet voor uit.

Lees ook: De gevaren van AI en kinderfoto’s

Babyfotografie tips

Ook na de eerste kostbare weken blijf je natuurlijk onverminderd foto’s maken van mooie momenten. Vooral in het eerste jaar volgen de mijlpalen zich in razendsnel tempo op. Houdt de camera in de buurt en vergeet de meest kostbare momenten niet te fotograferen! Je baby ligt niet meer zo stil als in het begin, dus dat vraagt wat extra aanpassingen.

Tips voor mooie foto’s van je baby

 • Probeer zoveel mogelijk de natuurlijke interesse van je baby te volgen. Uiteraard kan je zijn aandacht trekken met geluidjes of bewegingen, maar de foto’s worden echt het mooist als je hem lekker zijn gang laat gaan.
 • Let op het standpunt van je camera of telefoon. Alles wat je van bovenaf fotografeert lijkt kleiner, zorg dus dat je vooral op ooghoogte van je baby fotografeert. Als je iets belangrijker of groter wilt maken, ga je zelf wat lager zitten. Ligt je baby op de grond en kan ‘ie zijn hoofdje net optillen, ga dan zelf ook eens op de grond liggen.
 • Zorg ervoor dat je baby schoon is. Snottebellen en etensresten zijn meestal niet zo charmant op foto’s. Tenzij je natuurlijk wilt vastleggen dat je baby voor het eerst zelf zijn spinazieprakje opeet.
 • Vergeet jezelf niet! Het lot van de fotograaf (lees: moeders) is dat je zo een aantal maanden verder bent met geen enkele foto waar je zelf op staat. Niemand in de buurt tijdens bijzondere momenten? Lees dan onze tips voor het maken van de beste selfies.

Basistips babyfotografie

Je weet nu waar je het beste op kunt letten bij het maken van mooie newborn en babyfoto’s. Ten slotte hebben we onderstaande basistips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken als uitgangspunt om je baby te fotograferen.

Daglicht
De mooiste babyfoto’s maak je bij daglicht, het liefst als het licht bewolkt is. Indirect daglicht (licht dat door een raam naar binnen valt) levert de meest natuurlijke huidskleur op. Onder een lamp of bij gebruik van flitslicht ziet de huid van je baby er minder natuurlijk uit. Als je graag buiten wilt fotograferen, ga dan voor het golden hour. Hierbij fotografeer je net na zonsopgang of bij avondlicht, als de zon wat lager staat. Dit licht is warmer en zachter dan midden op de dag, waardoor je mooie huidtinten krijgt.

Rust op de achtergrond
Houd de achtergrond rustig, zo gaat de aandacht naar je baby. Ruim storende dingen (speelgoed, afstandsbediening, koffiekopjes, vazen, fotolijstjes) op of haal ze tijdelijk even weg. Kies een rustige muur of effen deken als achter- of ondergrond, of ga op zoek naar een bepaalde eenheid in de objecten die te zien zijn op beeld. Het zou zonde zijn als je baby ‘verdwijnt’ in een drukke print of rommelige achtergrond.

Experimenteer!
Durf te experimenteren, daarmee krijg je vaak de leukste babyfoto’s. Probeer een ander standpunt dan je normaal zou kiezen. Ga eens heel dichtbij of houd je camera scheef. Je baby hoeft er echt niet altijd van top tot teen op te staan, kleine details kunnen ook prachtig zijn. Probeer ook eens tegen de zon in te fotograferen in plaats van met de zon in je rug. Hierdoor ontstaat ander licht dan normaal met mooie contrasten.

Nabewerking
Voor meer contrast, diepte, bijsnijden of ander licht in je foto kun je gebruik maken van nabewerking. Hier hoef je geen professionele programma’s voor te gebruiken, want er zijn talloze (gratis) apps die prachtige fotobewerking bieden. Lees De beste apps om je foto’s te bewerken voor goede tips!

Nog wat laatste tips

 • Neem niet één foto, maar schiet er een paar achter elkaar. Zo vergroot je de kans dat dé foto er tussenzit.
 • Kan je baby nog niet zitten en wil je een portretfoto maken? Vraag je partner of een vriendin om te helpen. Til je baby op en houd hem tegen je schouder aan (beetje hoog, bijna over je schouder). Buig dan zelf je hoofd naar opzij en laat de ander de foto maken. Je kunt je baby ook op z’n buik op bed zetten of in de wipper. Rammel wat met het favoriete speeltje en zeg iets liefs, dan krijg je vast een lief lachje én een geweldige foto.
Beeld: iStock.com