Let op de compositie van de foto

Let op de compositie van de foto

Je maakt talloze foto’s van je kind op vakantie, in de dierentuin of gewoon lekker thuis tijdens dagelijkse bezigheden. Je kunt je foto’s nog beter maken door je bewust te zijn van de plaatsing van je onderwerp - in dit geval je kind - op de foto. Misschien zet je je kind nu altijd in het midden van de foto. Dat is natuurlijk prima. Maar er zijn mogelijkheden om je foto’s spannender te maken!

Compositie

De compositie van je foto is de ordening van verschillend delen in de foto tot één geheel. Een goede compositie zorgt voor rust in het beeld en maakt duidelijk waar de foto over gaat, namelijk je kind. Meestal bepaal je de compositie van je foto voordat je hem maakt, maar vaak is dit met kinderen ook een kwestie van snel de camera verplaatsen naar een andere hoek. Het leuke van compositie is dat je dit op gevoel kan doen. Door veel te proberen kun je zien wat wel en wat niet werkt.

Hulpmiddelen

Als het bepalen van de juiste compositie op gevoel nog wel eens lastig is, kun je ook een aantal regels volgen waardoor je compositie beter wordt. Deze regels kun je overigens ook prima doorbreken, maar zie het als richtlijnen voor een betere foto.

  • De Regel van Derden
    Verdeel je foto in negen vlakken door in gedachten een boter-kaas-en-eieren spel over je foto heen te tekenen (twee verticale en twee horizontale lijnen op gelijke afstand van elkaar). Wanneer je je onderwerp (het gezicht van je kind) plaatst op één van de vier snijpunten, is je foto spannender en mooi in balans. Veel camera’s hebben de mogelijkheid om automatisch een raster toe te voegen, dat maakt het makkelijker om de regel toe te passen.

  • Leidende lijnen
    Lijnen zijn een goed hulpmiddel om het oog door de foto heen te leiden. Zo kan je één van hoeken van je foto gebruiken als startpunt, om zo de kijker naar het hoofdonderwerp (in dit geval je kind) te trekken. Hierbij kun je ook een stukje logica in je achterhoofd houden: als je je kind in de dierentuin fotografeert bij de apen, is het logisch als je kind links op de foto staat terwijl hij naar rechts kijkt, waar de apen staan.

  • Less is more
    Probeer het aantal onderwerpen in je foto te beperken. Hoe duidelijker het voor de kijker is wat het hoofdonderwerp is, hoe meer vrijheid jij krijgt in het plaatsen van het onderwerp in de foto. Door dichter op je onderwerp te gaan zitten bereik je deze eenvoud. Fotografeer je kind dus ook eens van heel dichtbij. Een storende achtergrond valt dan grotendeels weg. Kijk maar eens om je heen, vaak zijn eenvoudige foto’s het krachtigst!

  • Spelen met diepte
    Een andere manier om eenvoud te bereiken in je foto’s, is door bepaalde onderdelen van je foto onscherp te fotograferen. Als je van heel dichtbij fotografeert, wordt de achtergrond automatisch waziger. Probeer ook eens vanachter een aantal takken, hoog gras of dicht langs een muur te fotograferen. Door scherp te stellen op je kind wordt dan juist de voorgrond waziger en je kind het hoofdonderwerp. Daarnaast is spelen met diepte ontzettend leuk om te proberen!

  • Patronen en symmetrie
    Probeer bepaalde patronen te ontdekken als je je kind fotografeert. Dit geeft rust in je foto en kijkt prettig. Bovendien maakt een uitzondering in het patroon de foto extra spannend. Denk bijvoorbeeld aan een rij zandtaartjes op de rand van de zandbak waar je kind tussen zit of een herhaling in bepaalde lijnen of vlakken in je foto.

Standpunt

Ook je standpunt is belangrijk en ondersteunend in het bepalen van de compositie. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:

  • op je hurken zitten of op buik liggen en op gelijke hoogte naar je kind kijken
  • staan en van bovenaf op je kind kijken
  • je kind wat hoger laten zitten of staan, zelf gaan liggen en van onderaf naar je kind opkijken

Je zult zien dat de wereld er vanuit elk standpunt compleet anders uit ziet en de foto’s van je kind zo heel leuk en gevarieerd worden. Je kind fotograferen in de draaimolen of de schommel wordt zo ineens een hele andere foto.

Je foto’s verbeteren

Het is vooral veel proberen en goed kijken naar je foto’s die je al gemaakt hebt. Daar kun je heel veel van leren! Wellicht ken je een fotograaf die je eens om wat tips mag vragen. Ook op Pinterest en Instagram zijn veel mooie foto’s te vinden van kinderen die je kunt gebruiken als inspiratie. Kijk eens kritisch naar de foto’s die je mooi vindt: wat werkt zo goed in deze foto? Wat maakt het speciaal? Veel fotograferen maken gebruik van eenzelfde herkenbare stijl, bijvoorbeeld met behulp van presets. Hier lees je meer over in De beste apps om je foto’s te bewerken.

Beeld: iStock.com