Je baby fotograferen: deze 7 kostbare momenten mag je niet vergeten!

Je baby fotograferen: deze 7 kostbare momenten mag je niet vergeten!

Tijdens het eerste jaar volgen de ontwikkelingen van je baby zich in zo’n razendsnel tempo op, dat je je weleens afvraagt waar de tijd toch blijft. Je zal niet de eerste moeder zijn die in alle hectiek vergeet om de meest kostbare momenten te fotograferen. Zonde! We hebben een lijstje voor je samengesteld met de belangrijkste mijlpalen in het eerste jaar van je baby. Print ’m uit, hang hem op de koelkast en afstrepen maar. En het belangrijkste: vergeet niet te genieten!

Het eerste lachje

Ongeveer zes weken na de geboorte van je baby wordt je beloond met de eerste echte glimlach. Een brede sociale glimlach herken je aan de duidelijke aanleiding waardoor je baby gaat lachen - meestal jouw stem of gezicht. De blijdschap wordt nóg groter als jij hem een grote glimlach teruggeeft. Camera of telefoon bij de hand? Shooten maar!

Zelfstandig zitten

Ergens tussen de zes en negen maanden kan je baby zelfstandig rechtop zitten. Een wereld van verschil, want er is zoveel te ontdekken! Ook voor jou, want je baby ziet er opeens een stuk groter uit in zithouding. Het perspectief van je camera verschuift zich langzaam van bovenaf naar recht van voren. Tip: ga eens op de grond liggen met de camera, terwijl je baby de wereld in zich opneemt. Succes gegarandeerd!

Kruipen

Het tijdperk van rustig in de box of op het speelkleed liggen is voorbij. Je baby kruipt en verplaatst zich nu door de hele woonkamer (is je huis al babyproof?), op zoek naar interessante items. Wil je je baby’s supersnelle kruipmoves vastleggen? Fotografeer dan eens in burstmodus (een reeks opnames achter elkaar) of maak een grappige boomerang. Ook leuk: een detail van het handje op de vloer.

Eerste hapje

Dit is toch wel één van de leukste momenten om op de gevoelige plaat vast te leggen; het eerste hapje! Door de nieuwe smaak en structuur toont je baby allerlei gezichtsuitdrukkingen die je misschien nog nooit eerder gezien hebt. Tip: vraag of iemand je helpt met fotograferen, zodat jij je aandacht bij de eerste hapjes kunt houden. Ook zijn de momenten als je baby straks wat ouder is en zelf probeert te eten fantastisch om foto’s van te maken! (lees: overal spinazie/wortel/banaan)

Eerste tandjes

Het is misschien niet de meest makkelijke periode in je baby’s ontwikkeling, maar als de eerste tandjes eenmaal doorgekomen zijn heeft je baby opeens een hele nieuwe glimlach. Een goed moment voor een mooi nieuw portret van je kleintje! Je baby zal breeduit lachen als hij veel plezier heeft. Kies dus altijd een ontspannen en blij moment voor deze foto.

Eerste stapjes

Je baby is bijna geen baby meer als hij zijn eerste stapjes zet. Zijn wereld wordt opeens een stuk groter en de kans is groot dat hij dit enorm interessant vindt. Na het vastleggen van de eerste stapjes (tip: maak de foto van iets onderaf, dan lijkt je baby net zo groot en trots als hij zich voelt!) is de fase van leren lopen ontzettend leuk om te fotograferen.

Eerste verjaardag

Het is vanzelfsprekend dat je op deze bijzondere dag heel veel foto’s maakt van je baby, maar de eerste verjaardag kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Maak ook eens foto’s van details van het feestje; een vingertje vol met slagroom, een klein stukje ingezoomde taart of alleen de pretoogjes van je baby. Een paar mooie portretten van blije opa’s en oma’s zijn ook altijd leuk!

Het hele lijstje afgestreept? Dan ben je als het goed is veel mooie herinneringen en talloze foto’s rijker. Kies de mooiste foto’s uit en maak een fotoalbum van het eerste jaar van je baby!

Beeld: iStock.com