Fotograferen voor social media

Fotograferen voor social media

Vind jij het geweldig om baby- en kinderfoto’s te delen op social media of houd je liever de privacy van je kroost goed in de gaten en deel je niets herkenbaars? Je kind op social media is iets om goed over na te denken. Want hoe trots je ook bent en graag de ontwikkeling van de kind online deelt, er is een aanzienlijke kans dat je foto’s op internet blijven rondzwerven. In dit artikel delen we een aantal overwegingen én geven we je tips om je kind (herkenbaar en onherkenbaar) te fotograferen voor social media.

Je kind op social media: voor- en nadelen

Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van foto’s van je kind op social media?

Voordelen

 • Je kunt jouw trotse gevoel delen met vrienden en familie en ze op deze manier op de hoogte houden van de ontwikkeling van je kind.
 • Als je veel foto’s en video’s deelt van je kind op social media kan je soms in aanmerking komen voor gesponsorde producten van bedrijven.

Nadelen

 • Als je foto’s op openbare accounts hebt staan kun anderen zomaar je foto’s overnemen, waardoor je niet weet waar ze terecht komen.
 • Je foto’s worden (ongemerkt) gebruikt door bedrijven voor reclamedoeleinden; door automatische beeldherkenning worden je advertentievoorkeuren bijgewerkt.

Lees ook: De gevaren van AI en kinderfoto’s

Voordat je foto’s van je kind op je social media accounts plaatst, vraag jezelf dan af of je zoon of dochter hier over een paar jaar ook blij mee is. Een gekke of grappige foto is nu misschien leuk, maar het kan goed mogelijk zijn dat je kind hier zich later voor schaamt. Door regelmatig te checken welke foto’s je online hebt staan en eventueel te verwijderen, houd je hier controle over.

Bekijk goed welke privacy instellingen je gebruikt. Als je foto’s van je kind liever alleen deelt met vrienden en familie, zorg dan dat je deze foto’s op Facebook op ‘Alleen vrienden’ hebt staan en je account op Instagram op privé staat. Bedenk wel dat dit niet waterdicht is, ook vrienden en volgers kunnen aan de haal gaan met je foto’s. Een alternatief is je foto’s delen via mail of WhatsApp.

Als je foto’s van je kind wilt delen op social media, houd dan hier rekening mee:

 • Plaats geen foto’s waar je kind (deels) bloot op staat. Mensen met slechte bedoelingen zijn helaas overal en je wilt niet dat deze foto’s in verkeerde handen vallen.
 • Plaats geen foto’s van andermans kinderen zonder toestemming.
 • Plaats geen foto’s waar je kind zich (later) voor schaamt.
 • Plaats geen foto’s die naar het adres, school of naam van je kind te herleiden zijn vanwege zijn of haar veiligheid.

Fotografie voor social media kanalen

Heb je bovenstaande overwegingen gelezen en wil je aan de slag met fotografie voor social media? Volg dan onderstaande stappen voor krachtige foto’s of een mooie feed.

Stap 1: Laat je inspireren
Wat wil je uitstralen met je foto’s? Wat vind je tof om te delen en hoe wil je dat het er uitziet? Speur Pinterest af voor inspiratie en fotografie tips en kijk eens hoe andere ouders hun kinderen in beeld brengen.

Stap 2: Experimenteer met fotograferen
Lees de tips in onze artikelen Tips voor mooie foto’s van je baby, Tips voor mooie foto’s van je peuter of kleuter en Tips voor mooie selfies van jou en je kind. Hoe meer je oefent, hoe beter je fotografie skills worden. Vraag jezelf wel altijd af of je jouw kind de hoofdrol wil laten spelen op je social media accounts. Wellicht is een mix tussen foto’s van jou (of je hobby of favoriete bezigheid) en foto’s van je kind een goede middenweg.

Stap 3: Bedenk een strategie
Wil je iets bereiken met de foto’s die je deelt of is het slechts een hobby? Als je wat planmatiger foto’s wilt delen op je social media accounts, kan je gebruik maken van een tool om je foto’s vooraf in te plannen, zoals Later, Hootsuite of Planoly. In deze tools kun je van tevoren zien hoe jouw feed eruit ziet en een bepaalde opbouw kiezen. Bedenk van tevoren tijdens welke gelegenheden of op welke plaatsen je wilt fotograferen, maar houd altijd in de gaten of je kind het nog leuk vindt!

Stap 4: Bewerk je foto’s en voeg tekst toe
Fotografie voor socia media vraagt soms iets meer aanpassingen dan normaal. Zo kun je de foto’s bijsnijden naar het optimale formaat zonder dat je kwaliteit verliest en kun je gebruik maken van bepaalde presets om dezelfde uitstraling te hanteren van al je foto’s. Lees het artikel De beste apps om je foto’s te bewerken voor tips. Ook kun je van tevoren bedenken welke tekst je wilt plaatsen bij je foto zodat tekst en beeld elkaar ondersteunen.

Stap 5: Geniet van je foto’s en check regelmatig wat er online staat
Misschien wel het allerbelangrijkste; geniet van je eigen foto’s! Verkies kwaliteit boven kwantiteit, je hoeft niets te plaatsen als je er niet tevreden over bent of als je twijfelt of je kind hier (later) wel blij mee is. Check eens in de zoveel tijd wat je online hebt staan en verwijder foto’s waar je je niet meer goed bij voelt. Likes en volgers zijn leuk, maar echt ondergeschikt aan het belang van je kind.

Onherkenbaar fotograferen

Wil je graag foto’s van je kind online plaatsen, maar liever niet herkenbaar? Probeer onherkenbaar te fotograferen of bewerk je foto’s zodanig dat je kind niet meer te herkennen is. Gebruik onderstaande tips voor onherkenbare foto’s:

 • Fotografeer details van je kind, zoals een handje of voetje. Vaak kun je met gedetailleerde foto’s al een goed sfeerbeeld neerzetten. Laat hierbij de achtergrond van de foto goed samenwerken met het detail wat je fotografeert. Zo zijn voetjes in het zand op het strand een goed voorbeeld waar je prachtige foto’s van kan maken én kunt laten zien waar je bent.
 • Fotografeer je kind alleen van achteren of van de zijkant. Je kind komt hierdoor wel helemaal op de foto, maar niet herkenbaar. Zo kun je nog steeds in beeld brengen wat er precies gebeurd of wat je kind aan het doen is.
 • Heb je mooie foto’s waar je kind duidelijk en herkenbaar op te zien is? Overweeg dan eens om het gezicht van je kind wazig te maken. Dit maakt de foto niet altijd mooier, maar hiermee bescherm je wel de privacy van je kind.
 • Een alternatief op het blurren van gezicht van je kind is gebruik maken van emoticons of stickers vanuit je social media accounts. Apps zoals Facebook en Instagram hebben allerlei filters en toevoegingen die je kunt gebruiken om je kind onherkenbaar op social media te laten verschijnen. Dit kan je ook gebruiken om gezichten van andere mensen (bijvoorbeeld op de achtergrond) onherkenbaar te maken.
Beeld: iStock.com/katleho Seisa