Filmpjes maken van je baby

Filmpjes maken van je baby

Het eerste hapje, de eerste stapjes … Leg ze vast op video en je beleeft deze bijzondere momenten steeds weer opnieuw. Want het mooie van filmen is natuurlijk dat je - in tegenstelling tot bij foto’s - ook beweging en geluid registreert. En dat is extra leuk!

Standpunt

Regel nummer één bij het filmen van baby’s en kinderen: ga op je knieën zitten. Doe je dat niet,dan zie je alles van bovenaf. Je filmt in ‘vogelvluchtperspectief’. Leuker beeld krijg je door op oogniveau van je baby te filmen. Dan zie je de wereld vanuit zijn belevingswereld. Zeker met de eerste stapjes, als je op de grond een filmpje maakt dat je kleine trots naar je toe stapt is toch onbetaalbaar.

Houd je camera met twee handen vast, hoe klein ‘ie ook is. Dat levert stabieler beeld op en dus een rustiger filmpje. Een statief, of de rand van de bank of een tafel helpt ook.

Zoomen: niet doen!

Bijna alle digitale filmcamera’s beschikken over een zoomfunctie. Gebruik die zoomfunctie liever niet. Loop naar je onderwerp toe en begin dan pas te filmen. Zoom je veel in en uit, dan krijg je een rommelig beeld.

Geluid

De geluidskwaliteit van je filmpje is minstens zo belangrijk als goed beeld. Geluiden van de radio, tv, ventilator of voorbijrijdende auto’s kunnen behoorlijk storen. Net zo storend als deze achtergrondgeluiden is het commentaar van omstanders.

Ben je niet tevreden over het geluid op je film, dan kun je dat oplossen door zelf een voice-over in te spreken of er een muziekje onder te zetten. Een andere optie is om tijdens het opnemen ’live’ van commentaar voorzien. ‘Vandaag zijn Lotte en mama een dagje in de dierentuin. Kijk eens wat we daar zien! Wat een stoere leeuw ligt daar hé! Wat voor geluid maakt de leeuw?’

Meer tips bij het filmen

  • Wissel verschillende beelduitsneden af. Een totaalshot laat zien waar je bent, medium shots gebruik je om het verhaal te vertellen en close-ups om accenten te leggen.
  • Film veel. Het is veel gemakkelijker om later bij het monteren overbodig materiaal weg te gooien, dan monteren met te weinig materiaal.
  • Wen je aan om iedere keer als je begint met filmen ook steeds een overzicht vast te leggen. Dan weet de kijker ook waar je bent.
  • Maak tijdens het filmen ook opnamen van bijvoorbeeld de verjaardagstaart en de toegestuurde kaarten. Dit soort dingen zijn ook leuk om later terug te kijken.

Monteren

Heb je van een periode of dag meerdere korte filmpjes? Het is leuk om die dan achter elkaar te plakken, dan kun je later gewoon een filmpje ‘Sam 1 jaar’ terugkijken en zie je alle korte shots die je tijdens die verjaardag hebt gemaakt. Er zijn diverse computerprogramma’s beschikbaar om je filmmateriaal te monteren. Ook staan er vaak al basisprogramma’s op je laptop of computer, zoals Windows Movie Maker of iMovie. Bewerk je liever op je telefoon? Kijk dan eens naar (gratis) videobewerkingsapps. Vaak zijn deze gemakkelijk en snel in gebruik en leveren ook nog eens een prachtig eindresultaat op! Voor je telefoon zijn dit handige apps:

Beeld: iStock.com/Maria Korneeva