Filmpjes maken

Filmpjes maken

Het eerste hapje, de eerste stapjes ā€¦ Leg ze vast op video en je beleeft deze bijzondere momenten steeds weer opnieuw. Want het mooie van filmen is natuurlijk dat je - in tegenstelling tot bij foto’s - ook beweging en geluid registreert. En dat is extra leuk!

Standpunt

Regel nummer Ć©Ć©n bij het filmen van baby’s en kinderen: ga op je knieĆ«n zitten. Doe je dat niet,dan zie je alles van bovenaf. Je filmt in ‘vogelvluchtperspectief’. Leuker beeld krijg je door op oogniveau van je baby te filmen. Dan zie je de wereld vanuit zijn belevingswereld. Zeker met de eerste stapjes, als je op de grond een filmpje maakt dat je kleine trots naar je toe stapt is toch onbetaalbaar.

Houd je camera met twee handen vast, hoe klein ‘ie ook is. Dat levert stabieler beeld op en dus een rustiger filmpje. Een statief, of de rand van de bank of een tafel helpt ook.

Zoomen: niet doen!

Bijna alle digitale filmcamera’s beschikken over een zoomfunctie. Gebruik die zoomfunctie liever niet. Loop naar je onderwerp toe en begin dan pas te filmen. Zoom je veel in en uit, dan wordt de kijker van je filmpje zeeziek.

Geluid

De geluidskwaliteit van je filmpje is minstens zo belangrijk als goed beeld. Geluiden van de radio, tv, ventilator of voorbijrijdende auto’s kunnen behoorlijk storen. Net zo storend als deze achtergrondgeluiden is het commentaar van omstanders.

Ben je niet tevreden over het geluid op je film, dan kun je dat oplossen door zelf een tekst in te spreken of er een muziekje onder te zetten. Of juist het commentaar van omstanders uitbuiten en er expres onder monteren. Een andere optie is je film zelf tijdens het opnemen ’live’ van commentaar voorzien.

Meer tips bij het filmen

  • Wissel verschillende beelduitsneden af. Een totaalshot laat zien waar je bent, medium shots gebruik je om het verhaal te vertellen en close-ups om accenten te leggen.
  • Film veel. Het is veel gemakkelijker om later bij het monteren overbodig materiaal weg te gooien, dan monteren met te weinig materiaal.
  • Wen je aan om iedere keer als je begint met filmen ook steeds een overzicht vast te leggen. Dan weet de kijker ook waar je bent.
  • Maak tijdens het filmen ook opnamen van bijvoorbeeld de verjaardagstaart en de toegestuurde kaarten. Die beelden kun je bij het monteren mooi gebruiken als overgang van de ene scĆØne naar de andere.
  • Houd als standaardregel een maximale lengte aan van zo’n drie minuten.

Monteren

Er zijn diverse computerprogramma’s beschikbaar om je ruwe filmmateriaal te monteren. Ook staan er vaak al basisprogramma’s op je laptop of computer, zoals Windows Movie Maker of iMovie. Heb je veel videomateriaal op je telefoon staan? Kijk dan eens naar (gratis) videobewerkingsapps. Vaak zijn deze gemakkelijk en snel in gebruik en leveren ook nog eens een prachtig eindresultaat op!

Beeld: iStock.com