De 8 beste apps om je foto’s te bewerken

De 8 beste apps om je foto’s te bewerken

Als je meer wilt doen met het fotograferen van je zwangere buik, baby of kind of graag je foto’s wilt verbeteren, gebruik dan een app om je foto’s mee te bewerken. Veel apps zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit, waardoor je niet perse meer hoeft te werken met ingewikkelde grafische programma’s zoals Photoshop.

Pixlr

Pixlr is een makkelijke en overzichtelijke app met alle belangrijke functies om je foto’s te bewerken. Er zijn veel mogelijkheden zoals borders, overlays, stickers, tekst en double exposure, waardoor het even tijd kost om je weg te vinden in de app. De kleurenfilters zijn vergeleken met andere apps niet de mooiste.

Afterlight

Afterlight lijkt veel op Pixlr, maar heeft wat minder functies. De kleurenfilters zijn dan wel weer een stuk beter. Daarnaast biedt de app wat extra toepassingen zoals het analoge camera effect om de foto een speciale look te geven. Afterlight is een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app waarvoor je niet al te veel kennis van fotobewerking nodig hebt.

Snapseed

Snapseed staat bekend als een app die zeer eenvoudig is in gebruik, maar veel uitgebreide mogelijkheden en functies heeft. Een aantal van deze gebruiksvriendelijke functies zijn het aanpassen van de belichting, kleur en focus. Ook kun je gebruik maken van de healingtool; hiermee verwijder je ongewenste objecten uit je foto. Dit vergt wel wat oefening. Snapseed is niet de app met de meest uitgebreide collectie kleurenfilters, maar voor de standaard bewerking van je foto’s kom je heel ver.

Adobe Photoshop Express

Photoshop Express is de appvariant van Photoshop, maar dan een stuk gebruiksvriendelijker. Je hebt de beschikking over geavanceerde functies, inclusief filters en het maken van collages. Ook kun je in Photoshop Express zelf een nieuwe filter maken, rode ogen verwijderen en korrelige foto’s verbeteren. Voor Adobe apps heb je wel een gratis Adobe account nodig, dit geldt ook voor onderstaande Photoshop Fix en Lightroom.

Adobe Photoshop Fix

Photoshop Fix is de app waarmee je snel tussendoor een foto kan opknappen. Ideaal voor onderweg of als je weinig tijd hebt. De app is zeer gebruiksvriendelijk en je kunt er onder andere in bijsnijden, een kleur accentueren of een onderdeel uit de foto verwijderen.

Adobe Lightroom

Werk je veel met RAW foto’s of met Lightroom op je computer? Dan is de Lightroom app echt onmisbaar. Hiermee kun je al je foto’s synchroniseren en heb je toegang tot verschillende presets. Ook kun je makkelijk zelf aanpassingen doen in de witbalans, temperatuur, belichting, contrast en verzadiging. Als je via een andere partij een preset hebt aangeschaft voor je foto’s, is Lightroom vaak de app waarmee je dit kan toepassen en bewerken. Er zijn verschillende sites waar je gratis of betaalde presets kunt downloaden. Een preset is een eigenlijk een instelling waarmee je in 1 druk op de knop alle bewerkingen doet om een bepaalde sfeer over je foto te krijgen.

VSCO

VSCO heeft een aantal (wederom erg gebruiksvriendelijke) basisfuncties waarmee je je foto kunt verbeteren, maar staat vooral bekend om de vele kleurenfilters. Hierbij heb je de keuze uit filters die de hele sfeer van je foto veranderen, maar ook filters met subtiele kleurwijzigingen en zachte tinten. Ook kun je in VSCO je eigen galerij maken die je kunt delen met de VSCO community en dus ook inspiratie kunt opdoen van andere gebruikers!.

Instagram

Geen zin of tijd om helemaal een nieuwe app uit te pluizen? Dan kun je ook prima Instagram gebruiken om je foto’s te bewerken. Je kunt verschillende filters toepassen en er zijn een aantal functies om je foto’s te bewerken. Ook Instagram Stories heeft steeds meer toepassingen beschikbaar om je foto’s en video’s een upgrade te geven. Verwacht geen uitgebreide mogelijkheden in Instagram, maar het is een prima middel voor net dat beetje extra in je foto’s.

Lees ook: De gevaren van AI en kinderfoto’s

Beeld: iStock.com