Zakgeld geven aan je kind

Zakgeld geven aan je kind

Zakgeld is een belangrijk onderdeel van de financiële opvoeding. Met eigen geld heeft je kind snel door dat centjes maar één keer uitgeven kunnen worden. Na het kopen van een zak knikkers, kan dat geld tenslotte niet meer gespaard worden voor die mooie doos Lego. Schiet je kind liever niets voor, want dan merkt hij nog steeds niet wat de gevolgen zijn van geld uitgeven. Als je je kind nu leert verantwoord met zijn geld om te gaan, is de kans groter dat hij dit later ook doet.

Wanneer geef je voor het eerst zakgeld?

Het Nibud adviseert om met zakgeld te beginnen als je kind 6 jaar is. Op deze leeftijd kan een kind tellen, rekenen en herkent hij munt- en papiergeld. Je kunt je kind natuurlijk al eerder zakgeld geven, bijvoorbeeld in groep 2. Het hangt van je kind af wanneer hij precies aan zakgeld toe is.

Richtlijnen

Hoeveel zakgeld geef je je kind? Wat mag hij ervan kopen? Een aantal richtlijnen:

  • Spreek een vast bedrag af.
  • Spreek af wanneer dit bedrag wordt verhoogd, bijvoorbeeld elke verjaardag.
  • Maak afspraken over de besteding.
  • Zakgeld is geen sanctiemiddel of beloning.

Vast bedrag

Hoeveel zakgeld jij je kind geeft, hangt af van de afspraken die je maakt over de besteding ervan. Maar ook andere factoren spelen een rol, zoals zijn leeftijd en jullie inkomen. Als je kind jonger dan 6 is, heeft hij nog niet zoveel geld nodig. Misschien is hij al tevreden met 10 eurocent. Het Nibud hanteert onderstaande richtlijnen.

Richtlijn bedrag zakgeld per week

LeeftijdZakgeld p/w
5 jaar€ 0,50
6 jaar€ 1,20 tot € 2,30
7 jaar€ 1,40 tot € 2,30
8 jaar€ 1,90 tot € 2,80
9 jaar€ 2,30 tot € 2,90
10 jaar€ 2,30 tot € 2,80

Afspraken over de besteding

Spreek van tevoren af wat je kind allemaal van zijn zakgeld mag kopen of moet betalen. Mag hij het uitgeven aan snoep, moet hij er ook cadeautjes van kopen of wil je graag dat hij alles spaart? Op basis van deze afspraken kun je de hoogte van het bedrag bepalen. Houd er rekening mee dat kleuters hun geld het liefste meteen willen uitgeven. Sparen is voor hen nog moeilijk.

Geen sanctiemiddel of beloning

Zakgeld is geen sanctiemiddel. Sommige ouders houden zakgeld in als hun kind zich niet aan regels houdt of iets kapot maakt. Dit is niet verstandig; zakgeld is geen beloning, maar juist een middel om je kind met geld te leren omgaan. Je kunt daarom beter voor een straf kiezen die past bij dat wat hij verkeerd heeft gedaan.

Zakgeld contract

Print een leuk zakgeld contract en onderteken het allebei. Op het contract zet je hoeveel je kind per week krijgt, of je dit contant geeft of het op een bankrekening stort, wanneer dit bedrag verhoogt wordt en wat je kind er van mag/moet kopen. Zo maak je het direct overzichtelijk.

Beeld: iStock.com