Wat kost een babyuitzet?

Wat kost een babyuitzet?

Je bent zwanger en het shoppen kan beginnen, maar wat heb je allemaal nodig? De uitzet van je baby kun je zo duur en uitgebreid maken als je zelf wilt. Misschien krijg je iets van een vriendin of zus? Of als je een tweede of derde kind krijgt, heb je veel spullen al in huis. Dat scheelt! Benieuwd wat een babyuitzet kost? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.

TIP! Check deze handig lijst voor de aanschaf van je babyuitzet.

Samen met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

De gemiddelde kosten van een babyuitzet

Er zijn een aantal basisproducten waar je niet omheen kunt, zoals de babykamer, de eerste babykleertjes en verzorgingsproducten. Gemiddeld kom je voor deze (eenmalige) uitgaven uit op € 834.

Zie hieronder een overzicht per categorie met daarbij de gemiddelde kosten.

Kleding: € 178

Hoeveel geld ben je kwijt aan babykleertjes? Dat hangt grotendeels van je zelf af. Koop je veel of weinig? Ga je voor duurdere merkkleding, of vind je merken onzin? Ga je naar een babyspeciaalzaak of een warenhuis? Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat je een basisgarderobe aanschaft voor je baby. Een basispakket kost gemiddeld € 178.

Verzorging: € 213

Het is handig om verschillende producten en gebruiksvoorwerpen in huis te hebben voordat de baby wordt geboren. Een basispakket dat je minimaal nodig hebt om je baby te kunnen verzorgen bevat onder andere een badje, luiers, een luieremmer, washandjes, kruiken en andere verzorgingsartikelen. Ook hier geldt natuurlijk dat je dit basispakket naar je eigen inzichten en portemonnee zoveel kunt uitbreiden als je wilt.

Wees voorzichtig met het aanschaffen van te veel lekkere ruikende lotions en zalfjes. Vaak blijkt dat je ze later toch niet gebruikt, of dat je kind er allergisch voor is. Het basispakket voor de verzorging van je baby kost gemiddeld € 213.

TIP! Profiteer van goedkope luieraanbiedingen. Hiermee kun je flink wat kosten besparen.

Babykamer: € 443

Een babykamer inrichten is hartstikke leuk en dit is geheel afhankelijk van je budget. Je kunt besluiten het wiegje, commode en kast nieuw te kopen, maar je kunt ook gaan voor tweedehands spullen of bijvoorbeeld spullen van familie en vrienden overnemen en hergebruiken. Een basis babykamer heb je gemiddeld voor € 443.

TIP! Vraag advies aan andere ouders in je omgeving over welke producten (merken) zij tevreden zijn. Misschien hebben zij of andere mensen in je omgeving ook iets wel iets liggen dat jij mag overnemen? Vergeet daarnaast ook niet dat je naast het aanschaffen van mooie babyspullen ook andere kosten maakt, zoals bijvoorbeeld het bestellen en versturen van het geboortekaartje.

Gemiddelde extra kosten babyspullen

Naast de eenmalige kosten wil je wellicht meer producten aanschaffen voor je kind, zoals een kinderwagen, autostoeltje of box. Wat kosten deze items eigenlijk? Hieronder vind je een handig overzicht met daarbij de gemiddelde kosten per babyproduct.

BabyproductBedrag in euro’s
Box met matras109
Boxkleed29
Buggywagen100
Kinderstoel120
Autostoeltje115
Kinderwagen520
Matrasbeschermer11
Fles en speen11
Flesverwarmer30
Flessenreiniger2,50
Melkpoedercontainer3
Buikdrager119
Babyfoon55
Weekendbedje50
Traphekje50
Wipstoeltje50
Luiertas60
Luiers49,55 (gem. per maand)

Bij het samenstellen van dit overzicht zijn de adviezen van kraamcentra aan aanstaande ouders als richtlijn gebruikt. De kosten geven je een inschatting van het bedrag dat een kind je ongeveer zal kosten. Het bedrag dat je daadwerkelijk uitgeeft, hangt af van je wensen en je persoonlijke situatie. Koop je alles nieuw, of sommige dingen bijvoorbeeld tweedehands? Voor een tweede baby zul je waarschijnlijk minder uitgeven, omdat je dan geen nieuw wiegje of bijvoorbeeld een autostoeltje meer zal kopen.

Beeld: iStock.com