Praten over geld

Praten over geld

Je hoeft niet steeds te zeggen dat alles zo duur is. Op die manier gaat je kind zich misschien zelfs schuldig voelen als je weer iets voor hem moet kopen. Je kunt wel duidelijk maken dat het kopen van nieuwe dingen geld kost, en dat daar soms voor gespaard moet worden.

Je kunt je kind best uitleggen dat jullie niet op vakantie kunnen als jullie net een nieuwe auto hebben gekocht. Of dat hij niet op voetbal Ć©n tennisles kan, maar dat hij Ć©Ć©n sport zal moeten kiezen.

Zo merkt je kind dat je keuzes moet maken, omdat je geld maar Ć©Ć©n keer kunt uitgegeven. Tegelijkertijd leert hij dat er verschil is tussen dingen die je nodig hebt en dingen die je graag wilt hebben. En dat je voor dingen moet sparen.

Kennismaken met geld

Laat je kind de verschillende muntjes en briefjes zien en leg uit wat het verschil is. Daarna kun je je kind misschien een keertje laten betalen in de supermarkt, of zelf wat laten kopen bij bijvoorbeeld de bakker terwijl jij op een afstandje toekijkt.

Zakgeld

Vanaf 6 jaar kun je een kind zakgeld geven (bijvoorbeeld een euro per week) om hem te leren sparen voor dingen. Als hij doorheeft dat de speelgoedauto die hij wilt eigenlijk vijftien weken sparen is, wordt het voor hem ook duidelijker.

Beeld: iStock.com/kali9