Leer je kind sparen

Leer je kind sparen

Krijgt je kind wel eens een centje van bijvoorbeeld opa of oma? Het is goed om hem op jonge leeftijd al te leren waarom sparen belangrijk is. Zo zorg je ervoor dat je kind een gezonde relatie met geld krijgt. Maar je kind leren sparen, hoe pak je dat eigenlijk aan? Raadpleeg hieronder de checklist met handige tips.

Samen met Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

Hoe leer je je kind sparen?

Je kind reageert trots en blij als hij geld krijgt. Het voelt als een cadeautje. Een mooi moment om hem te leren wat geld is en wat sparen betekent. Vertel erover en laat je kind duidelijk zien wat er met zijn geld gebeurt. Geef hem bijvoorbeeld een doorzichtige spaarpot, waarin hij zijn muntjes ziet groeien. Leuk om te doen: tel af en toe samen het geld. Zo ziet hij hoe snel of langzaam het geld groeit. Houd het spaardoel duidelijk en de spaarperiode niet te lang; zo blijft het sparen voor je kind overzichtelijk. Vanaf ongeveer de leeftijd van 6 jaar kun je beginnen met zakgeld geven aan je kind. Rond deze leeftijd begint het besef te komen dat je iets groters kunt kopen als je spaart.

Je kind wordt beïnvloed door de manier waarop jij zelf met je geld omgaat. Als jij niet echt spaart en je geld vaak meteen weer uitgeeft, is het moeilijk om je kind het tegenovergestelde te leren. Hetzelfde geldt ook andersom: als je zelf enorm spaarzaam bent, is het lastig om je kind alles te zien verbrassen. Wees je bewust van je eigen gedrag. Denk maar zo: goed voorbeeld doet volgen.

Checklist: in 7 stappen je kind leren sparen

Pak het leren sparen op een leuke en goede manier aan. Maak gebruik van de checklist om je kind(eren) te leren omgaan met geld. Sparen is daar een belangrijk onderdeel van.

  1. Sparen is leuk
    Leg op een simpele manier uit waarom sparen belangrijk en leuk is; laat zien dat je met gespaard geld iets groters of duurders kunt kopen, dan wanneer je je geld meteen weer uitgeeft.

  2. Een leuke spaarpot helpt
    Schaf samen een leuke spaarpot aan en zet die op een mooie plek in huis zodat je kind trots is op zijn spaargeld. Een transparante spaarpot helpt je kind om de berg geld letterlijk te zien groeien.

  3. Bepaal samen een spaardoel
    Waar wil je voor sparen? Bespreek en bepaal samen een spaardoel en stimuleer je kind hiervoor iedere keer een vast bedrag te sparen. Een handig hulpmiddel daarbij is de Spaarwegwijzer of de Spaarboom. Als je kind al voldoende begrip heeft van geld en tijd, kun je uitleggen hoelang het duurt voordat het bedrag bij elkaar gespaard is. Dit geeft extra stimulans om het vol te houden.

  4. Bewust uitgeven
    Heeft je kind genoeg gespaard? Complimenteer je kind en maak van de aanschaf van het spaardoel een speciale gebeurtenis. Laat zien welk positief effect sparen heeft: doordat je kind zich langere tijd heeft ingezet om te blijven sparen, kan hij nu hetgeen kopen dat hij voor ogen had.

  5. Open een rekening
    Open samen met je kind een betaal- én spaarrekening, zodat je kind leert om te gaan met geld en leert om te sparen. Welke rekening kies je? De Consumentenbond heeft alle soorten spaarrekeningen op een rij gezet.

  6. Sparen kost tijd
    Leg je kind uit dat sparen tijd kost. Naarmate je kind ouder wordt zal hij steeds beter gaan begrijpen dat er een bepaalde tijd overheen gaat voordat de gewenste hoeveelheid geld is bereikt.

  7. Stimuleer sparen
    Je kunt je kind stimuleren om geld te sparen door het zakgeld te verdelen in 2 potjes: 1 om te sparen en 1 om uit te geven. Zo kan je kind gewoon kleine uitgaven blijven doen, maar groeit het spaargeld ook.

Voor dit artikel is o.a. gebruikgemaakt van de brochure Geldwijzer Kinderen & Scholieren en het boek Goed met geld, hoe financiële opvoeding loont van het Nibud.

Beeld: iStock.com/Photodjo