Kinderbijslag aanvragen? Zo werkt het

Kinderbijslag aanvragen? Zo werkt het

Iedereen die in Nederland woont of werkt en kinderen verzorgt heeft recht op kinderbijslag. Op hoeveel kinderbijslag je recht hebt, is afhankelijk van het aantal kinderen die je hebt en van de leeftijd van je kinderen. Je krijgt kinderbijslag voor je thuiswonende kind(eren) en voor stief- en pleegkinderen onder de 18 jaar. Voor pleegkinderen vervalt het recht op kinderbijslag als je pleegvergoeding ontvangt.

Hoogte kinderbijslag per kind

Onderstaande bedragen gelden voor 2023. Ze worden per kwartaal uitbetaald, dus in januari, april, juli en oktober.

Leeftijd kindBedrag
0 t/m 5 jaar€ 249,31
6 t/m 11 jaar€ 302,74
12 t/m 17 jaar€ 356,16

De cijfers kunnen elk half jaar worden aangepast. Kijk voor de meest recente bedragen op de site van de Sociale Verzekeringsbank

Wanneer kinderbijslag aanvragen

Binnen enkele weken na de aangifte van de geboorte van je kind, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Hierin staat precies beschreven hoe je de kinderbijslag kunt aanvragen.

Naast kinderbijslag, kan het zijn dat je ook recht hebt op andere toeslagen. Rijksoverheid heeft een handige checklist waarin je precies kunt zien op welke regelingen jij aanspraak kunt maken.

Betaling achteraf

Houd er rekening mee dat kinderbijslag altijd achteraf wordt betaald. Als je pas een baby hebt gekregen, ontvang je het eerste bedrag pas na afloop van het volledige kwartaal. Dus ná het kwartaal, waarin je kind is geboren. Dus als je een kind hebt gekregen op 16 februari (eerste kwartaal), dan heb je pas recht op kinderbijslag over de maanden april tot juni (tweede kwartaal). Dat bedrag krijg je pas na afloop van het tweede kwartaal, dus in juli, uitbetaald.

Wijzigingen doorgeven

Als je je niet aan de regels houdt bij sociale uitkeringen krijg je een boete. Dit geldt ook voor de kinderbijslag. Je krijgt een boete als je een wijziging niet of niet op tijd hebt doorgegeven aan de SVB. Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie? Geef dit binnen 4 weken door.