Groter wonen: verhuizen of verbouwen?

Groter wonen: verhuizen of verbouwen?

Wat is slimmer: een huis kopen of huren? Voordeel van een koophuis is dat je meer keuze hebt en het jouw bezit is. Je kunt je woning dus aanpassen, zoals jij wilt. Bij een huurwoning moet je je houden aan de voorschriften van de woningcorporatie. Bovendien moet je het in originele staat achterlaten als je weggaat. Voordeel van huren is dat je meer vrijheid en flexibiliteit hebt. Verwacht je binnen een aantal jaar te verhuizen? Dan kun je misschien beter huren.

Samen met Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting)

Woning kopen

Voor een koopwoning sluit je een hypotheek af, als je het bedrag niet in één keer zelf kunt betalen. Vaak loopt de hypotheek voor een periode van 30 jaar. Hoeveel je kunt lenen hangt af van je inkomen, de rente, andere verplichtingen en je eigen vermogen (spaargeld, overwaarde vorige koophuis). Je nieuwe koopwoning dient als onderpand voor de lening.

Als de totale kosten van de aankoop van de woning niet hoger zijn dan € 435.000 (2024) kun je onder voorwaarden een hypotheek afsluiten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

 • Kijk op NHG.nl wat de voor-en nadelen hiervan zijn.
 • Een hypotheekadviseur kan je precies voorrekenen of je jullie droomhuis kunt betalen én leuke dingen kunt blijven doen, want ook dat is natuurlijk belangrijk. Vraag meerdere offertes aan, zodat je kunt vergelijken.
 • Kijk op nibud.nl voor meer informatie over verhuizen, huis kopen en hypotheken. Hier vind je ook het e-book ‘Betaalbare hypotheken’ met allerlei informatie en tips waar je op moet letten als je een hypotheek wilt afsluiten.

Woning huren

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet u minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen;

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je huurt een zelfstandige woonruimte
 • U staat bij de gemeente ingeschreven op uw woonadres.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
 • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. De huurprijs is niet te hoog en ook niet te laag en het (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog

Alleenstaand of toeslagpartner?
Ben je alleenstaand en heb je op 1 januari 2024 meer dan € 36.952 aan vermogen, dan kom je niet in aanmerking voor huurtoeslag. Heb je een toeslagpartner? Dan mag je samen niet meer dan € 73.904 hebben op 1 januari 2024. De vraag hoeveel je mag verdienen voor huurtoeslag, is niet zo makkelijk te beantwoorden. Er is namelijk geen vaste inkomensgrens. Er wordt gekeken naar je toetsingsinkomen, dat is ongeveer je bruto jaarinkomen. Hoe hoger, hoe minder huurtoeslag. Maar het kan ook zijn dat het te hoog is voor huurtoeslag. Wil je weten of je huurtoeslag kunt krijgen? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Je krijgt de toeslag aan het einde van de maand uitgekeerd. Na afloop van een kalenderjaar krijg je een eindafrekening. Is tussentijds je inkomen of je huur gewijzigd, dan kan het zijn dat je moet terugbetalen of geld toe krijgt.

Rijksoverheid heeft handige checklists voor als je gaat verhuizen. Ga je huren? Dan lees je hier wat je allemaal moet regelen. Wil je een woning kopen? Dan kun je bij deze checklist terecht.

Verbouwen

Als je je huidige woning wilt verbouwen, kun je dit natuurlijk zelf betalen met eigen (spaar)geld. Beschik je niet over de financiële middelen, dan zijn er ook diverse opties om geld te lenen. Misschien is de rente lager dan de netto rente op extra hypotheek, maar mogelijk dat een hypotheekverstrekker wel bijkomende kosten in rekening brengt, die je niet hebt als je spaargeld gebruikt. Let dus goed op als je geld gaat lenen.

Lening

Overweeg je een lening? Dan is het belangrijk om van te voren te bepalen of het betreffende leenbedrag verantwoord is. Past de lening die je wilt afsluiten in je persoonlijke budget? Stel het simpel en snel vast met de Risicometer Lenen van het Nibud.

Verschillende opties om geld te lenen

 • Hypotheek via hogere inschrijving of tweede hypotheek
  Een eenvoudige manier, is om je bestaande hypotheek tussentijds te verhogen via een hogere inschrijving. Zo’n hogere inschrijving moet je dan wel gelijk bij het afsluiten van je hypotheek hebben geregeld. Heb je geen mogelijkheid tot een hogere inschrijving, dan kun je een extra (tweede) hypotheek afsluiten. Dit is een extra lening op hetzelfde onderpand. Overigens hoef je deze tweede hypotheek niet bij dezelfde hypotheekverstrekker af te sluiten.

 • Gewone lening
  Bij een kleine verbouwing is een gewone lening een alternatief. Dit kan als je voldoende kredietwaardig bent. De bank of andere instantie die de lening verstrekt, kijkt of je een vast en voldoende hoog inkomen hebt en geen grote schulden of betalingsachterstanden hebt. Een onderpand is niet nodig.

 • Je hypotheek omzetten of oversluiten
  In bepaalde gevallen kan het aantrekkelijk zijn om je bestaande hypotheek ‘om te zetten’ naar een andere hypotheekvorm of ‘over te sluiten’ bij een andere hypotheekverstrekker. Het omzetten of oversluiten van je hypotheek kan een goede keuze zijn als je rente-vast-periode bijna afloopt. Is dat niet het geval, dan is het bijna altijd financieel onvoordelig.

Tips bij verbouwen

 • Vraag bij meerdere aannemers offertes aan en loop ze nauwkeurig na op details (bij de ene aannemer zit schakelmateriaal bijvoorbeeld wel bij de prijs inbegrepen, bij de andere niet. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen!)
 • Denk bij je verbouwing ook aan toekomstig energieverbruik. Met energiebesparende maatregelen kun je in aanmerking komen voor subsidies. Meer over (energie)zuinig verbouwen vind je op verbouwwijzer.nl.
Beeld: iStock.com