Besparen op je energie? Dat kun je zelf!

Besparen op je energie? Dat kun je zelf!

Een baby kost energie! Niet alleen van jou, maar ook letterlijk in de vorm van elektriciteit en gas. Bewuster omgaan met energie bespaart geld.

Wist je dat

… een kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost? Dat is onderzocht door het CBS. Hebben jullie bijvoorbeeld een besteedbaar gezinsinkomen van € 2.500 per maand? Dan gaat daar € 425 van op aan kosten voor en door je kind. Denk daarbij aan meer (en andere) boodschappen, maar ook aan een hoger water- en energieverbruik doordat je overdag meer thuis bent en meer wast.

De wasmachine draait vaker

Als je baby is geboren, merk je het al snel. Kleertjes, beddengoed, slabbetjes en je eigen kleding, die sneller vies wordt … De wasmand is in no-time weer vol. Ben jij je bewust van wat een wasbeurt kost? Twee wasbeurten per week op 60˚C kost op jaarbasis € 94,64 extra kosten. Doe je die wassen ook in de droger, dan komt er nog € 1,30 per beurt - dus € 135 op jaarbasis - aan extra kosten bij.

Tips om energie te besparen

  • Kook water op maat
    Verwarm in de waterkoker niet meer water dan je nodig hebt en gebruik de kokendwaterkraan zuinig. Voor flesvoeding hoeft water niet te koken, dus maak het water niet heter dan nodig. Ontkalk de waterkoker regelmatig: dan werkt het verwarmingselement het best.

  • Droog de was buiten
    Een wasdroger verbruikt relatief veel stroom. Misschien een voor de hand liggende bespaartip: droog de was zoveel mogelijk buiten. Dat kost je niets. Lukt dat niet, laat de wasmachine dan zo goed mogelijk centrifugeren. Zo komt de was al minder nat uit de wasmachine en is die eerder droog.

  • Kleed je baby naar het weer
    Een week na de geboorte kunnen de meeste kinderen zichzelf al op temperatuur houden. Je hoeft de verwarming geen graadje hoger te zetten als je je baby bij het seizoen passende kleding aan doet. Heeft je baby het koud, trek hem een extra shirtje aan of geef hem een extra dekentje.

Voorkom verrassingen bij de jaarafrekening

Op de jaarafrekening krijg je te zien of het bedrag dat je het afgelopen jaar maandelijks hebt betaald voor energie (je termijnbedrag) klopt met je werkelijke verbruik. Het is erg vervelend als je dan moet bijbetalen, omdat je verbruik - bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding - is gestegen. Check daarom regelmatig je maandelijkse termijnbedrag en pas het aan als je verbruik is gewijzigd.