Energie besparen met een baby? Zo doe je dat

Energie besparen met een baby? Zo doe je dat

Een baby kost energie. Niet alleen van jou, maar ook letterlijk in de vorm van elektriciteit en gas. Met de tv die vaker aan staat tijdens het voeden, meer wassen en zorgen dat de kamer van de kleine de perfecte temperatuur heeft. Het kan betekenen dat je veel meer thuis bent en dit kan ervoor zorgen dat de rekening begint op te lopen. Onderstaande tips helpen je energie te besparen, want bewuster omgaan met energie bespaart geld. Wel zo fijn in dure tijden.

Tips om energie te besparen

Wist je volgens het CBS een kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost? Hebben jullie bijvoorbeeld een besteedbaar gezinsinkomen van € 2.500 per maand? Dan gaat daar € 425 van op aan kosten voor en door je kind. Denk daarbij aan meer (en andere) boodschappen, maar ook aan een hoger water- en energieverbruik doordat je overdag meer thuis bent en meer wast. De tips op deze pagina helpen je zo energiezuinig mogelijk te zijn terwijl je je baby tevreden houdt.

Meer schoonmaak werk

Baby’s kunnen veel rommel veroorzaken, dus je kunt verwachten dat apparaten zoals wasmachines, stofzuigers en vaatwassers veel meer worden gebruikt. Kleertjes, beddengoed, slabbetjes en je eigen kleding worden sneller vies … De wasmand is in no-time weer vol. Omdat apparaten ongeveer 30% van het energieverbruik in huis voor hun rekening nemen, kan dit een grote impact hebben. Het is dus een goed moment om een verandering in energie-efficiëntere gewoontes te overwegen.

Gebruik waar mogelijk eco-instellingen. Laat wasmachines en vaatwassers alleen draaien als je een volle trommel hebt, en verruil je droger voor je waslijn of droogrek wanneer je kunt.

Bewaar warm water in een thermoskan

Verwarm het water in een waterkoker en bewaar het water voor de rest van de dag in een thermoscan. Voor flesvoeding hoeft het water niet te koken, dus maak het water niet heter dan nodig. Ontkalk de waterkoker regelmatig: dan werkt het verwarmingselement het best.

Kleed je baby naar het weer

Een week na de geboorte kunnen de meeste kinderen zichzelf al op temperatuur houden. Je hoeft de verwarming geen graadje hoger te zetten als je je baby bij het seizoen passende kleding aan doet. Heeft je baby het koud, trek hem een extra shirtje aan of geef hem een extra dekentje. Ongeacht het seizoen, kleed je baby zo aan dat je gemakkelijk laagjes kunt toevoegen of verwijderen. Een goede vuistregel is hetzelfde aantal lagen als jij draagt, plus één.

Tempratuur management

Een baby is - vooral in het begin- niet het meest actieve wezen. Met een beetje geluk slaapt hij veel, en als hij wakker is, heeft hij niet veel ruimte nodig om gelukkig te zijn. Het heeft dus geen zin je hele huis te verwarmen of te koelen bij extreme temperaturen. Doe dit alleen in de kamer of twee die je gebruikt. Laat je verwarming op een constante temperatuur staan terwijl je thuis bent. Zet deze dus niet herhaaldelijk uit en weer aan. Dit kan meer energie kosten om weer op temperatuur te komen. Zet een uur voor je uit huis gaat of gaat slapen de verwarming lager.

Sluit in de zomer je gordijnen en jaloezieën. Zet een speelhoek op in een betegelde kamer die niet op de zon is gericht. Zo zal het de hele dag koeler blijven. Open in de winter de gordijnen om van de zon te profiteren en speel in een ruimte met tapijt.

Dure gadgets

Er is een wereld aan elektrische gadgets die het leven van nieuwe ouders gemakkelijker beloven te maken: monitoren, borstpompen, flessensterilisators, babyschommels en zelfs doekjeswarmers. Met name bij een eerste zwangerschap kan het aanbod in nieuwe apparaten je overweldigen. Je vraagt je misschien af of deze apparaten wel echt nodig zijn. Houdt dan in je achterhoofd dat gadgets zoals schommels, babyfoons en geluidsapparaten snel kunnen oplopen in energieverbruik. Bedenk eerst welke voorwerpen in huis een dubbele functie kunnen vervullen. Een zelfstandige elektrische flessenwarmer is misschien niet nodig als je magnetron het werk net zo goed kan doen. Bekijk in onze babyuitzetlijst wat je echt nodig hebt.

Maak er ook een gewoonte van om apparaten uit te schakelen, voordat je naar bed gaat. Je kunt ook slimme stroompanelen installeren die de verspilling van deze apparaten beperken, wanneer ze niet in gebruik zijn. Als je nieuwe gadgets worden opgeladen, schakel dan ook de opladers uit wanneer je ze niet meer gebruikt.

Vervang je lampen

Lichten staan vaak aan als je je baby op alle uren van een dag moet verzorgen of monsters onder het bed moet wegjagen. Zet ledlampen op je babylijst en vervang ALLE lampen in huis, inclusief nachtlampjes. LED’s gaan meer dan 10 jaar mee en verbruiken minder dan gloeilampen. Het vervangen van lampen bespaart onmiddellijk en merkbaar energie.

Borstvoeding en wasbare luiers

Borstvoeding geven en wasbare luiers gebruiken, zorgen voor besparingen, maar brengen ook uitdagingen met zich mee. Borstvoeding bespaart energie die nodig is voor het wassen, koelen en opwarmen van flessen. Katoenen wasbare luiers verhogen weliswaar de energie- en waterrekening, maar beperken de energie die nodig is voor de productie, het vervoer en de verwijdering van wegwerpluiers. Het is verleidelijk om ze te wassen als ze worden gebruikt om de geur te vermijden. Schaf een luieremmer met luchtdichte sluiting aan en bespaar op extra wasladingen.

Gebruik een slimme meter

Op de jaarafrekening krijg je te zien of het bedrag dat je het afgelopen jaar maandelijks hebt betaald voor energie (je termijnbedrag) klopt met je werkelijke verbruik. Het is erg vervelend als je dan moet bijbetalen, omdat je verbruik - bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding - is gestegen. Check daarom regelmatig je maandelijkse termijnbedrag en pas het aan als je verbruik is gewijzigd.

Met een slimme meter kun je eenvoudig inzicht krijgen in je energiegebruik. Via een app kun je kijken hoeveel je per maand en zelfs per dag aan energie en gas verbruikt. De slimme meter stuurt je meterstanden automatisch door naar je energieleverancier. Hierdoor kun je direct zien hoeveel energie en gas je verbruikt. Ook is het eenvoudiger om te besparen, omdat je het resultaat direct kunt inzien.

Behalve slimme meters zijn er ook andere producten op de markt die inzicht in je energieverbruik kunnen geven. Bijvoorbeeld slimme thermostaten en app’s. Een overzicht van deze producten vind je in het overzicht Energieverbruiksmanagers van Milieu Centraal.

Beeld: iStock.com