'Bestaat er écht zoiets als een ideaal leeftijdsverschil?'

WIJ fan Marije: “Onze zoon is 5 maanden en we gaan voor een tweede. Toen ik het er met mijn zus en vriendinnen over had, zeiden ze dat het beter is om nog even te wachten, omdat het ideale leeftijdsverschil zeker 2,5 tot 3 jaar is. Ons lijkt het juist gezellig als ze bijna even oud zijn. Bestaat er écht zoiets als een ideaal leeftijdsverschil? Hoe denken jullie hierover?”

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Nikita – “Gewoon lekker doen wat je zelf wilt. Hier zat er 4 jaar tussen en mochten we toch weer even een stapje terug. Iedere ochtend met baby op sleeptouw richting school. Aan de andere kant, we hadden een ontzettend zelfstandige zoon. Dat was ideaal!

Linda - "Bij ons zitten er 2 jaar en 2 maanden tussen. Dit is voor ons perfect. Ze hebben hun eigen vriendjes, maar kunnen ook goed samen. Echte broers."

Marjolein - "Hier zitten er 17 maanden tussen onze meisjes, superleuk! Ik weet niet of er een ideale leeftijd is. Kinderen wennen snel aan een broertje/zusje en weten niet beter."

Danique - "Ik denk niet dat er een ideaal leeftijdsverschil is. Persoonlijk wilde ik ze niet zo dicht op elkaar."

Jenny - "Doe waar je zelf het beste bij voelt. Tussen mijn zusje en mij zitten 6 jaar en dat was (in het begin) niet leuk voor ons. Je hebt niet veel aan elkaar, maar dat is later wel weer goed gekomen."

Liv - "Er zijn hier hele onderzoeken over geschreven als je op Google kijkt. Daarin komt inderdaad 3 jaar als het ideale leeftijdsverschil naar voren. Verloskundige raden minimaal 9 maanden aan tussen twee kinderen, zodat je lichaam goed kan herstellen. De voorkeur ligt bij de meeste verloskundigen zelfs minimaal 1 jaar. Verder is het jouw leven en moet je vooral doen wat jij zelf wilt. Persoonlijk vind ik 2 à 3 jaar het beste, omdat ik dan het gevoel heb ook voldoende 'alleen' tijd met mijn eerste kind te hebben gehad."

Lianne - "Er is geen ideale leeftijd, dat is echt een persoonlijk iets. Wat wel belangrijk is, is dat je lichaam (met name je bekken) minimaal 9 maanden nodig heeft om te herstellen. Als je dus met 5/6 maanden weer zwanger bent, kan dit lichamelijke problemen opleveren waar je rekening mee moet houden."

Jennifer - "Mijn oudste is 12 jaar, de middelste is 7 jaar en de jongste is 2 jaar. Ik vind dit erg fijn, omdat ze elke keer naar school gingen voor de volgende kwam zo kon ik de aandacht goed verdelen en was er genoeg tijd om zelf ook te rusten als de baby sliep."

Ruchama – "Hier verschillen ze 8 jaar van elkaar. Dit leek eerst ideaal, maar nu ze beide ouder worden (11 en 3) merk je hoe lastig dat soms is. Ze hebben beide verschillende interesses en behoeftes. Tussen de tweede en de derde zit 2 jaar. Ze zoeken elkaar continu op en verstoren elkaars spel."

Alexandra - "Het is beter voor je lijf om langer te wachten, daar bestaat geen twijfel over. Ook al zie je dat niet, het is nu echt nog aan het herstellen van de eerste zwangerschap ... Maar het blijft jouw lijf, dus jouw keuze."

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl