
Welke soort kinderopvang past het beste bij jullie, je kind, budget en de situatie? Welke regelingen zijn er om je financieel tegemoet te komen? En - last but not least – wat mag je verwachten van de opvang en hoe went je kind het snelst?
Maak je gebruik van kinderopvang, dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. Voor deze toeslag kom je in aanmerking als je kind naar een geregistreerde instelling gaat. Dit is bedoeld voor de dagopvang van kinderen van 0 tot 4 jaar. En voor de buitenschoolse opvang voor kinderen op de basisschool.
Het laten opvangen van je kind biedt flink wat voordelen. Jij en je partner hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonder al te veel geregel een (deeltijd)baan te nemen. Maar er zijn ook nadelen ...
Het is belangrijk dat kinderopvangorganisaties weten hoe ouders de opvang ervaren. In samenwerking met Kinderopvang.tevreden.nl zet WIJ zich in voor de verbetering van de kinderopvang. Geef je mening én lees de waardering van andere ouders.
Je kraamtijd zit er op, het is weer tijd om aan het werk te gaan. Je baby wil je natuurlijk in goede handen achterlaten. Misschien kan je partner een tijdje thuis blijven. Of kies je voor een crèche, gastouder of combinatie daarvan. De crèche is natuurlijk altijd drukker dan dat je kind wordt opgevangen door bijvoorbeeld een gastouder. Goed om te weten waar je op kunt letten!
Het is per kind verschillend welke opvang geschikt is voor hem of haar. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid. Je zult als ouder goed moeten onderzoeken waar je kind warm voor loopt.
Buiten de georganiseerde vormen van kinderopvang om kun je ook zelf een oppas zoeken. Wat betaal je aan een oppas / gastouder die bij jou thuis komt?
Als het gaat om de kwaliteit van de verschillende soorten kinderopvang houdt de overheid ook een oogje in het zeil. Hoe staat het gesteld met de wettelijke eisen voor o.a. ouderinspraak, personeel, veiligheid, inrichting, groepsgrootte, pedagogisch beleid en de praktijk? Check jouw keuze.
Je hebt gekozen voor opvang bij een kinderdagverblijf. Maar waar let je op bij het kiezen van een crèche? Is een horizontale of verticale groep nu beter? En wat is precies een opendeurenbeleid?
Gaat je kind eenmaal naar de basisschool, dan krijg je te maken met de buitenschoolse opvang (BSO). Je kind kan voor school, tussen de middag en na schooltijd naar BSO. Hoe werkt het precies?
Voor de ontwikkeling van je kleine is het belangrijk dat je een plek vindt waar er goed voor je baby wordt gezorgd als jij en je partner aan het werk zijn. De voor- en nadelen van een oppas of gastouder op een rij!
Geen moeder vindt het gemakkelijk om haar kind voor de eerste keer weg te brengen naar de kinderopvang of de oppas. WIJ.nl geeft je enkele wentips.