Zorgverzekering: welke medicijnen worden vergoed?

Zorgverzekering: welke medicijnen worden vergoed?

Welke medicijnen worden vergoed door je zorgverzekering? In de door de overheid ingestelde Geneesmiddelen vergoedingssysteem (GVS) kun je dit terugvinden. De op de lijst voorkomende geneesmiddelen worden dus vergoed, maar álle soorten medicatie die je gebruikt vallen wel onder je eigen risico.

Dus van alle ziektekosten die je maakt (medicatie, specialistenbezoek e.d.) betaal je eerst het bedrag van je eigen risico, tot € 385. Als het eigen risico is opgemaakt vergoedt de zorgverzekeraar alleen op voorschrift van artsen én alleen generieke medicatie. Dat wil zeggen, dat als je een bepaald merk wilt dat duurder is dan de samengestelde lijst, je zelf de meerprijs betaalt.

Volledige vergoeding of bijbetalen? Check je zorgverzekering goed

Zorgverzekeraars verschillen van elkaar ook waar het gaat om het vergoeden van geneesmiddelen. Medicijnen worden soms helemaal, soms gedeeltelijk en soms helemaal niet vergoed. Er zijn verzekeraars die alleen het middel van één fabrikant vergoeden, of afspraken maken met artsen over het voorschrijven. Zie ook mijnmedicijnvergoeding.nl.

Hoe zit het met medicijnen rondom IVF- en ICSI-pogingen?

Bij IVF/ICSI pogingen die niet voor vergoeding in aanmerking komen, worden de medicijnen ook niet vergoed. Ook krijg je soms bepaalde middelen voorgeschreven, waarvoor je een bijbetaling moet doen. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de medicatie (geheel of gedeeltelijk) van de andere behandelingen, zoals ovulatie-inductie en intra uteriene inseminatie (IUI) vanuit de aanvullende verzekering. Check dit van tevoren bij je zorgverzekeraar.

Ook de apotheker kan vragen om een machtiging van de zorgverzekeraar, om na te gaan of zij vanuit de basisverzekering moeten vergoeden of niet.

Gerelateerde artikelen