Zorgverzekering en kraamzorg

Kraamzorg wordt voor een deel vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat niet van je eigen risico af. Per uur betaal je wel nog een eigen bijdrage. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt af van de soort zorg die je wilt en je zorgverzekeraar. Vanuit de aanvullende verzekering wordt deze bijdrage doorgaans vergoed.

Kraamzorg

Voor kraamzorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van waar je de kraamzorg krijgt.

  • Krijg je kraamzorg thuis, dan is de wettelijke eigen bijdrage € 4,30 per uur.
  • Verblijf je poliklinisch in een ziekenhuis, geboortehotel of geboortecentrum zonder medische noodzaak? Dan betaal je de wettelijke eigen bijdrage van € 17 per dag voor de moeder en € 17 per dag voor je baby.
  • Verblijf je poliklinisch in het ziekenhuis met medische noodzaak dan betaal je geen wettelijke eigen bijdrage.

Vraag je zorgverzekeraar om een lijst met kraamzorgbureaus met wie een samenwerkingsverband is aangegaan. Met een aanvullende verzekering wordt in de meeste gevallen de eigen bijdrage volledig vergoed.

Aantal uren kraamzorg

In de zevende maand van je zwangerschap heb je een intakegesprek met het kraamzorgbureau. Op basis hiervan wordt het aantal kraamzorguren bepaald. In sommige situaties krijg je namelijk meer kraamzorg. Denk aan een meerling of als er sprake is van een instabiele gezinssituatie. Ook na de bevalling kan het aantal uur worden bijgesteld, bijvoorbeeld als je een keizersnee hebt gehad of als je baby een aangeboren afwijking heeft. Tijdens de kraamweek wordt er opnieuw gekeken, zoals wanneer de borstvoeding niet op gang komt of als het met jou onverhoopt niet goed gaat. Dit gebeurt in overleg met je verloskundige.

Kraampakket

Het kraampakket valt onder de aanvullende verzekering. Hierin vind je spullen die je nodig hebt bij je thuisbevalling en vlak na de geboorte. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je een kraampakket van je zorgverzekeraar. Je vraagt deze wel zelf aan. Geen aanvullende verzekering? Je kunt je kraampakket zelf samenstellen. De artikelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek en kost bij elkaar ca. € 50. Sommige drogisten verkopen ook kraampakketten.

Reacties (1)

afbeelding van mamusia
1 februari 2014
zeer handige website voor jonge ouders :)