Zorgverzekering: basis of aanvullend?

Zorgverzekering: basis of aanvullend?

Een goede zorgverzekering is belangrijk als je zwanger bent of een gezin hebt. Je wilt niet voor onverwachte uitgaven komen te staan. De basiszorgverzekering dekt niet alle ziektekosten. Als je zwanger bent of een gezin hebt, kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren.

Basisverzekering: wat valt daaronder?

Een basisverzekering is wettelijk verplicht en gratis voor kinderen tot 18 jaar. De basisverzekering 2019 vergoedt de meest voorkomende zorg zoals huisartsenbezoek, behandeling in het ziekenhuis of medicijnen. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars moeten iedereen tegen een vaste premie voor een basisverzekering accepteren.

De overheid stelt de inhoud van de basisverzekering vast. Hieronder een overzicht van de belangrijkste vergoedingen van kosten die te maken hebben met zwanger willen worden, zwangerschap, bevalling en een kind.

 • Stoppen-met-roken-programma.
 • Maximaal 3 behandeluren dieetadvies per jaar.
 • Je hebt recht op vergoeding van totaal 3 IVF / ICSI behandelingen.
  • Ben je 42 jaar of jonger? Dan krijg je de eerste 3 pogingen per zwangerschap vergoed.
  • Ben je al gestart met de eerste, tweede of derde IVF/ICSI behandeling, dan mag je deze poging na je 43e verjaardag afronden. Deze poging wordt vergoed door de basisverzekering.
  • Ben je jonger dan 38 jaar? Dan krijg je alleen de eerste en tweede IVF/ICSI poging vergoed als er maar 1 bevruchte eicel (embryo) per keer wordt teruggeplaatst.
  • Zijn er nog embryo's over na een geslaagde doorgaande zwangerschap? Dan heb je recht op vergoeding van de kosten van terugplaatsing van de embryo’s op basis van de aanspraak 'Overige fertiliteitsbevorderende behandelingen'. Deze terugplaatsing telt niet mee voor het aantal IVF/ICSI pogingen.
  • De kosten voor een spermadonor worden doorgaans niet vergoed.

Zwanger? Dit valt onder je basisverzekering

 • Bezoeken aan en controles door de verloskundige.
 • Zwangerschapsecho: zowel de termijnecho als de 20 weken echo worden vergoed. Vraag van tevoren aan je zorgverzekeraar waar je de echo's kunt laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat de kosten gedekt zijn.
 • De combinatietest (nekplooimeting en bloedonderzoek) wordt volledig vergoed bij een medische indicatie of als je 36 jaar of ouder bent.
 • De NIPT wordt gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling. Je betaalt een eigen bijdrage van € 175. Dit gaat niet van het eigen risico af. Is er wel een medische indicatie voor de NIPT? Dan wordt de test uit de basisverzekering vergoed. Er geldt geen eigen betaling van € 175, maar wél verrekening met het eigen risico. De NIPT is een test die screent op het syndroom van Down, Edwards en Patau.

Bevalling: wat wordt er vergoed?

 • Verloskundige hulp tijdens de bevalling door gynaecoloog of verloskundige.
 • Als je op medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, vallen deze kosten onder de basisverzekering. Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie vergoeden de meeste aanvulende verzekeringen een bedrag tot maximaal € 211.

Zorgeloze kraamtijd? Kies zelf de zorg die jij wilt

Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, wordt bepaald op basis van een intake met het kraamzorgbureau van je keuze. Het maximum is 80 uur in 10 dagen. In de praktijk worden vaak minder uren toegewezen. Voor kraamzorg thuis of in een geboortecentrum of  -hotel geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,40 per uur.

Baby geboren: wat dekt je basisverzekering?

Binnen 6 dagen na zijn geboorte krijgt je baby een hielprik. De basiszorgverzekering dekt deze kosten. Dat geldt ook voor de kosten van het bezoek aan het consultatiebureau en de eerste dosis vitamine K na de geboorte.

Zwanger en bevalling: hoe zit het met je eigen risico?

Voor iedere basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Het verplichte eigen risico binnen de basisverzekering blijft € 385. Je kunt dit vrijwillig verhogen met maximaal € 500 in ruil voor korting op je premie. Wie een laag inkomen heeft, krijgt als compensatie extra zorgtoeslag. Je betaalt geen eigen risico voor de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg of zorg die jouw aanvullende verzekering vergoedt. Wel geldt in sommige gevallen een eigen bijdrage, zoals voor kraamzorg.

Voorkom onverwachte kosten met een aanvullende verzekering

Met een aanvullende ziektekostenverzekering weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Een goede aanvullende verzekering vergoedt:

 • De eigen bijdrage die je moet betalen bij ziekenhuisverblijf (niet-medische indicatie) en kraamzorg.
 • Extra kraamzorg: het kan zijn dat je behoefte hebt aan meer kraamzorg dan aan jou is toegewezen. Sommige aanvullende verzekeringen bieden de mogelijkheid tot extra kraamzorg.
 • Extra IVF / ICSI behandelingen.
 • Zwangerschapscursus, meestal tot een maximum bedrag per zwangerschap.
 • Prenataal onderzoek: de aanvullende verzekering vergoedt soms een extra uitgebreide prenatale screening.
 • Kraampakket: ben je zwanger en aanvullend verzekerd, dan kun je deze aanvragen bij je zorgverzekeraar. Anders moet je deze zelf kopen.

Zorgverzekering voor je kind

Als je kind ouder wordt, krijg je mogelijk met andere medische kosten te maken. Denk aan een beugel of een bril, of alternatieve geneeswijzen.

Welke kosten vallen binnen de basisverzekering van je kind?

 • Tandheelkundige hulp voor kinderen tot 18 jaar, m.u.v. orthodontie (beugel), kronen en bruggen. Verwacht je dat je kind een beugel nodig heeft, dan kun je je daarvoor extra verzekeren via een aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars bieden specifieke tandartsverzekeringen aan.
 • Bij kinderen onder de 6 jaar die ‘blijvende’ tanden en kiezen krijgen, wordt de fluoridebehandeling vergoed. 
 • Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar: de eerste 18 behandelingen.

Welke kosten vallen buiten de basisverzekering?

 • De kosten van een bril of contactlenzen. Deze kosten kunnen flink oplopen en worden in principe niet gedekt door de basiszorgverzekering. Jij betaalt ze dus zelf, tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt die deze kosten vergoedt.
 • Alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, homeopathie en osteopathie. Je zult de kosten hiervoor zelf moeten betalen of een aanvullende verzekering moeten afsluiten, waarbij de kosten van de door jou gewenste alternatieve geneeswijze (deels) vergoed worden.
 • Specifieke ziekenhuiskosten, zoals verblijfkosten in een logeerhuis als je kind in het ziekenhuis of reiskosten voor ziekenbezoek.

Valt anticonceptie onder je basisverzekering?

Start je (weer) met anticonceptie? Anticonceptiemiddelen - ook de pil - worden alleen vergoed door de basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar. Het verschilt per zorgverzekering of, en zo ja welke anticonceptiemiddelen en -methoden gedekt zijn door de aanvullende verzekering. Kosten van sterilisatie vallen niet onder de basisverzekering.

Overstappen? Check jaarlijks of jouw verzekering nog bij je past

De dekkingen en premies van de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen worden elk jaar opnieuw bepaald. Het is dan ook verstandig om jaarlijks te kijken of jouw zorgverzekering nog bij je past. Of zijn er zorgverzekeringen zmet een betere dekking of lagere premie? Je kunt dan overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Reacties (9)

afbeelding van Willemijn Jonker
21 december 2017
De informatie dat een nekplooimeting wordt vergoed als je 36 jaar of ouder bent is niet correct. Dit is sinds 1 januari 2015 niet meer het geval. Ik was in 2015 zwanger van mijn 1e kindje en was toen 36 jaar. Ik heb all prenatale screening zelf moeten betalen. Ben nu in 2017 weer zwanger en 38 jaar en heb weer alles zelf betaald. Dus het wordt alleen vergoed als er een medische indicatie is.

Wat betreft verzekering ben ik al jaren bij de Menzis via PMA. Met aanvullende verzekering pakket 3 kreeg ik alle kosten van kraamzorg en bevalling vergoed en ook nog de lactatiekundige. Vergeet ook niet fysio mee te verzekeren voor het geval je baat hebt bij een bekkenfysio
afbeelding van Tess4Less
17 april 2016
Super interssant artikel denk je. Toch bleven er nog wat onduidelijkheden open. Nu ik graag een baby wil krijgen ben ik bewust van aanvullend verzekeren en wat dit ongeveer gaat kosten. Verder Googlend kwam ik op http://www.vergelijkdezorgverzekeringen.nl/beste-bij-zwangerschap/ uit. Misschien interessante info om aan te vullen in dit artikel?

Gr Tess
afbeelding van miri-771836
23 november 2015
Ik ben bij de menzis verzekerd aanvullend verzorg 2, ben 41 jaar en bij ons werd de nekplooimeting/bloedonderzoek niet vergoed,
Dit is dus veranderd sinds 2015 bij menzis, geen idee of het bij andere verzekringsmaatschapijen nog wel vergoed wordt.,
afbeelding van Amandaatje22
20 november 2015
Wat ben ik blij om te lezen op http://zorgverzekering16.nl/ dat kraamzorg in 2016 nog steeds vergoed wordt! Ik was ook bang dat op het gebied van vrije artsenkeuze een hoop zou gaan veranderen maar dat valt gelukkig reuze mee!
afbeelding van heka88
25 november 2014
Bedankt voor de reacties. Zekur is wel echt een van de goedkoopste, 110 euro per maand. Ik heb zelf ook bij Energiek gekeken, is een speciale verzekering voor vrouwen, alleen die is wel 130 euro per maand. Ga nog even goed vergelijken welke het meeste dekt.
afbeelding van Petra88
25 november 2014
heka88 ik ben verzekerd bij cz en heb de aanvullende verzekering gezinnen. dekt de eigen bijdrage van de niet-medische bevalling in een geboortekliniek en ook de eigen bijdrage kraamzorg. heb ook een prenatale zwangerschapscursus gedaan die vergoed is.
afbeelding van db2805
25 november 2014
Heka88 ik ben zelf verzekerd bij unive zekur en die hebben mijn bevalling en kraamweek volledig vergoed! Ik kan deze verzekering echt aanraden
afbeelding van heka88
7 november 2014
Ik ben op zoek naar een goede verzekering die de meeste kosten van een bevalling dekken. Ik wil graag in het ziekenhuis of geboortecentrum bevallen. Heeft iemand een goede verzekering die (bijna) alles dekt?
afbeelding van marj-440480
12 december 2012
In 2012 werden er ook nog steeds 3 IVF/ICSI behandelingen vergoed.