Testament opmaken

testament opmaken gezin en planning

Als je een kind krijgt, kijk je naar de toekomst. Niet alleen van jezelf. Ook die van je gezin. We denken er liever niet aan, maar het kan gebeuren dat jij en/of je partner overlijdt (overlijden). In het belang van jou en je kind(eren) is het goed om een testament op te stellen. Heb je geen testament, dan wordt de wet gevolgd. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan gaat de erfenis naar je partner en kinderen. Kinderen kunnen hun erfdeel pas opeisen als je partner ook overlijdt. Een samenlevingscontract telt niet mee.

Wonen jullie ongehuwd samen? Dan erf je als partners niet van elkaar, maar gaat alles naar het kind (of de kinderen). Ook al is dit nog minderjarig. Heb je wel een testament als ongehuwd samenwonenden, maar geen samenlevingscontract? Dan kunnen jullie als partners wel van elkaar erven, maar hebben jullie veelal geen recht op de partnervrijstelling van ruim € 669.265. Ook betaalt de overgebleven partner 10% erfbelasting tot € 128.243 en daarboven 20%. Is er wel een samenlevingscontract dan betaal je boven de vrijstelling van € 669.265 maximaal 20% belasting.  

Testament

Wil je van de wet afwijken, dan stel je een testament op. Zo behoud je de regie over wat er gebeurt. Met een testament kun je ervoor zorgen dat de kinderen direct hun erfdeel krijgen. Of dat je partner alleen een bepaald deel krijgt. Dat stiefkinderen ook iets krijgen. Of bepaalde familieleden juist niets. Andere situaties waarbij het verstandig is een testament op te maken:

  • Als er binnen de familie problemen zijn
  • Als één van jullie een eigen bedrijf heeft
  • Als jij of je partner uit het buitenland komt

Voogdij

Het bovenstaande gaat over materiële zaken. Belangrijker voor jou is misschien wat er met je kind(eren) gebeurt, als je overlijdt. Heeft jouw partner ook ouderlijk gezag? Dan krijgt hij automatisch je kind(eren) toegewezen.

Maar wat gebeurt er als hij ook overlijdt, al dan niet tegelijkertijd? Wie gaat er dan voor je kind(eren) zorgen? De wet biedt jullie als ouders de mogelijkheid om zelf te bepalen wie na overlijden als voogd het gezag over jullie kind(eren) verkrijgt. Dit kun je laten vaststellen bij de notaris in een testament of laten registreren in het gezagsregister. Registratie in het gezagsregister kan met je DigiD. Als er niks is vastgelegd dan benoemt de rechter een voogd.

(Online) notaris

Een testament laat je opstellen bij een notaris. Dit blijft altijd geldig. Wil je tussentijds aanpassen, dan kun je dit ook via de notaris regelen. Je kunt een testament via de reguliere weg - de notaris - of online regelen. Bekijk het overzicht van notarissen in jouw omgeving en de tarieven die zij rekenen. Je kunt ook kijken op notaris.nl voor meer informatie. Online kun je je testament regelen via doehetzelfnotaris.nl en nutestament.nl.

Overlijdensrisicoverzekering

Heb je ook al aan een overlijdensrisicoverzekering gedacht? Je wilt natuurlijk je gezin ook financieel beschermen. Hoeveel kosten maak je eigenlijk voor je kinderen en wat gebeurt er als je er onverhoopt niet meer bent? Lees waarom het verstandig is een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.