Wat kost een kind?

wat kost een kind gezin en planning

Vanaf het moment dat je zwanger bent, krijg je te maken met extra uitgaven. Het begint met de dingen die je koopt om de zwangerschap te vieren, zoals dat schattige knuffeltje of dat leuke rompertje. Na een tijdje komen er onmisbare dingen bij, zoals een wieg of een commode. Tot de babyuitzetlijst compleet is. Sommige uitgaven doe je maar een keer, andere komen steeds opnieuw terug. Wat kost een kind eigenlijk?

Wat kost een kind?

Het CBS heeft berekend dat 1 kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost. 2 kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, 3 kinderen 33% en 4 kinderen 40%. Voor het besteedbaar (gezins)inkomen neem je alle inkomensbronnen mee, dus ook kinderbijslag, vakantiegeld, 13e maand, etc.

De grootste kosten bij het krijgen van een kind zitten in:

  • minder inkomen, omdat je misschien minder gaat werken
  • meer boodschappen
  • hoger water- en energieverbruik
  • kosten van kinderopvang

​Eenmalige kosten

Er zijn ook eenmalige kosten. Dit zijn bijvoorbeeld de uitgaven voor de babyuitzet. Dit zijn de gemiddelde kosten;

Kleding: € 99,50
Verzorging: € 170,90
Babykamer: € 372,50
Totaal: € 642,90

(Bron prijzen: Nibud)

Extra kosten

​Naar eigen behoefte en wens kun je extra spullen aanschaffen. Dit zijn de gemiddelde kosten

Box: € 90
Boxkleed: € 30
Buggywagen: € 80
Kinderstoel: € 70
Autostoeltje: € 130
Kinderwagen: € 400
Mastrasbeschermer: € 10
Commode: € 80
Fles en speen: € 6
Flesverwarmer: € 30
Flessenreiniger: € 2
Melkpoedercontainer: € 2
Buikdrager: € 80
Babyfoon: € 70
Campingbedje: € 45
Traphekje: € 40
Wipstoeltje: € 35
Luiers: € 28,50 (gemiddelde prijs per maand)

(Bron prijzen: Nibud)

Het totaalbedrag van al deze kostenposten geven je een inschatting van het bedrag dat een kind je ongeveer zal kosten. Het bedrag dat je daadwerkelijk uitgeeft, hangt af van je wensen en je persoonlijke situatie. Koop je alles nieuw, of sommige dingen bijvoorbeeld tweedehands? Voor een tweede baby zul je waarschijnlijk minder uitgeven omdat je dan geen nieuw wiegje meer zal kopen.

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Gerelateerde artikelen

Reacties (4)

afbeelding van Niebje0609
10 februari 2015
Hallo Driemusketiers,
Dat klopt wat je zegt. Ik wil ook alleen maar aangeven dat het niet onbelangrijk is om van te voren te bekijken hoe je financieel alles regelt. Stelt zeker niet vast dat je kind daardoor gelukkiger wordt, het biedt enkel meer mogelijkheden.
En daar gaat het uiteindelijk om; dat je kinderen de mogelijkheid hebben zich te ontplooien en gelukkig te worden, daar doe je het toch voor als ouder :)
Maar je hebt gelijk, zo afhankelijk zijn ze niet. Groetjes
afbeelding van driemusketiers
10 februari 2015
Beste Niebje,

Met mijn reactie wil ik alleen maar de betrekkelijkheid van geld aangeven. Een contrast als een situatie in derdewereldlanden draagt daartoe bij. Een studie geneeskunde is bijvoorbeeld ook geen garantie voor geluk. Stel je zet op een rijtje wat je hebt en naar alle waarschijnlijkheid kun je geen studie geneeskunde betalen, maar wel veel andere studies. Zou het een kinderwens tegenhouden? Op dit moment is de overheid erg aan het snijden in wetenschap en onderwijs, dus het zal steeds meer voorkomen dat mensen niet de door hen gewenste studie kunnen betalen. Alle spaarrekeningen en planningen ten spijt. En nogmaals: kinderen zijn niet zo afhankelijk als door het NIBUD en het CBS wordt afgeschilderd. De situatie die zij schetsen is ook enigszins achterhaald met het op kamers gaan zoals ik in mijn vorige post al heb aangegeven.
afbeelding van Niebje0609
10 februari 2015
@Driemusketiers. Denk het niet, maar wij wonen ook niet in een derdewereldland. Het is goed om van te voren te bekijken of het financieel allemaal lukt. Zou toch belachelijk zijn om kinderen te krijgen op het moment dat je zwaar in de schulden zit of whatsoever. Ook is het handig om nu alvast te sparen voor je kindje later. Ik vind jouw reactie erg kort door de bocht. Als jou kind later geneeskunde wilt studeren, wil je hier toch aan kunnen bijdragen als ouder zijnde?
afbeelding van driemusketiers
23 oktober 2014
Zouden ze daar in derdewereldlanden ook mee bezig zijn? Maakt het overigens gelukkiger om op deze manier naar het krijgen en hebben van kinderen te kijken? Tegen de tijd dat kinderen studeren hebben ze ook vaak een bijbaantje en op kamers gaan is al lang niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger: veel te duur. Kinderen blijven gelukkig niet zo afhankelijk als hier wordt afgeschilderd.